Νιουκχετσεζά Χανιμεφέντι (σύζυγος του Αμπντούλ Μετζίτ Α΄)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Νιουκχετσεζά Χανιμεφέντι
نکهت سزا خانم
Αυτοκρατορική σύζυγος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας
Περίοδος1845 - 15 Μαΐου 1850
ΓέννησηΧατιτζέ Μπαράς
1830
Αμπχαζία, Ρωσική Αυτοκρατορία
Θάνατος15 Μαΐου 1850 (20 ετών)
Παλάτι Μπεσίκτας, Μπεσίκτας, Κωνσταντινούπολη, Οθωμανική Αυτοκρατορία
Τόπος ταφήςΤουρμπές Τζεντίντ Χαβατίν, Γενί Τζαμί, Κωνσταντινούπολη, Οθωμανική Αυτοκρατορία
ΣύζυγοςΑμπντούλ Μετζίτ Α΄
ΕπίγονοιΑλιγιέ Σουλτάν
Ηγεμόνας Αχμέτ
Ηγεμόνας Μεχμέτ Μπουρχανεντίν Εφέντι
ΟίκοςΟσμανιδών (από τον γάμο)
ΠατέραςΧατούγ Μπέης Μπαράς
ΜητέραΦερχουντέ Χανίμ
ΘρησκείαΙσλαμισμός
δεδομένα (π  σ  ε )

Η Νιουκχετσεζά Χανιμεφέντι (Οθ. Τούρκικα:نکهت سزا خانم) (Τούρκικα: Nükhetsezâ Hanım Efendi, 1830 - 15 Μαΐου 1850) ήταν η δεκάτη ένατη σύζυγος του σουλτάνου Αμπντούλ Μετζίτ Α΄ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.[1]

Ο πλήρης τίτλος ήταν: Devletlu İsmetlu Baş Ikbal Nükhetsezâ Hanım Efendi Aliyyetü'ş-Şân Hazretleri

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Νιουκχετσεζά Χανιμεφέντι γεννήθηκε το 1830 στην Αμπχαζία, και ήταν κόρη του Αμπχαζιανού ευγενή, Χατούγ Μπέη Μπαράς και της Φερχουντέ Χανίμ που ήταν από την Γεωργία. Το πραγματικό της όνομα ήταν Χατιτζέ Μπαράς. Σε ηλικία οκτώ ετών η Χατιτζέ μαζί την οικογένεια της έφυγαν από τον Καύκασο και πήγαν στην Κωνσταντινούπολη, όπου την παρέδωσαν στο δικαστήριο του οθωμανού σουλτάνου. Η Βαλιντέ Μπεζμιαλέμ Σουλτάν πήρε την Χατιτζέ υπό φροντίδα της. Μετονομάστηκε σε "Νιουκχετσεζά", ενώ έλαβε Τουρκική και Μουσουλμανική εκπαίδευση στο χαρέμι του Τοπ Καπί. Κατά την εκπαίδευσή της στο παλάτι έμαθε να παίζει πιάνο και ούτι.

Η Νιουκχετσεζά μεγάλωσε ως μια νεαρή κοπέλα στο παλάτι Τοπ Καπί, και όταν μπήκε στο δέκατο τέταρτο έτος, έγινε παλλακίδα του σουλτάνου Αμπντούλ Μετζίτ Α΄. Ο Αμπντούλ Μετζίτ της έκανε πρόταση γάμου και η Νιουκχετσεζά συναίνεσε στη βούληση των γονιών της, ώστε να δεχτεί την πρόταση του σουλτάνου. Το 1845 η Νιουκχετσεζά παντρεύτηκε τον Αμπντούλ Μετζίτ και έλαβε τον τίτλο της "Baş İkbâl".

Μαζί απέκτησαν μια κόρη και δυο γιους:

  • την Αλιγιέ Σουλτάν (20 Οκτωβρίου 1842 – 10 Ιουλίου 1845)
  • τον Ηγεμόνα Αχμέτ (5 Ιουνίου 1846 – 6 Ιουνίου 1846)
  • τον Ηγεμόνα Μεχμέτ Μπουρχανεντίν (23 Μαΐου 1849 - 4 Νοεμβρίου 1876)

Ήταν η προ-γιαγιά του Ηγεμόνα Βαγιαζίτ Οσμάν Εφέντι, ο οποίος ήταν ο 44ος Επικεφαλής του Οίκου των Οσμανιδών μέχρι τον θάνατό του στις 6 Ιανουαρίου 2017.

Η φυματίωση είχε πολλά θύματά στο παλάτι, τον δέκατο ένατο αιώνα, και η Νιουκχετσεζά ήταν ένα από αυτά. Η Νιουκχετσεζά Χανιμεφέντι πέθανε στις 15 Μαΐου 1850 στο Παλάτι Μπεσίκτας σε ηλικία είκοσι ετών. Είναι θαμμένη στο Γενί Τζαμί στην Κωνσταντινούπολη.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Peirce, Leslie P., The Imperial Harem: Women and Sovereignty in the Ottoman Empire, Oxford University Press, 1993, ISBN 0-19-508677-5 (paperback)
  • Yavuz Bahadıroğlu, Resimli Osmanlı Tarihi, Nesil Yayınları (Ottoman History with Illustrations, Nesil Publications), 15th Ed., 2009, ISBN 978-975-269-299-2 (Hardcover)
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Nükhetsezâ Hanım της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).