Νουρμπανού Σουλτάνα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Νουρμπανού Σουλτάνα
نور بانو سلطان
Valide-i saadet-penah
Mahd-i Ulya Sultanat
El-Mütevekkil ala'llah
El-melikü'l-mennan
Valide-i Padişah
Apartments Valide Sultan Topkapi March 2008pano.jpg
Σκηνή μίας Βαλιντέ Σουλτάνας και των συνοδών της στα διαμερισματά της στο παλάτι Τοπ Καπί
Περίοδος
εξουσίας
15 Δεκεμβρίου 1574 - 7 Δεκεμβρίου 1583
Προκάτοχος Μιχριμάχ Σουλτάνα
Διάδοχος Σαφιγιέ Σουλτάνα
Περίοδος
εξουσίας
7 Σεπτεμβρίου 1566-15 Δεκεμβρίου 1574
Προκάτοχος Χιουρέμ Σουλτάνα
Διάδοχος Σαφιγιέ Σουλτάνα
Σύζυγος Σελίμ Β΄
Επίγονοι Εσμαχάν Σουλτάνα (γ. 1544)
Μουράτ Γ΄ (γ. 1546)
Φατμά Σουλτάνα (γ. 1548)
Σαχ Σουλτάνα (γ. 1549)
Οίκος Οσμανιδών (από τον γάμο)
Πατέρας Νικολό Βενιέρ
Μητέρα Βιολάντε Μπάφο
Γέννηση Σεσίλια Βενιέρ Μπάφο ή Ραχήλ ή Καλέ Καρτάνου
1525
Πάρος, Κυκλάδες, Ελλάδα, Δημοκρατία της Βενετίας
Θάνατος 7 Δεκεμβρίου 1583 (58 ετών)
Κωνσταντινούπολη, Οθωμανική Αυτοκρατορία
Τόπος ταφής Τάφος του Σελίμ Β΄, Ἁγία Σοφία, Κωνσταντινούπολη, Οθωμανική Αυτοκρατορία
Εθνικότητα Ιταλική
Θρησκεία Χριστιανισμός ή Ιουδαϊσμός, εξισλαμίστηκε μετά τη σύλληψή της
Commons page Πολυμέσα σχετικά με το θέμα
δεδομέναπ  σ  ε )

Η Χασεκί Αφιφέ Νουρμπανού Βαλιντέ Σουλτάνα (Οθ. Τούρκικα:خاصكي سلطانة نور بانو) (Τούρκικα: Haseki Afife Nûr-Banû Valide Sultan, 1525-7 Δεκεμβρίου 1583) ήταν η αγαπημένη σύζυγος του Σουλτάνου Σελίμ Β΄, μητέρα του Σουλτάνου Μουράτ Γ΄ και συγκυβερνήτης, ως Βαλιντέ Σουλτάνα, για εννέα έτη από το 1574 μέχρι το 1583. Η καταγωγή της ήταν ελληνική, αλλά η περιοχή από την οποία καταγόταν (Κέρκυρα) ήταν υπό ενετική κατοχή. Το όνομα γέννησής της ήταν Σεσίλια. Γεννήθηκε το 1525 στην Πάρο. Η Νουρμπανού Σουλτάνα ήταν μία απο τις κυριότερες εκπροσώπους του Σουλτανάτου των Γυναικών.

Ο πλήρης τίτλος της ήταν: Devletlu İsmetlu Afife Nûr-Banû Vâlide Sultân Aliyyetü'ş-Şân Hazretleri

Καταγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με την πρώτη εκδοχή γεννήθηκε ως Σεσίλια. Ο πατέρας της πιστεύεται ότι ήταν ο Νικολό Βενιέρ, αδελφός του Σεμπαστιάνο Βενιέρ, Δόγη της Βενετίας. H μητέρα ήταν η Βιολάντε Μπάφο. Δεδομένου ότι δεν ήταν παντρεμένοι, η κόρη τους, η Σεσίλια Μπάφο, είχε το επίθετο της μητέρας της.[1][2][3][4]

Σύμφωνα με άλλη εκδοχή, με βάση οθωμανικές πηγές, το πραγματικό όνομα της Νουρμπανού ήταν Ραχήλ και ήταν η κόρη της Βιολάντε Μπάφο και ενός άγνωστου Εβραίου. Επί του παρόντος, αυτή την εκδοχή θεωρείται αβάσιμη.

Παλλακίδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1537, όταν ο πειρατής και ναύαρχος Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα κατέλαβε την Πάρο, η Σεσίλια αιχμαλωτίστηκε. Πωλήθηκε στο χαρέμι ​​του Σουλτάνου, όπου έγινε μία από τις αγαπημένες παλλακίδες του ηγεμόνα Σελίμ Β΄ και Χασεκί Σουλτάν του.

Ο Σελίμ πήγε στο Ικόνιο, αφού, ως διάδοχος του θρόνου, είχε διοριστεί κυβερνήτης της επαρχίας, και η Νουρμπανού τον συνόδευσε. Πρώτα γεννήθηκε η κόρη της, Εσμαχάν Σουλτάνα το 1544, όταν η Νουρμπανού ήταν 19 ετών. Έπειτα, σε ηλικία 21 ετών, η Νουρμπανού γέννησε τον μοναδικό γιο της, τον Μουράτ Γ', ενώ το 1548 η Νουρμπανού γέννησε την Φατμά Σουλτάνα.

