Αϊσέ Χατούν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αϊσέ Χατούν
عایشه خاتون
Αυτοκρατορική σύζυγος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας
Το μαυσωλείο όπου είναι θαμμένη η Αϊσέ Χατούν
Γέννηση1453
Ελμπιστάν, Επαρχία Καχραμανμαράς
Θάνατος1505 (52 ετών)
Τραπεζούντα, Οθωμανική Αυτοκρατορία
Τόπος ταφήςΧατουνιγιέ Τζαμί, Τραπεζούντα, Οθωμανική Αυτοκρατορία
ΣύζυγοςΒαγιαζίτ Β΄
ΕπίγονοιΣελίμ Α΄ (θετός γιός)
ΟίκοςΟσμανιδών (από τον γάμο)
ΠατέραςΑλλαουντέβλε Μποζκούρτ Μπέη
ΘρησκείαΙσλαμισμός
δεδομένα (π  σ  ε )

Η Αϊσέ Χατούν (Οθ. Τούρκικα:عایشه خاتون) (Τούρκικα: Ayşe Hatun, 1453 - 1505) ήταν η τέταρτη σύζυγος του σουλτάνου Βαγιαζίτ Β΄ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.[1]

Ο πλήρης τίτλος ήταν: Devletlu İsmetlu Ayşe Hatun Aliyyetü'ş-Şân Hazretleri

Ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Αισέ Χατούν γεννήθηκε περί το 1453. Ήταν κόρη του Αλλαουντέβλε Μποζκούρτ Μπέη (Alleüddevle Bozkurt Bei), ενδέκατου μπέη των Δουλκαρίδων, περιοχή που βρισκόταν ανάμεσα στο Ελμπιστάν και το Καχραμανμαρά. Η Αισέ Χατούν παντρεύτηκε τον Βεγιαζίτ Β΄ το 1469 στην Αμάσεια και πέθανε το 1504 πολλά χρόνια πριν γίνει Σουλτάνος ο Σελίμ Α΄.

Σύμφωνα με ένα μύθο η Αισέ Χατούν ήταν η πραγματική μητέρα του Σελίμ Α'. Ορισμένοι υποστήριζαν αυτό τον μύθο, αλλά μετά από σύγχρονες έρευνες διαπιστώθηκε πως η πραγματική μητέρα του Σελίμ Α΄ ήταν η Γκιούλμπαχάρ Χατούν. Ο Σελίμ, μετά τον θάνατο της Αισέ Χατούν, έχτισε στην Τραπεζούντα όπου πέθανε η Αισέ, το Χατουνιέ Τζαμί προς τιμήν της. Επίσης Αϊσέ Χαφσά Σουλτάν έλεγαν την πρώτη σύζυγο του Σελίμ Α΄ που ήταν επίσης μητέρα του Σουλεϊμάν Α΄.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Peirce, Leslie P., The Imperial Harem: Women and Sovereignty in the Ottoman Empire, Oxford University Press, 1993, ISBN 0-19-508677-5 (paperback)
  • Yavuz Bahadıroğlu, Resimli Osmanlı Tarihi, Nesil Yayınları (Ottoman History with Illustrations, Nesil Publications), 15th Ed., 2009, ISBN 978-975-269-299-2 (Hardcover)
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα I. Ayşe Hatun της Τουρκικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).