Μαχιτάμπ Καντινεφέντι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Μαχιτάμπ Καντινεφέντι
مھتاب قادین
Αυτοκρατορική σύζυγος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας
Περίοδος 1845 – 25 Ιουνίου 1861
Γέννηση Νουριγιέ
1830
Μαχατσκαλά, Ρωσία
Θάνατος 1888 (58 ετών)
Παλάτι Γιλντίζ, Γιλντίζ, Κωνσταντινούπολη, Οθωμανική Αυτοκρατορία
Τόπος ταφής Κοιμητήριο Γιαχιά Εφέντι, Κωνσταντινούπολη, Οθωμανική Αυτοκρατορία
Σύζυγος Αμπντούλ Μετζίτ Α΄
Επίγονοι Ηγεμόνας Αχμέτ Νουρεντίν Εφέντι
Σαμπιχά Σουλτάν
Οίκος Οσμανιδών (από τον γάμο)
Πατέρας Χισάμ Μπέης
Μητέρα Μαλικά Χανίμ
Θρησκεία Ισλαμισμός
Εθνικότητα Κιρκασιανή
δεδομένα (π  σ  ε )

Η Μαχιτάμπ Καντινεφέντι (Οθ. Τούρκικα:مھتاب قادین) (Τούρκικα: Mahitab Kadınefendi, 1830 - 1888) ήταν η ένατη σύζυγος του σουλτάνου Αμπντούλ Μετζίτ Α΄ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.[1]

Ο πλήρης τίτλος ήταν: Devletlu İsmetlu Beşinci Mahitab Kadın Efendi Hazretleri

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Μαχιτάμπ Καντινεφέντι γεννήθηκε το 1830 στο Μαχατσκαλά, και ήταν κόρη του Χισάμ Μπέη και της συζύγου του Μαλικά Χανίμ. Το πραγματικό της όνομα ήταν Νουριγιέ. Σε πολύ μικρή ηλικία μαζί με τις αδελφές και τους αδελφούς της, μεταφέρθηκε από τη Ρωσία στην Κωνσταντινούπολη, όπου παραδόθηκε στο δικαστήριο του οθωμανoύ σουλτάνου.

Οι αδελφοί της ανατράφηκαν στο παλάτι από την Αλιεμπρού Χανίμ. Στο παλάτι δόθηκε ιδιωτική εκπαίδευση στην Μαχιτάμπ. Ωστόσο, σύντομα ο σουλτάνος Αμπντούλ Μετζίτέλαβε πρόσεξε την Μαχιτάμπ και παντρεύτηκαν το 1845.

Ήταν μητέρα της Σαμπιχά Σουλτάν και του Ηγεμόνα Αχμέτ Νουρεντίν Εφέντι. Το 1870 επισκέφθηκε τον Σεΐχη Σαμίλ μαζί την οικογενεία της. Ο Σεΐχης Σαμίλ υποστηριζόταν πάντοτε από την Μαχιτάμπ Καντινεφέντι. Μετά το 1880 άρχισε να κατοικεί στο Παλάτι Γιλντίζ.

Η Μαχιτάμπ Καντινεφέντι πέθανε στο Παλάτι Γιλντίζ το 1888 σε ηλικία 58 ετών. Είναι θαμμένη στο Κοιμητήριο Γιαχιά Εφέντι στην Κωνσταντινούπολη.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Peirce, Leslie P., The Imperial Harem: Women and Sovereignty in the Ottoman Empire, Oxford University Press, 1993, ISBN 0-19-508677-5 (paperback)
  • Yavuz Bahadıroğlu, Resimli Osmanlı Tarihi, Nesil Yayınları (Ottoman History with Illustrations, Nesil Publications), 15th Ed., 2009, ISBN 978-975-269-299-2 (Hardcover)
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Mahitab Kadın της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).