Το τελευταίο παιδί του Σελίμ που γεννήθηκε πριν από την άνοδό του στο θρόνο, ήταν η Σαχ Σουλτάνα, η οποία γεννήθηκε το 1549.

Χασεκί Σουλτάνα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο συζυγος της Νουρμπανού Σουλτάν,Σελίμ Β'

Η Νουρμπανού έγινε η πιο αγαπημένη σύζυγος του Οθωμανού σουλτάνου Σελίμ Β' και μητέρα του σουλτάνου Μουράτ Γ'.

Είχε τη διοίκηση του πριγκιπικού χαρεμιού του Σελίμ, αλλά όταν έγινε Σουλτάνος δεν ήταν επικεφαλής του αυτοκρατορικού χαρεμιού, καθώς αυτή τη θέση την έλαβε η αδελφή του Σελίμ, Μιχριμάχ Σουλτάνα, η οποία κατείχε και τον τίτλο της Βαλιντέ Σουλτάνας, εφόσον η μητέρα της και μητέρα του Σελίμ Β', Χιουρέμ Σουλτάνα, είχε πεθάνει.

Ακόμη και όταν ο Σελίμ άρχισε να έχει και άλλες παλλακίδες, η Νουρμπανού παρέμεινε η αγαπημένη του για την ομορφιά και την εξυπνάδα της. Ως μητέρα του κληρονόμου του θρόνου, ενέργησε ως σύμβουλος στο σύζυγό της. Ο Σελίμ Β' ζητούσε συχνά τις συμβουλές της σε διάφορα θέματα λόγω του σεβασμού στην καλή της κρίση.

Ο Jacopo Soranzo, Ενετός πρέσβης ανέφερε:

«Η Χασεκί Σουλτάνα λέγεται ότι είναι εξαιρετικά αγαπητή και τιμημένη από την Αυτού Μεγαλειότητα, τόσο για την ομορφιά της όσο και για την ασυνήθιστη ευφυΐα της». Ήταν αφοσιωμένη σύζυγος και πολύ πιστή μητέρα,όπως θα αποδείκνυαν αργότερα κάποια γεγονότα.

Σύμφωνα με τον πρέσβη Jacopo Ragazzoni, ο Σελίμ την παντρεύτηκε, όπως και ο πατέρας του, Σουλεϊμάν, που παντρεύτηκε την μητέρα του, Χιουρέμ Σουλτάνα, αν και αυτός ο γάμος δεν αναφέρεται σε οθωμανικές πηγές.

Σύμφωνα με Τούρκους ιστορικούς κρύβεται πίσω από τον θάνατο και την δηλητηρίαση της πεθεράς της, Χουρεμ Σουλτάνας, το 1558 με τον σύμμαχό της και αργότερα γαμπρό της Μεχμέτ Σοκουλού Πασά.

Ο γιός της Νουρμπανού, ο Μουράτ Γ', ήταν ο δεύτερος γιος του Ηγεμόνα Σελίμ (μετέπειτα Σελίμ Β'). Ο πρώτος ήταν ο Ηγεμόνας Αμπντουλάχ, τον οποίο είχε αποκτήσει με άλλη σύζυγο του, την Σελιμιγιέ Σουλτάν. Όμως το 1568, σε ηλικία περίπου 25 ετών, ο Ηγεμόνας Αμπντουλάχ δολοφονήθηκε και έτσι ο Μουράτ έγινε ο διάδοχος της Αυτοκρατορίας.

Βαλιντέ Σουλτάνα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο γιος της Νουρμπανού Σουλτάν, Μουράτ Γ'

Όταν ο Σελίμ Β' πέθανε το 1574, η Νουρμπανού κράτησε κρυφό τον θάνατό του και έκρυψε το πτώμα του σε ένα ψυγείο, μέχρι ο 28χρονος γιος της, ο Μουράτ, να φτάσει στην Κωνσταντινούπολη από την Μανίσα, όπου ήταν κυβερνήτης. Δώδεκα μέρες μετά αφού έφτασε ο Μουράτ, ανέβηκε στο θρόνο και η Νουρμπανού έγινε Βαλιντέ Σουλτάν.

Ωστόσο, για άλλη μια φορά, δεν ήταν πλήρως υπεύθυνη μέχρι το θάνατο της Μιχριμάχ Σουλτάν, τέσσερα χρόνια μετά τον θάνατο του Σελίμ Β'. Όταν απέκτησε όμως πλήρη εξουσία έγινε μια τρομερή φιγούρα με μεγάλη επιρροή.

Όπως και ο πατέρας του, o Μουράτ αρχικά είχε σχέσεις με μία μόνο παλλακίδα, την Σαφιγιέ Σουλτάνα. Η Νουρμπανού, τον συμβούλεψε να έχει και άλλες παλλακίδες για το καλό της δυναστείας, η οποία από το 1581 είχε μόνο έναν επιζών κληρονόμο, τον Μουράτ και αργότερα τον γιό της Σαφιγιέ, Μεχμέτ Γ'.

