Νουρμπανού Σουλτάνα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Αφιφέ Νουρμπανού Σουλτάν
Apartments Valide Sultan Topkapi March 2008pano.jpg
Σκηνή μίας Βαλιντέ Σουλτάνας και των συνοδών της στα διαμερισματά της στο παλάτι Τοπ Καπί
Περίοδος
εξουσίας
15 Δεκεμβρίου 1574 - 7 Δεκεμβρίου 1583
Προκάτοχος Μιχριμάχ Σουλτάν
Διάδοχος Σαφιγιέ Σουλτάν
Σύζυγος Σελίμ Β'
Επίγονοι Μουράτ Γ'
Εσμαχάν Σουλτάν
Φατμά Σουλτάν
Σαχ Σουλτάν
Γκεβχερχάν Σουλτάν(?)
Οίκος Οσμανιδών
Πατέρας Νικολό Βενιέρ
Μητέρα Βιολάντε Μπάφο
Γέννηση Σεσίλια ή Ραχήλ
1525
Πάρος, Κυκλάδες, Ελλάδα, Δημοκρατία της Βενετίας
Θάνατος 7 Δεκεμβρίου 1583 (58 ετών)
Τοπ Καπί, Κωνσταντινούπολη, Οθωμανική Αυτοκρατορία
Τόπος ταφής Τάφος του Σελίμ Β', Αγία Σοφία Τζαμί, Σουλταναχμέτ, Κωνσταντινούπολη, Οθωμανική Αυτοκρατορία
Εθνικότητα Ιταλική
Θρησκεία Χριστιανισμός ή Ιουδαϊσμός, εξισλαμίστηκε μετά τη σύλληψή της

Η Χασεκί Αφιφέ Νουρμπανού Σουλτάν (Τούρκικα: Haseki Afife Nûr-Banû Sultan) (1525 - 7 Δεκεμβρίου 1583) (οθ. τούρκικα:خاصكي سلطانة نور بانو) ήταν σύζυγος του Σουλτάνου Σελίμ Β', μητέρα του Σουλτάνου Μουράτ Γ' και συγκυβερνήτης, ως Βαλιντέ Σουλτάν, για εννέα έτη από το 1574 μέχρι το 1583. Η καταγωγή της ήταν Ελληνική, αλλά η περιοχή από την οποία καταγόταν (Κέρκυρα) ήταν υπό Ενετική Κατοχή. Το όνομα γέννησής της ήταν Σεσίλια. Γεννήθηκε το 1525 στην Πάρο.

Ο πλήρης τίτλος της ήταν: Devletlu İsmetlu Afife Nûr-Banû Vâlide Sultân Aliyyetü'ş-Şân Hazretleri (Daulatlu Ismatlu Afife Nûr-Banû Validā Sultâna 'Aliyāt ûsh-Shân Hazrātlāri).

Καταγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με την πρώτη εκδοχή γεννήθηκε ως Σεσίλια. Ο πατέρας της πιστεύεται ότι ήταν ο Νικολό Βενιέρ, αδελφός του Σεμπαστιάνο Βενιέρ, Δόγη της Βενετίας. H μητέρα ήταν η Βιολάντε Μπάφο. Δεδομένου ότι ο γάμος τους ήταν παράνομος, η κόρη τους, Νουρμπανού Σουλτάνα, είχε το όνομα της μητέρας της.

Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, με βάση οθωμανικές πηγές, το πραγματικό όνομα της Νουρμπανού ήταν Ραχήλ και ήταν η κόρη της Βιολάντε Μπάφο και ενός άγνωστου Εβραίου. Επί του παρόντος, αυτή την εκδοχή θεωρείται αβάσιμη.

Παλλακίδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1537, όταν ο πειρατής και ναύαρχος Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα κατέλαβε την Πάρο, η Σεσίλια ήταν στη δουλεία. Πωλήθηκε στο χαρέμι ​​του Σουλτάνου, όπου έγινε μία από τις αγαπημένες παλλακίδες του Ηγεμόνα Σελίμ. Ο Σελίμ πήγε στο Ικόνιο να λάβει θέση ως διάδοχος στη θέση του και η Σεσίλια τον συνόδευσε. Πρώτα γεννήθηκε η κόρη της, Εσμαχάν Σουλτάν, το 1544 όταν η Νουρμπανού ήταν 19 ετών και μετά γέννησε τον μοναδικό γιο της, τον Μουράτ Γ', σε ηλικία 21 ετών. Οι ακόλουθες δύο κόρες του Σελίμ, η Σαχ Σουλτάν την οποία απέκτησε σε ηλικία 23 ετών και η Γκεβχερχάν Σουλτάν γεννήθηκαν επίσης από την Νουρμπανού, αλλά πιστεύεται επίσης και ότι η μητέρα της Γκεβχερχάν Σουλτάν ήταν μια άλλη παλλακίδα του Σελίμ, η Σελιμιγιέ Σουλτάν. Το τελευταίο παιδί του Σελίμ που γεννήθηκε πριν από την άνοδό του στο θρόνο, ήταν η Φατμά Σουλτάν, η οποία είναι κατά πάσα πιθανότητα κόρη της Νουρμπανού Σουλτάν που την απέκτησε σε ηλικία 23 ετών.

