Μουκριμέ Χατούν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μουκριμέ Χατούν
سيتيسة هاتون
Αυτοκρατορική σύζυγος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας
Βυζαντινή μικρογραφία της Μουκριμέ Χατούν γύρω στον 15ο αιώνα
ΓέννησηΜουκριμέ
1435
Ελμπιστάν, Καχραμανμαράς, Δουλκαρίδες
ΘάνατοςΑπρίλιος 1467 (32 ετών)
Αδριανούπολη, Οθωμανική Αυτοκρατορία
Τόπος ταφήςΜουραντιγιέ Τζαμί, Προύσα, Οθωμανική Αυτοκρατορία
ΣύζυγοςΜωάμεθ Β΄
ΕπίγονοιΒαγιαζίτ Β΄
ΟίκοςΟσμανιδών (από τον γάμο)
ΠατέραςΣουλεϊμάν Μπέης έκτος δοικητής των Δουλκαρίδων
ΘρησκείαΙσλαμισμός
ΕθνικότηταΤούρκικη
δεδομένα (π  σ  ε )

Η Σιττισάχ Μουκριμέ Χατούν (Οθ. Τούρκικα:سيتيسة هاتون) (Τούρκικα: Sitt-î Şâh Mükrime Hâtun, 1435 - Απρίλιος 1467) ήταν η πέμπτη σύζυγος του σουλτάνου Μωάμεθ Β΄ του Πορθητή και η βιολογική μητέρα του σουλτάνου Βαγιαζίτ Β΄ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.[1]

Ο πλήρης τίτλος ήταν: Devletlu İsmetlu Sitt-î Şâh Mükrime Hâtun Aliyyetü'ş-Şân Hazretleri

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Μουκριμέ Χατούν γεννήθηκε το 1435 στο Ελμπιστάν, στην Επαρχία Καχραμανμαρά, των Δουλκαρίδων. Γεννήθηκε ως Μουκριμέ. Ο πατέρας της ήταν ο Σουλεϊμάν Μπέης, που ήταν ο έκτος δοικητής του Ντουλκαντίρ. Η θεία της Εμινέ Χατούν ήταν παντρεμένη με τον Μωάμεθ Α΄. Αργότερα η Γκιουλμπαχάρ Χατούν, εγγονή του Σουλεϊμάν Μπέη, παντρεύτηκε με τον μελλοντικό Σουλτάνο Βαγιαζίτ Β΄ και γέννησε τον Σελίμ Α΄.

Η Μουκριμέ παντρεύτηκε τον Μωάμεθ Β΄ στις 15 Δεκεμβρίου 1446 σε ηλικία 11 χρονών, ενώ στις 3 Δεκεμβρίου 1447 γέννησε τον Βαγιαζίτ Β΄. Ο γάμος τους δεν ήταν πολύ χαρούμενος. Προφανώς, η όλη συμφωνία δεν ήταν της αρεσκείας του Μωάμεθ Β΄.

Η Μουκριμέ Χατούν πέθανε πριν από την άνοδο του γιου της στον θρόνο, τον Απρίλιο του 1467 στην Ανδριανούπολη. Βαλιντέ Χατούν στον γιο της έγινε η Γκιουλμπαχάρ Χατούν.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Peirce, Leslie P., The Imperial Harem: Women and Sovereignty in the Ottoman Empire, Oxford University Press, 1993, ISBN 0-19-508677-5 (paperback)
  • Yavuz Bahadıroğlu, Resimli Osmanlı Tarihi, Nesil Yayınları (Ottoman History with Illustrations, Nesil Publications), 15th Ed., 2009, ISBN 978-975-269-299-2 (Hardcover)