Σελιμιγιέ Σουλτάνα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Σελιμιγιέ Σουλτάν
السليمية سلطان
Γέννηση 1525
Βενετία, Ιταλία
Θάνατος 1605 (80 ετών)
Τραπεζούντα, Οθωμανική Αυτοκρατορία
Σύζυγος Σελίμ Β΄
Επίγονοι Ηγεμόνας Αμπντουλάχ
Οίκος Οσμανίδων (από τον γάμο)
Θρησκεία Καθολικισμός εξισλαμίστηκε μετά τη σύλληψη της
Εθνικότητα Ιταλική
δεδομένα (π  σ  ε )

Η Σελιμιγιέ Σουλτάν (Οθ. Τούρκικα:السليمية سلطان) (Τούρκικα: Selimiye Sultan, 1525 - 1605) ήταν η δεύτερη σύζυγος του Σελίμ Β΄ και μητέρα του Ηγεμόνα Αμπντουλάχ.[1]

Ο πλήρης τίτλος ήταν: Devletlu İsmetlu Selimiye Sultan Aliyyetü'ş-Şân Hazretleri

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στη Βενετία της Ιταλία το 1525. Μπήκε στο χαρέμι ​​του Ηγεμόνα Σελίμ και έγινε μία από τις συζύγους του. Η Μιχριμάχ Σουλτάν,η αδελφή του Σελίμ, ήταν αυτή που του έδωσε την Σελιμιγιέ ως παλλακίδα.

Ο Σελίμ ήταν ακόμα Ηγεμόνας και έγινε ο διοικητής της Μανίσα, μετά το θάνατο του μεγαλύτερου αδελφού του Ηγεμόνα Μεχμέτ, όταν γέννησε τον γιο της, Ηγεμόνα Αμπντουλάχ το 1543. Ηταν η δεύτερη σύζυγος του Σελίμ μετά την Νουρμπανού Σουλτάν. Μετά από ένα χρόνο γέννησε πιθανόν και μια κόρη, την Γκεβχερχάν Σουλτάν. Υπάρχουν εικασίες ότι η μητέρα της Γκεβχερχάν Σουλτάν ήταν η Νουρμπανού Σουλτάν και όχι η Σελιμιγιέ Σουλτάν.

Η Σελιμιγιέ, και η Σαφιγιέ θεωρούνται υπεύθυνες για τον θάνατο της Νουρμπανού Σουλτάν, της άλλης συζύγου του Σελίμ. Η Σαφιγιέ ήταν σύζυγος του Μουράτ Γ΄, γιου της Νουρμπανού.

Το 1568 σε ηλικία περίπου εικοσιπέντε ετών ο γιος της, Ηγεμόνας Αμπντουλάχ, δολοφονήθηκε. Μετά από αυτό το περιστατικό, εξορίστηκε από το παλάτι του Σουλτάνου και στάλθηκε στο παλάτι της Τραπεζούντας. Πέθανε στην εξορία το 1605 από φυσικά αίτια στο Παλάτι της Τραπεζούντας σε ηλικία 80 ετών.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. The Rise of the Turks and the Ottoman Empire Ανακτήθηκε στις 2007-09-16

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Peirce, Leslie P., The Imperial Harem: Women and Sovereignty in the Ottoman Empire, Oxford University Press, 1993, ISBN 0-19-508677-5 (paperback)
  • Yavuz Bahadıroğlu, Resimli Osmanlı Tarihi, Nesil Yayınları (Ottoman History with Illustrations, Nesil Publications), 15th Ed., 2009, ISBN 978-975-269-299-2 (Hardcover)
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Selimiye Sultan της Τουρκικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).