Χασεκί Σουλτάν[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο συζυγος της Νουρμπανού Σουλτάν,Σελίμ Β'

Η Νουρμπανού έγινε η πιο αγαπημένη σύζυγος του Οθωμανού Σουλτάνου Σελίμ Β' και μητέρα του Σουλτάνου Μουράτ Γ'. Όταν ο Σελίμ Β' πέθανε το 1574, η Νουρμπανού κράτησε κρυφό τον θανατό του και έκρυψε το πτώμα του σε ένα ψυγείο, μέχρι ο γιος της, Μουράτ, να φτάσει στην Κωνσταντινούπολη από την Μανίσα, όπου ήταν κυβερνήτης. Δώδεκα μέρες μετά αφού έφτασε ο Μουράτ, ανέβηκε στον θρόνο και η Νουρμπανού έγινε Βαλιντέ Σουλτάν.

Σύμφωνα με τον πρέσβη Jacopo Ragazzoni, ο Σελίμ την παντρεύτηκε, όπως και ο πατέρας του, Σουλεϊμάν, που παντρεύτηκε την μητέρα του, Χουρέμ Σουλτάν, αν και αυτός ο γάμος δεν αναφέρεται σε οθωμανικές πηγές. Σύμφωνα με Τούρκους ιστορικούς κρύβεται πίσω από τον θάνατο από δηλητηρίαση της πεθεράς της Χουρεμ Σουλτάν το 1558 με τον σύμμαχό της και αργότερα γαμπρό της Μεχμέτ Σοκουλού Πασά.

Βαλιντέ Σουλτάν[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο γιός της Νουρμπανού Σουλτάν,Μουράτ Γ'

Μετά το θάνατο του Σελίμ το 1574 ανέβηκε στο θρόνο ο 28χρονος Μουράτ και η Νουρμπανού απέκτησε τον τίτλο της Βαλιντέ Σουλτάν. Όπως και ο πατέρας του, o Μουράτ αρχικά είχε σχέσεις με μία μόνο παλλακίδα, την Σαφιγιέ Σουλτάν.

Η Νουρμπανού ηγήθηκε του κράτους από κοινού με το Μεγάλο Βεζίρη Σοκολλού Μεχμέτ Πασά, αποτελώντας την πρώτη Βαλιντέ Σουλτάν που συγκυβέρνησε με τον Σουλτάνο κατά τη διάρκεια του Σουλτανάτου των Γυναικών και έγινε ο κύριος σύμβουλος του γιου της. Η κόρη της Νουρμπανού, Εσμαχάν Σουλτάν, ήταν παντρεμένη με τον Μέγα Βεζύρη Μεχμέτ Σοκολού Πασά, το δεύτερο πρόσωπο στο κράτος, ο οποίος αύξησε την επιρροή της Νουρμπανού.

Θάνατος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πέθανε στην Κωνσταντινούπολη στις 7 Δεκεμβρίου 1583 σε ηλικία 58 ετών. Ενάντια στον κανόνα που ήθελε την βασιλική οικογένεια να παραμένει στο παλάτι κατά τη νεκρική πομπή, ο Mουράτ Γ’ συνόδευε το πτώμα της μητέρας του, κλαίγοντας και περπατώντας ταυτόχρονα. Θάφτηκε στο μαυσωλείο του συζύγου της Σελίμ Β' που βρίσκεται στο εσωτερικό στο Αγία Σοφία, στο Σουλταναχμέτ, στην Κωνσταντινούπολη.

Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Μιχριμάχ Σουλτάν
Βαλιντέ Σουλτάν
15 Δεκεμβρίου 1574 - 7 Δεκεμβρίου 1583
Διάδοχος
Σαφιγιέ Σουλτάν

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. http://books.google.com.tr/books?id=Xd422lS6ezgC&pg=PA178 Stanford J. Shaw, History of the Ottoman Empire and modern Turkey, Volume 1. page 178
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Nurbanu Sultan της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).