Σεμσιρουχσάρ Χατούν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σεμσιρουχσάρ Χατούν
شمس رخسار خاتون
Αυτοκρατορική σύζυγος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας
ΓέννησηΡοχάν
?
Καύκασος
Θάνατος1613
Κωνσταντινούπολη, Οθωμανική Αυτοκρατορία
ΣύζυγοςΜουράτ Γ΄
ΕπίγονοιΡουκιγιέ Σουλτάν
ΟίκοςΟσμανίδων (από τον γάμο)
ΠατέραςΚαγιάκ Μπέης
ΘρησκείαΙσλαμισμός
ΕθνικότηταΚιρκασιανή
δεδομένα (π  σ  ε )

Η Σεμσιρουχσάρ Χατούν (Οθ. Τούρκικα: شمس رخسار خاتون) (Τούρκικα: Şemsiruhsar Hatun, ? - 1613) ήταν η δεύτερη σύζυγος του σουλτάνου Μουράτ Γ', μητέρα της Ρουκιγιέ Σουλτάν.[1]

Ο πλήρης τίτλος ήταν: Devletlu İsmetlu Şemsiruhsar Hatun Aliyyetü'ş-Şân Hazretleri

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Σεμσιρουχσάρ Χατούν γεννήθηκε ως Κιρκασιανή πριγκίπισσα και αρχικά ονομαζόταν Ροχάν. Ήταν κόρη του πρίγκιπα Καγιάκ Μπέη. Είχε επίσης έναν αδελφό, τον πρίγκιπα Σεπσούκ Μπέη. Ήταν μακρινή συγγενής του πρίγκιπα Ινάλ, και μέσω αυτού είχε συγγένεια με την Μαχιντεβράν Σουλτάν, σύζυγο του Σουλεϊμάν Α', με την Μαχφιρούζ Χατιτζέ Σουλτάν, σύζυγο του Αχμέτ Α΄ και με την Σατσμπαγλί Χατούν, σύζυγο του Ιμπραήμ Α΄.

Η Σεμσιρουχσάρ Χατούν απόλαυσε τα προνόμια ενός μέλους της Βασιλικής οικογένειας. Η Σεμσιρουχσάρ γέννησε μία κόρη, την Ρουκιγιέ Σουλτάν. Μετά το θάνατο του Μουράτ το 1595, το χαρέμι και τα άτομα που τον περιέβαλαν στάλθηκαν στο παλιό παλάτι αλλά η Σεμσιρουχσάρ Χατούν έμεινε στο παλάτι Τοπ Καπί μαζί με την Σαφιγιέ Σουλτάν, την πρώτη σύζυγο του Μουράτ Γ', η οποία έγινε Βαλιντέ Σουλτάν εφόσον ο γιος της Μωάμεθ Γ΄ ανέβηκε στον θρόνο. Η Σεμσιρουχσάρ έμεινε στο παλάτι Τοπ Καπί επειδή δεν είχε κανένα ενδιαφέρον για τις κρατικές υποθέσεις.

Η Σεμσιρουχσάρ Χατούν πέθανε το 1613 στην Κωνσταντινούπολη.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Şemsiruhsar Hatun της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).