Το 1583 η Νουρμπανού κατηγόρησε την Σαφιγιέ ότι κάνει μάγια για να αποτρέψει τον Μουράτ να έχει άλλες παλλακίδες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη φυλάκιση και τον βασανισμό των υπαλλήλων της Σαφιγιέ Σουλτάν. Η αδελφή του Μουράτ Γ', Εσμαχάν Σουλτάνα, του παρουσιάστηκε με δύο όμορφες παλλακίδες, τις οποίες και δέχτηκε. Συνέχισε να δέχεται πολλές παλλακίδες και αυτός ο τρόπος ζωής του χάρισε την πατρότητα είκοσι γιών και είκοσι επτά κόρων.

Η Νουρμπανού ηγήθηκε του κράτους από κοινού με το Μεγάλο Βεζίρη Σοκολλού Μεχμέτ Πασά, αποτελώντας την πρώτη Βαλιντέ Σουλτάνα που συγκυβέρνησε με τον Σουλτάνο κατά τη διάρκεια του Σουλτανάτου των Γυναικών και έγινε ο κύριος σύμβουλος του γιου της.

Η κόρη της Νουρμπανού, Εσμαχάν Σουλτάνα, ήταν παντρεμένη με τον Μεγάλο Βεζίρη Μεχμέτ Σοκολού Πασά, το δεύτερο πρόσωπο στο κράτος, ο οποίος αύξησε την επιρροή της Νουρμπανού.

Ο μεσάζοντας της στον κόσμο έξω από το χαρέμι ήταν η Εστέρ Χανταλί. Η Εστέρ ήταν τόσο δημοφιλές μέσο επικοινωνίας με τον έξω κόσμο όταν η Νουρμπανού ήταν η Βαλιντέ Σουλτάνα, που λέγεται ότι οι δυο γυναίκες υπήρξαν ερωμένες.

Κατά τη διάρκεια των εννέα χρόνων της αντιβασιλείας της (1574-1583), η πολιτική της ήταν τόσο φιλοβενετική που έγινε μισητή από τη Δημοκρατία της Γένοβας. Ορισμένοι μάλιστα υποστηρίζουν ότι δηλητηριάστηκε από τους Γενουάτες.

Επιπλέον έχει ειπωθεί ότι η Νουρμπανού σχετιζόταν με την Σαφιγιέ Σουλτάνα, η οποία γεννήθηκε ως Σοφία Μπάφο, ήταν σύζυγος του Μουράτ Γ', γιου της Νουρμπανού, και κατά συνέπεια, έγινε η επόμενη Βαλιντέ Σουλτάνα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, όταν ο γιος της, Μεχμέτ Γ' ανέβηκε στο θρόνο.

Θάνατος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πέθανε στην Κωνσταντινούπολη στις 7 Δεκεμβρίου 1583 σε ηλικία 58 ετών. Ενάντια στον κανόνα που ήθελε τη βασιλική οικογένεια να παραμένει στο παλάτι κατά τη νεκρική πομπή, ο Mουράτ Γ’ συνόδευε το πτώμα της μητέρας του, κλαίγοντας και περπατώντας ταυτόχρονα. Θάφτηκε στο μαυσωλείο του συζύγου της Σελίμ Β' που βρίσκεται στο εσωτερικό της Αγίας Σοφίας, στην Κωνσταντινούπολη.

Υπάρχουν εικασίες ότι πίσω απο τον θάνατό της βρίσκεται η σύζυγος του γιου της Μουράτ Γ', η Σαφιγιέ Σουλτάνα. Υπεύθυνες για το θάνατό της θεωρούνται επίσης η Σελιμιγιέ Σουλτάνα, η άλλη σύζυγος του Σελίμ, και η Μιχριμάχ Σουλτάνα, η αδελφή του Σελίμ.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Stanford J. Shaw, History of the Ottoman Empire and modern Turkey, Volume 1, σ. 178, στα Google Books
  2. Arbel, Benjamin, Nur Banu (c. 1530-1583): A Venetian Sultana?
  3. Godfrey Goodwin, The Private World of Ottoman Women, Saqi Book, ISBN 0-86356-745-2, ISBN 3-631-36808-9, 2001. page 128,
  4. Valeria Heuberger, Geneviève Humbert, Geneviève Humbert-Knitel, Elisabeth Vyslonzil, Cultures in Colors, page 68. ISBN 3-631-36808-9, 2001

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Μιχριμάχ Σουλτάνα
Βαλιντέ Σουλτάνα
15 Δεκεμβρίου 1574 - 7 Δεκεμβρίου 1583
Διάδοχος
Σαφιγιέ Σουλτάνα
Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Χιουρέμ Σουλτάνα
Χασεκί Σουλτάνα
7 Σεπτεμβρίου 1566-15 Δεκεμβρίου 1574
Διάδοχος
Σαφιγιέ Σουλτάνα
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Nurbanu Sultan της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Nurbanu Sultan της Τουρκικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).