Σελίμ Β΄

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Σελίμ Β΄
Χαλίφης του Ισλάμ
Σελίμ Β΄
Περίοδος Εξουσίας 1566 - 1574
Προκάτοχος Σουλεϊμάν Α΄
Διάδοχος Μουράτ Γ΄
Οίκος Οσμανιδών
Πατέρας Σουλεϊμάν Α΄ ο Μεγαλοπρεπής
Βαλιντέ Σουλτάνα Χασεκί Χουρέμ Σουλτάν
Γέννηση 28 Μαΐου 1524
Γενέτειρα Τοπ Καπί,Κωνσταντινούπολη,Οθωμανική Αυτοκρατορία
Θάνατος 15 Δεκεμβρίου 1574 (50 ετών)
Τόπος θανάτου Κωνσταντινούπολη,Οθωμανική Αυτοκρατορία
Τόπος ταφής Αγία Σοφία
Σύζυγος Χασεκί Αφιφέ Νουρμπανού Βαλιντέ Σουλτάν
Σελιμιγιέ Σουλτάν
Επίγονοι Ηγεμόνας Αμπντουλάχ
Μουράτ Γ'
Ηγεμόνας Οσμάν
Ηγεμόνας Μουσταφά
Ηγεμόνας Σουλεϊμάν
Ηγεμόνας Μεχμέτ
Ηγεμόνας Μαχμόυτ
Ηγεμόνας Τζιχανγκίρ
Γκεβχερχάν Σουλτάν
Εσμαχάν Σουλτάν
Σαχ Σουλτάν
Φατμά Σουλτάν
Τουρά Tughra of Selim II.JPG

Ο Σουλτάνος Σελίμ Β΄, ή Σελήμ Β΄, (τουρκικά:II. Selim) (28 Μαΐου 1524 - 15 Δεκεμβρίου 1574), ο επιλεγόμενος Μεστ (= μέθυσος), ήταν ο 11ος Οσμανίδης Σουλτάνος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (1566-1574) και ο 90ος Χαλίφης του Ισλάμ. Η προσωνυμία Μεστ οφειλόταν στη συχνή μέθη του.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν γιος του Σουλεϊμάν Α΄ του Μεγαλοπρεπή και της Χουρέμ Σουλτάν την οποία οι Ευρωπαίοι αποκαλούσαν Ρωξελάνη. Γεννήθηκε στη Κωνσταντινούπολη το 1524. Ήταν αδελφός του Ηγεμόνα Μαχμούτ, του Ηγεμόνα Μουράτ, της Φατμά Σουλτάν, του Ηγεμόνα Μουσταφά, της Ραζιγιέ Σουλτάν, του Ηγεμόνα Μεχμέτ, της Μιχριμάχ Σουλτάν, του Ηγεμόνα Μπεγιαζίτ, του Ηγεμόνα Τζιχανγκίρ και του Ηγεμόνα Αμπντουλάχ.

Όταν πέθανε ο πατέρας του το 1566, κατά την πολιορκία του φρουρίου Σίγκετβαρ, ήταν γενικός διοικητής της Κιουτάχειας. Τότε ο Μέγας Βεζίρης Σοκολού Μεχμέτ Πασάς απέκρυψε από το στρατό τον θάνατο του Σουλτάνου προκειμένου να μη πτοηθεί το ηθικό του, ειδοποιώντας παράλληλα τον διάδοχο Σελίμ. Ο τελευταίος επέστρεψε στη Κωνσταντινούπολη και στις 7 Σεπτεμβρίου (1566) ανακηρύχθηκε Σουλτάνος. Στη συνέχεια μετέβη προς συνάντηση του στρατού στο Βελιγράδι, όπου μετά την άφιξή του έγινε γνωστός στο στρατό ο θάνατος του πατέρα του.

Βασιλεία του Σελίμ Β΄[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Σελίμ Β΄ σε Οθωμανική Μινιατούρα.

