Ραμπιά Μπαλά Χατούν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ραμπιά Μπαλά Χατούν
ربيعة العسل فاتنة
Αυτοκρατορική σύζυγος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας
Ο τάφος της Ραμπιά Μπαλά Χατούν
ΓέννησηΡαμπιά
13ος αιώνας
Ανατολία
Θάνατος1324
Σογιούτ, Ανατολία
Τόπος ταφήςΤάφος του Σεΐχη Εντεμπαλί, Μπιλετσίκ, Τουρκία
ΣύζυγοςΟσμάν Α΄
ΕπίγονοιΑλαεντίν Πασάς
ΟίκοςΑλ Κατέρ (από την γέννηση)
Οσμανιδών (από τον γάμο)
ΠατέραςΣεΐχης Εντεμπαλί
ΘρησκείαΙσλαμισμός
ΕθνικότηταΤούρκικη
δεδομένα (π  σ  ε )

Η Ραμπιά Μπαλά Χατούν (Οθ. Τούρκικα:ربيعة العسل فاتنة) (Τούρκικα: Râbi'a Bâlâ Hâtun, 12ος αιώνας - 1324)[1] ήταν η σύζυγος του σουλτάνου Οσμάν Α΄ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.[2] Ήταν κόρη του Σεΐχη Εντεμπαλί και μητέρα του Αλαεντίν Πασά από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.[3]

Ο πλήρης τίτλος ήταν: Devletlu İsmetlu Râbi'a Bâlâ Hâtun Aliyyetü'ş-Şân Hazretleri

Πρώιμα Χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ραμπιά Μπαλά γεννήθηκε ως κόρη του Σεΐχη Εντεμπαλί, απόγονος της φυλής Ταμίμ (αραβικά: بنو تميم) και της οικογένειας Αλ Κατέρ (αραβικά: خاطر) Σύμφωνα με το μύθο, μετά την πρώτη τοπική νίκη του Οσμάν πάνω στους γειτονικούς βυζαντινούς άρχοντες, είχε ένα όνειρο το νόημα του οποίου ήταν ασαφής σ 'αυτόν. Σε αυτό το όνειρο, ένα φεγγάρι ανήλθε από το στήθος του ευρέως σεβαστού σεΐχη Εντεμπαλί και τέθηκε στο στήθος του Οσμάν και από εκεί ξεφύτρωσε ένα δέντρο που έριξε σκιά σε όλο τον κόσμο. Κάτω από τα κλαδιά του δέντρου ήταν βουνά, από όπου έρεε νερό που χρησίμευε για να σβήσει τη δίψα κάποιων και για την άρδευση των πεδιάδων. Όταν ο Οσμάν ζήτησε από τον Εντεμπαλί να του εξηγήσει το νόημα του ονείρου εκείνος του εξήγησε ότι το φεγγάρι εκπροσωπούσε την κόρη του, με την οποία ο Οσμάν ενώθηκε αμέσως με γάμο.

Γάμος με τον Οσμάν[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με τα αρχεία της κεντρικής κυβέρνησης το ακίνητο που έλαβε ήταν το χωριό Κοζαγάτς, στην περιοχή Μπελιτσίκ.

Η επιτυχία της πρώιμης οθωμανικής στρατιωτικής επιχείρησης, καθώς και η μετατροπή του μεγάλου αριθμού των Χριστιανών των Βαλκανίων, οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην πνευματική δικαιοδοσία των ηγετών, όπως ο Εντεμπαλί. Ο γάμος του Οσμάν Α' και της Ραμπιά Μπαλά Χατούν ήταν ίσως το πρώτο παράδειγμα της εξυπηρετικής παγιοποίησης των δεσμών της δυναστεία με αυτούς του ηγέτες.

Θάνατος και ταφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πέθανε τον Ιανουάριο του 1324 στο Σογιούτ. Παρά το γεγονός, ότι ο θάνατος της προηγήθηκε του θανάτου του συζύγου της Οσμάν Α', θάφτηκε με τον πατέρα της στο Μπελιτσίκ ίσως γιατί δεν είχε γίνει ακόμη καμία σκέψη για την κατάλληλη τοποθεσία για έναν αυτοκρατορικό τάφο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Turkey: The Imperial House of Osman». web.archive.org. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Μαΐου 2006. Ανακτήθηκε στις 6 Φεβρουαρίου 2014. CS1 maint: Unfit url (link)
  2. The Rise of the Turks and the Ottoman Empire Αρχειοθετήθηκε 2012-06-28 στο Wayback Machine. Retrieved on 2007-09-16
  3. Ahmed Akgündüz, Said Öztürk (2011). Ottoman History: Misperceptions and Truths. Oxford University Press. ISBN 978-9-090-26108-9. 

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • "Turkey: The Imperial House of Osman". web.archive.org. Retrieved 6 February 2014.
  • Ahmed Akgündüz, Said Öztürk (2011). Ottoman History: Misperceptions and Truths. Oxford University Press. ISBN 978-9-090-26108-9.
  • Leslie P. Peirce (1993). The Imperial Harem: Women and Sovereignty in the Ottoman Empire. Oxford University Press. pp. 106–107. ISBN 978-0-195-08677-5.
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Rabia Bala Hatun της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).