Μουσλί Καντινεφέντι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μουσλί Καντινεφέντι
بانوی مسلمی
Αυτοκρατορική σύζυγος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας
Η σαρκοφάγος της Μουσλί που βρίσκεται μέσα στο Γενί Τζαμί
Γέννηση1699
Σότσι, Ρωσική Αυτοκρατορία
Θάνατος2 Αυγούστου 1750 (50/51 ετών)
Εσκί Σαράι, Πλατεία Βαγιαζήτ, Κωνσταντινούπολη, Οθωμανική Αυτοκρατορία
Τόπος ταφήςΓενί Τζαμί, Κωνσταντινούπολη, Οθωμανική Αυτοκρατορία
ΣύζυγοςΑχμέτ Γ΄
ΕπίγονοιΑϊσέ Σουλτάνα
Ζουμπεϊντέ Σουλτάνα
ΟίκοςΟσμανιδών
δεδομένα (π  σ  ε )

Η Εμινέ Μουσλί Καντινεφέντι (Οθ. Τούρκικα:خانم امینه مسلمی) (Τούρκικα: Emine Muslı Kadınefendi, 1699 - 2 Αυγούστου 1750) ήταν σύζυγος του σουλτάνου Αχμέτ Γ΄ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.[1]

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε το 1699 στο Σότσι της Ρωσίας. Είχε δύο μεγαλύτερες αδερφές και έναν μικρότερο αδερφό. Όταν ήταν έντεκα, μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη και της ανέθεσαν τη φροντίδα της Σαλιχά Σουλτάν (σύζυγος του Μουσταφά Β΄, μεγαλύτερου αδελφού του Αχμέτ) στο Παλαιό Παλάτι.

Όταν ο Αχμέτ επισκέφτηκε το παλιό παλάτι το 1713 λόγω του Ιντ αλ-φιτρ (μουσουλμανική εορτή που γίνεται μετά το τέλος του μήνα του Ραμαζανίου) για να συναντήσει τα ανίψια του, είδε τη Μουσλί τότε δεκατεσσάρων ετών. Έγινε σύζυγος του Αχμέτ το 1714 και μαζί απέκτησαν δύο, κόρες την Αϊσέ Σουλτάν και την Ζουμπεϊντέ Σουλτάν.

Απολάμβανε μια άνετη θέση κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Αχμέτ. Είχε όμορφα μάτια με εκθαμβωτικές βλεφαρίδες. Έπαιζε πιάνο και άρπα. Το 1715 κατασκεύασε ένα αρτοποιείο στο παζάρι της Κωνσταντινούπολης. Ανέθεσε αρτοποιεία, βιβλιοθήκες και σιντριβάνια σε διάφορα μέρη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Το 1742, άνοιξε ένα σπίτι ανάπαυσης για ταξιδιώτες. Είχε πολλά πλούτη και δώρισε τα πλούτη της σε άπορους. Ήταν μια καλόκαρδη γυναίκα με συγχωρητική φύση.

Πέθανε στις 2 Αυγούστου 1750 από πανώλη στο Εσκί Σαράι και τάφηκε στο Γενί Τζαμί.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Peirce, Leslie P., The Imperial Harem: Women and Sovereignty in the Ottoman Empire, Oxford University Press, 1993, ISBN 0-19-508677-5 (paperback)
  • Yavuz Bahadıroğlu, Resimli Osmanlı Tarihi, Nesil Yayınları (Ottoman History with Illustrations, Nesil Publications), 15th Ed., 2009, ISBN 978-975-269-299-2 (Hardcover)