Θεοφανώ Σκλήραινα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Θεοφανώ Σκλήραινα
Otton II et Théophano.JPG
Γέννηση
Κωνσταντινούπολη
Θάνατος
Ναϊμέχεν
Σύζυγος Όθων Β΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας
Τέκνα Σοφία Α΄, Ηγουμένη του Γκάντερσχαϊμ και του Έσσεν, Αδελαΐδα Α΄, Ηγουμένη του Κέντλινμπεργκ, Ματίλντα της Γερμανίας, Κόμισσα Παλατινή της Λοθαριγγίας και Όθων Γ΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας
Commons page Πολυμέσα
Άγαλμα της Θεοφανούς
Η σαρκοφάγος της Θεοφανούς στην Κολωνία

Η Θεοφανώ Σκλήραινα (960 - 15 Ιουνίου 991) γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και ήταν η σύζυγος του Όθωνα Β΄, αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και μητέρα του Όθωνα Γ΄ του επονομαζόμενου και «θαύμα του κόσμου».[1]

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Όθων Α΄ είχε ζητήσει βυζαντινή πριγκίπισσα για να νυμφευθεί τον γιο του, Όθωνα Β΄, έτσι ώστε να επισφραγιστεί συνθήκη μεταξύ τής Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και τής Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Ο Βυζαντινός αυτοκράτορας Ιωάννης Α΄ Τσιμισκής έστειλε την ανιψιά του Θεοφανώ, η οποία έφτασε με κάθε μεγαλοπρέπεια το 972, με συνοδεία και φέροντας μεγάλο θησαυρό ως δώρο.

Σύμφωνα με τον ιστορικό Thietmar, στον Όθωνα Α΄ δεν άρεσε τό ότι η Θεοφανώ δεν ήταν θυγατέρα, αλλά ανιψιά του αυτοκράτορα. Η Θεοφανώ προσδιορίζεται στη σύμβαση του γάμου της ως neptis (δηλαδή ανιψιά ή εγγονή) του αυτοκράτορα Ιωάννη Τσιμισκή.

Η Θεοφανώ ήταν, ωστόσο, από διακεκριμένη ευγενή οικογένεια. Πρόσφατη έρευνα έχει προσδιόρισει πως η Θεοφανώ ήταν κόρη της Σοφίας Φωκά, ξαδέρφης του Τσιμισκή και ανιψιάς τού Νικηφόρου Β΄ Φωκά.[2][3]

Γάμος και απόγονοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Όθων Β΄ και η Θεοφανώ νυμφεύθηκαν από τον Πάπα Ιωάννη ΙΓ' στον Άγιο Πέτρο τής Ρώμης, στις 14 Απριλίου 972, και η Θεοφανώ στέφθηκε αυτοκράτειρα την ίδια μέρα. Τα παιδιά τους ήσαν:

  • Sophie Α΄, (Σοφία) Ηγουμένη του Gandersheim και Essen, γεννήθηκε το 975, πέθανε 30.1.1039.
  • Adelheid (Αδελαΐδα) Α΄, Ηγουμένη του Quentlinburg, γεννήθηκε to 977, πέθανε 14.1.1044.
  • Mathlide (Κόμισσα Ματίλντε), γεννήθηκε το 979, πέθανε 4.11.1025. Παντρεύτηκε τον Ezzo, κόμη τής Λοθαριγγίας.
  • Otto III (Όθων Γ΄), Αυτοκράτωρ τής Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας τού Γερμανικού Έθνους, γεννήθηκε τον Ιούνιο ή Ιούλιο του 980, πέθανε στις 23 ή 24 Ιανουαρίου 1002.
  • Μια κόρη, δίδυμη αδελφή του Όθωνα, η οποία πέθανε αμέσως μετά τη γέννηση.

Η Αυτοκράτειρα Θεοφανώ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Όθων Β' διαδέχθηκε τον πατέρα του στις 8 Μαϊου 973. Η Θεοφανώ ακολούθησε τον σύζυγό της σε όλα τα ταξίδια του και το ότι μνημονεύεται στο ένα τέταρτο όλων των επίσημων αυτοκρατορικών εγγράφων καταδεικνύει τη σημαντική επιρροή της στις υποθέσεις τής αυτοκρατορίας. Είναι επίσης γνωστό ότι βρισκόταν σε συνεχείς προστριβές με την πεθερά της, Αδελαΐδα της Ιταλίας, πράγμα πού οδήγησε σε αποστασιοποίηση τής τελευταίας από τον γιο της Όθωνα. Σύμφωνα με τον αβά Odilo τού Cluny, η Αδελαϊδα δήλωσε πολύ ευτυχής όταν "αυτή η Ελληνίδα" πέθανε.

Η Θεοφανώ επικρίθηκε για την "τρυφηλότητα" της, δεδομένου ότι έκανε μπάνιο κάθε μέρα και εισήγαγε τα πολυτελή ενδύματα και κοσμήματα στη Γερμανία. Πιστώνεται, επίσης, με την εισαγωγή τού πηρουνιού στη Δυτική Ευρώπη - οι χρονογράφοι αναφέρουν την έκπληξη των συνδαιτυμόνων της όταν "χρησιμοποίησε ένα χρυσό εργαλείο με δύο μύτες για να φέρει την τροφή στο στόμα της" αντί να χρησιμοποιήσει τα χέρια της, όπως έκαναν όλοι οι άλλοι.

Λέγεται επίσης ότι προσέφερε ως δώρο στόν σύζυγο της ρίζες αμπελιών προερχόμενες από τήν Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία καί δίδαξε τήν αμπελουργία στούς υπηκόους της .Τά αμπέλια φυτεύτηκαν στίς όχθες τού Ρήνου καί απετέλεσαν τήν βάση γιά τήν παραγωγή τής ομώνυμης ποικιλίας.

Ο Όθων Β' πέθανε ξαφνικά στις 7 Δεκεμβρίου 983, στα 28 του χρόνια, πιθανώς από ελονοσία. Ο μόλις τριών ετών γιος του, Όθων Γ' είχε ήδη ανακηρυχθεί Βασιλεύς των Ρωμαίων κατά την Πεντηκοστή τού ίδιου έτους στη Βερόνα. Τα Χριστούγεννα, η Θεοφανώ φρόντισε για την στέψη του από τον αρχιεπίσκοπο τού Mainz, Willigis, στον καθεδρικό ναό τού Aachen, με την ίδια να κυβερνά ως Αυτοκράτειρα έως τον θάνατό της, στα 991.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Canduci, σελ. 226
  2. Schwab (2009), σελ. 14
  3. Davids (2002), σσ. 79–80