Νεσρίν Χανιμεφέντι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Νεσρίν Χανιμεφέντι
‎نسرین خانم
Αυτοκρατορική σύζυγος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας
ΓέννησηΑντιλέ Ασεμιάνι
1826
Πότι, Γεωργία
Θάνατος2 Ιανουαρίου 1853 (26/27 ετών)
Κωνσταντινούπολη, Οθωμανική Αυτοκρατορία
Τόπος ταφήςΓενί Τζαμί, Κωνσταντινούπολη, Οθωμανική Αυτοκρατορία
ΣύζυγοςΑμπντούλ Μετζίτ Α΄
ΕπίγονοιΗγεμόνας Μεχμέτ Ζιγιαεντίν Εφέντι
Μπεχιτζέ Σουλτάνα
Ηγεμόνας Μεχμέτ Μπαχαεντίν Εφέντι
Ηγεμόνας Μεχμέτ Νιζαεντίν Εφέντι
ΟίκοςΑσεμιάνι (από την γέννηση)
Οσμανιδών (από τον γάμο)
ΠατέραςΜανουτσάρ Μπέης Ασεμιάνι
ΜητέραΜαχρά Χανίμ
ΘρησκείαΙσλαμισμός
δεδομένα (π  σ  ε )

Η Νεσρίν Χανιμεφέντι (Οθ. Τούρκικα:نسرین خانم) (Τούρκικα: Nesrin Hanimefendi, 1826 - 2 Ιανουαρίου 1853) ήταν η ενδέκατη σύζυγος του σουλτάνου Αμπντούλ Μετζίτ Α΄ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.[1]

Ο πλήρης τίτλος ήταν: Devletlu İsmetlu Onbirinci Nesrin Hanim Efendi Hazretleri

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Αντιλέ γεννήθηκε το 1830 στο Πότι της Γεωργίας, και ήταν μέλος της ευγενής οικογένειας της Γεωργίας, Ασεμιάνι. Ο πατέρας της ήταν Μανουτσάρ Μπέης Ασεμιάνι και η μητέρα της ήταν Μαχρά Χανίμ. Είχε έναν αδελφό τον Χασάν Μπέη.

Είχε μεταφερθεί στην Κωνσταντινούπολη σε νεαρή ηλικία, όπου ο πατέρας της την εμπιστεύτηκε στο αυτοκρατορικό χαρέμι, καο σύμφωνα με το έθιμο του οθωμανικού δικαστηρίου άλλαξε σε Νεσρίν.

Παντρεύτηκε τον Αμπντούλ Μετζίτ Α΄ το 1846. Του δόθηκε ο τίτλος "Τρίτη σύζυγος". Την ίδια χρονιά, γέννησε το πρώτο της παιδί, έναν γιο τον Ηγεμόνα Μεχμέτ Ζιγιαεντίν. Το 1848 γεννήθηκε Μπεχιτζέ Σουλτάν και το 1850 τα δίδυμα, ο Ηγεμόνας Μεχμέτ Μπαχαεντίν και Ηγεμόνας Μεχμέτ Νιζαεντίν.

Η Νεσρίν Χανιμεφέντι πέθανε στις 2 Ιανουαρίου 1853 στην Κωνσταντινούπολη σε ηλικία 26/27 ετών. Είναι θαμμένη στο Γενί Τζαμί στην Κωνσταντινούπολη.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Peirce, Leslie P., The Imperial Harem: Women and Sovereignty in the Ottoman Empire, Oxford University Press, 1993, ISBN 0-19-508677-5 (paperback)
  • Yavuz Bahadıroğlu, Resimli Osmanlı Tarihi, Nesil Yayınları (Ottoman History with Illustrations, Nesil Publications), 15th Ed., 2009, ISBN 978-975-269-299-2 (Hardcover)