Χαφσά Καντινεφέντι (σύζυγος του Μουσταφά Β')

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χαφσά Καντινεφέντι
حفيصہ کادین افندی
Αυτοκρατορική σύζυγος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας
Γέννηση1685
Θάνατος12 Ιουνίου 1723 (38 ετών)
Κωνσταντινούπολη, Οθωμανική Αυτοκρατορία
ΣύζυγοςΜουσταφά Β΄
Εμπού Μπεκίρ Εφέντι
ΕπίγονοιΗγεμόνας Μεχμέτ
Ηγεμόνας Αχμέτ
Ηγεμόνας Μουράτ
Ηγεμόνας Σελίμ
1 κόρη
1 γιος
ΟίκοςΟσμανιδών (από τον γάμο)
ΘρησκείαΙσλαμισμός
δεδομένα (π  σ  ε )

Η Χαφσά Καντινεφέντι (Οθ. Τούρκικα:حفيصہ کادین افندی‎) (Τούρκικα: Ηafsa Kadinefendi, 1685 - 12 Ιουνίου 1723) ήταν η όγδοη σύζυγος του σουλτάνου Μουσταφά Β΄ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.[1]

Ο πλήρης τίτλος ήταν: Devletlu İsmetlu Ηafsa Kadin Εfendi Hazretleri

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο σύζυγος της Χαφσά Καντινεφέντι, Μουσταφά Β΄

Πολύ λίγα είναι γνωστά για τη ζωή της Χαφσά πριν την είσοδό της στο χαρέμι. Γεννήθηκε το 1685. Είχε συλληφθεί κατά τη διάρκεια μιας από τις επιδρομές των Τατάρων και πωλήθηκε στη σκλαβιά. Ο Εμπου Μπεκίρ Εφέντι, ένας υπουργός κρατικών υποθέσεων την παρουσίασε, στην ηλικία των δέκα ετών, ως δώρο στο χαρέμι του σουλτάνου Μουσταφά Β΄. Ήταν ίσως η μητέρα του Μουσταφά, η Γκιουλνούς Σουλτάν, που του έδωσε την Χαφσά ως παλλακίδα. Ήταν μια γυναίκα που ήταν υπερήφανη που είχε επιλεγεί για να συνοδεύσει τον Σουλτάνο στις τρεις εκστρατείες του. Χάρισε πέντε γιους και μια κόρη στον Σουλτάνο. Την είχε επισκεφτεί επίσης η Λαίδη Μαίρη Μονταγκού στις αρχές Μαρτίου 1718. Η Λαίδη Μαίρη την αποκάλεσε αγαπημένη του σουλτάνου Μουσταφά.

Μετά το θάνατο του Μουσταφά Β΄ το 1703, της δόθηκε εντολή να εγκαταλείψει το παλάτι και να επιλέξει για τον εαυτό της έναν σύζυγο. Η Χαφσά θεώρησε την ελευθερία ως την μεγαλύτερη ντροπή και προσβολή που θα μπορούσε να της συμβεί. Έπεσε στα πόδια του Σουλτάνου Αχμέτ Γ΄ και τον παρακάλεσε να την σκοτώσει αντί να χρησιμοποιεί τη χήρα του αδερφού του με την εν λόγω περιφρόνηση. Του είπε ότι ήταν προνομιούχος αφού χάρισε πέντε πρίγκιπες στην Οθωμανική Δυναστεία. Αλλά όλα τα αγόρια είχαν πεθάνει και μόνο ένα κορίτσι είχε επιβιώσει, όποτε αυτή η δικαιολογία δεν έγινε δεκτή, και ήταν υποχρεωμένη να κάνει την επιλογή της.

Επέλεξε τον Μπεκίρ Εφέντι, τότε γραμματέας του κράτους,ο οποίος ήταν περίπου ογδόντα ετών, για να πείσει τον κόσμο ότι σκόπευε να κρατήσει τον όρκο που είχε κάνει, ότι ποτέ ένας δεύτερος σύζυγος δεν θα πλησιάσει το κρεβάτι της, και τον επέλεξε και ως ένδειξη ευγνωμοσύνης, δεδομένου ότι ο ίδιος ήταν που την είχε παρουσιάσει στο χαρέμι, στην ηλικία των δέκα ετών, για τον χαμένο άρχοντα της. Αλλά ποτέ δεν του επέτρεψε να επισκεφτεί το κρεβάτι της.

Η Χαφσά Καντινεφέντι πέθανε στις 12 Ιουνίου 1723 στην Κωνσταντινούπολη σε ηλικία 38 ετών.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Peirce, Leslie P., The Imperial Harem: Women and Sovereignty in the Ottoman Empire, Oxford University Press, 1993, ISBN 0-19-508677-5 (paperback)
  • Yavuz Bahadıroğlu, Resimli Osmanlı Tarihi, Nesil Yayınları (Ottoman History with Illustrations, Nesil Publications), 15th Ed., 2009, ISBN 978-975-269-299-2 (Hardcover)
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Hafise Kadınefendi της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).