Αϊσέ Χατούν (σύζυγος του Σελίμ Α΄)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Αϊσέ Χατούν
عایشه خاتون
Γέννηση 1476
Χανάτο της Κριμαίας
Θάνατος 1539 (63 ετών)
Κωνσταντινούπολη, Οθωμανική Αυτοκρατορία
Σύζυγος Ηγεμόνας Μαχμούτ
Σελίμ Α΄
Επίγονοι Μπεϊχάν Σουλτάν
Χαφιζέ Σουλτάν
Σαχ Σουλτάν
Γκεβχερχάν Σουλτάν ?
Οίκος Οσμανιδών (από τον γάμο)
Πατέρας Μενλί Α΄ Γκιράι, Χάνος της Κριμαίας
Θρησκεία Ισλαμισμός
δεδομένα (π  σ  ε )

Η Αϊσέ Χατούν (Οθ. Τούρκικα:عایشه خاتون) (Τούρκικα: Ayşe Hatun, 1476 - 1539) ήταν η δεύτερη σύζυγος του σουλτάνου Σελίμ Α΄ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.[1]

Ο πλήρης τίτλος ήταν: Devletlu İsmetlu Ayşe Hatun Aliyyetü'ş-Şân Hazretleri

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Αϊσέ γεννήθηκε το 1476 στο Χανάτο της Κριμαίας. Αρχικά, παντρεύτηκε τον Ηγεμόνα Μαχμούτ, γιο του σουλτάνου Βαγιαζίτ Β΄. Μετά τον θάνατο του Ηγεμόνα Μαχμούτ παντρεύτηκε τον αδελφό του, τον Ηγεμόνα Σελίμ (μελλοντικό Σελίμ Α΄). Ο Σελίμ Α΄ τότε ήταν διοικητής στην Αμάσεια. Ο γάμος αυτός εξασφάλισε στον Σελίμ Α΄ έναν σύμμαχο για την μάχη που έδινε με τα αδέλφια του για τον θρόνο του πατέρα του, καθώς ο πατέρας της Αϊσέ Χατούν ήταν ένας ισχυρός άνθρωπος.

Ήταν μητέρα της Μπεϊχάν Σουλτάν, της Χαφιζέ Σουλτάν και της Σαχ Σουλτάν, πιθανότατα και της Γκεβχερχάν Σουλτάν. Η Αϊσέ Χατούν πέθανε το 1539 στην Κωνσταντινούπολη.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Peirce, Leslie P., The Imperial Harem: Women and Sovereignty in the Ottoman Empire, Oxford University Press, 1993, ISBN 0-19-508677-5 (paperback)
  • Yavuz Bahadıroğlu, Resimli Osmanlı Tarihi, Nesil Yayınları (Ottoman History with Illustrations, Nesil Publications), 15th Ed., 2009, ISBN 978-975-269-299-2 (Hardcover)
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Ayşe Hatun (wife of Selim I) της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).