Σελιμιγιέ Σουλτάνα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σελιμιγιέ Χατούν
السليمية سلطان
Σύζυγος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας
Γέννηση1525
Βενετία, Ιταλία
Θάνατος1605 (80 ετών)
Τραπεζούντα, Οθωμανική Αυτοκρατορία
ΕπίγονοιΗγεμόνας Αμπντουλάχ
ΟίκοςΟσμανίδων (από τον γάμο)
ΘρησκείαΚαθολικισμός εξισλαμίστηκε μετά τη σύλληψη της
ΕθνικότηταΙταλική
δεδομένα (π  σ  ε )

Η Σελιμιγιέ Χατούν (Οθ. Τούρκικα:السليمية سلطان) (Τούρκικα: Selimiye Sultan, 1525 - 1605) ήταν παλλακίδα του Σελίμ, Σουλτάνου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.[1]

Πηγές αναφέρουν πως δεν έλαβε ποτέ τον τίτλο της Σουλτάνας, παρ' όλο που υπήρξε μητέρα ηγεμόνα.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στη Βενετία της Ιταλία το 1525. Μπήκε στο χαρέμι ​​του Ηγεμόνα Σελίμ και έγινε μία από τις παλλακίδες του. Η Μιχριμάχ Σουλτάν, η αδελφή του Σελίμ, ήταν αυτή που του έδωσε την Σελιμιγιέ ως παλλακίδα.

Ο Σελίμ ήταν ακόμα Ηγεμόνας και έγινε ο διοικητής της Μανίσα, μετά το θάνατο του μεγαλύτερου αδελφού του Ηγεμόνα Μεχμέτ, όταν οδηγήθηκε, μαζί με άλλες παλλακίδες στο χαρέμι του. Ο Σελίμ διατηρούσε ερωτικό δεσμό μόνο με τη Νουρμπανού, όσο ήταν ακόμη ηγεμόνας. Μετά την ενθρόνισή του, προκειμένου να διασφαλιστεί ο οθωμανικός θρόνος, άρχισε να δέχεται κι άλλες παλλακίδες, μεταξύ αυτών και η Σελιμιγιέ. Χάρισε στον Σουλτάνο έναν αρσενικό απόγονο, τον Ηγεμόνα Αμπντουλάχ. Λέγεται, πως ήταν μητέρα ακόμη μίας Σουλτάνας, κατά πάσα πιθανότητα της Φατμά Σουλτάν, αν κι αυτό δεν επιβεβαιώνεται.

Η Σελιμιγιέ, και η Σαφιγιέ θεωρούνται υπεύθυνες για τον θάνατο της Νουρμπανού Σουλτάν, τηςνόμιμης συζύγου του Σελίμ. Η Σαφιγιέ ήταν παλλακίδα του Μουράτ Γ΄, γιου της Νουρμπανού.

Το 1568 σε ηλικία περίπου εικοσιπέντε ετών ο γιος της, Ηγεμόνας Αμπντουλάχ, δολοφονήθηκε. Μετά από αυτό το περιστατικό, εξορίστηκε από το παλάτι του Σουλτάνου και στάλθηκε στο παλάτι της Τραπεζούντας. Πέθανε στην εξορία το 1605 από φυσικά αίτια στο Παλάτι της Τραπεζούντας σε ηλικία 80 ετών.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. The Rise of the Turks and the Ottoman Empire Αρχειοθετήθηκε 2012-06-28 στο Wayback Machine. Ανακτήθηκε στις 2007-09-16

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Peirce, Leslie P., The Imperial Harem: Women and Sovereignty in the Ottoman Empire, Oxford University Press, 1993, ISBN 0-19-508677-5 (paperback)
  • Yavuz Bahadıroğlu, Resimli Osmanlı Tarihi, Nesil Yayınları (Ottoman History with Illustrations, Nesil Publications), 15th Ed., 2009, ISBN 978-975-269-299-2 (Hardcover)
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Selimiye Sultan της Τουρκικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).