Ο Σελίμ ο Β΄ ήταν ο πρώτος Σουλτάνος στην ιστορία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που εγκατέλειψε τη διακυβέρνηση της χώρας στο μέγα βεζίρη και τους υπουργούς του. Υπήρξε ιδιαίτερα λάτρης των απολαύσεων και της καλοπέρασης. Επηρεαζόταν εύκολα από το χαρέμι του αλλά και το τάγμα των Γενίτσαρων. Πολλοί θεωρούν ότι η βασιλεία του συμπίπτει με την απαρχή της παρακμής της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Κατακτήσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παρά ταύτα σπουδαία ιστορικά γεγονότα σημάδεψαν τη βασιλεία του, σημαντικότερα των οποίων ήταν: η επανάκτηση της Υεμένης, η συνομολόγηση της συνθήκης της Αδριανούπολης (17 Φεβρουαρίου 1568) μεταξύ των Αψβούργων της Αυστρίας και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, το μεγαλεπήβολο σχέδιο διάνοιξης διώρυγας - ζεύξης των ποταμών Βόλγα και Ντον που κατέληξε σε πολεμική σύγκρουση με τη Ρωσία, μετά από προδοσία, η κατάληψη της Κύπρου που έθεσε τέλος στην Ενετοκρατία της νήσου, συνέπεια της οποίας ήταν τον επόμενο χρόνο η ναυμαχία της Ναυπάκτου, ενώ λίγο αργότερα ακολούθησε η κατάληψη της Τυνησίας, κ.ά.
Γενικά επί βασιλείας του Σελίμ Β΄ η έκταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας αυξήθηκε περί τα 300.000 τ.χλμ.

Ο Σελίμ Β΄ επιχείρησε εκστρατεία εναντίον της Ρωσίας, η οποία απέτυχε παταγωδώς και στη συνέχεια κυρίευσε την Υεμένη. Παρά τις προειδοποιήσεις του Βεζύρη Σοκολού Μεχμέτ Πασά κατέλαβε τη Κύπρο, το 1571, σφάζοντας μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Αυτή η κίνηση είχε σαν αποτέλεσμα να συνασπιστούν οι μεγάλες Ευρωπαϊκές δυνάμεις, δηλαδή η Ισπανία, το κράτος του Πάπα, η Γερμανική Αυτοκρατορία, η Βενετία και η Μάλτα, και στη ναυμαχία της Ναυπάκτου να καταστρέψουν τον Τουρκικό στόλο. Παρ' όλα αυτά οι Οθωμανοί κατάφεραν το 1574, μερικούς μήνες πριν το θάνατο του Σελίμ Β΄, να καταλάβουν την Τυνησία, την οποία ήλεγχαν οι Ισπανοί, και να εδραιώσουν την κυριαρχία τους στη Μεσόγειο.

  • Σημειώνεται ότι ο Σελίμ Β΄ μετά την κατάληψη της Κύπρου προστάτευσε την Εκκλησία της Κύπρου, επαναφέροντας την εκκλησιαστική τάξη και την κυριαρχία της, μετά τους διωγμούς που είχε υποστεί κατά την Ενετοκρατία.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύζυγοι

Γιοί

Κόρες

Θάνατος και ταφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Σελίμ Β΄ πέθανε στις 15 Δεκεμβρίου 1574 (50 ετών) γλιστρώντας από το μπαλκόνι και πέφτοντας έπειτα στον τρούλο του ανακτόρου Τοπ Καπί, ενώ βρισκόταν, όπως υποστηρίχθηκε, σε κατάσταση μέθης. Ο λαός τού έδωσε το παρωνύμιο «Μεστ», που σημαίνει μέθυσος. Η ταφή του έγινε τρεις ημέρες αργότερα σε κρύπτη στην Αγία Σοφία, που είχε ήδη μεταβληθεί σε τζαμί. Ωστόσο είχε φτιαχτεί προς τιμήν του το Τέμενος Σελιμιγιέ το οποίο βρίσκεται στην Αδριανούπολη και χτίστηκε από τον διάσημο αρχιτέκτονα Μιμάρ Σινάν.

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα