Μαρία Ταμάρα Χατούν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μαρία Ταμάρα Χατούν
ماريا تمارا خاتون
Πριγκίπισσα της Βουλγαρίας
Αυτοκρατορική σύζυγος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας
Χειρόγραφη μικρογραφία της Μαρίας Ταμάρας Χατούν
ΓέννησηΒουλγαρία
ΘάνατοςΟθωμανική Αυτοκρατορία
Τόπος ταφήςΠρούσα, Οθωμανική Αυτοκρατορία
ΣύζυγοςΔεσπότης Κωνσταντίνος
Μουράτ Α΄
ΟίκοςΣισμάν (από τη γέννηση)
Οσμανιδών (από τον γάμο)
ΠατέραςΙβάν Αλεξάνταρ
ΜητέραΣάρα-Θεοδώρα
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Η Μαρία Ταμάρα Χατούν (οθ. τούρκικα:ماريا تمارا خاتون) (τούρκικα: Mara Tamara Hatun, γνωστή και ως Κέρα Ταμάρα) ήταν η σύζυγος του σουλτάνου Μουράτ Α΄ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.[1]

Ο πλήρης τίτλος ήταν: Devletlu İsmetlu Mara Tamara Hatun Aliyyetü'ş-Şân Hazretleri

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στη Βουλγαρία, και ήταν κόρη του τσάρου της Βουλγαρίας Ιβάν Αλεξάνταρ και της συζύγου του Σάρας-Θεοδώρας. Ο Πρώτος σύζυγος της Μαρίας Ταμάρα ήταν Δεσπότης Κωνσταντίνος. Υπάρχουν θεωρίες ότι ο Δεσπότης Κωνσταντίνος ήταν ο Κονσταντίν Ντράγκας Ντεγιάνοβιτς αδελφός του Γιόβαν Ντράγκας του Σέρβου δεσπότη της οικογένειας Ντεγιάνοβιτς. Ωστόσο, αυτή η θεωρία έχει απορριφθεί από τους ιστορικούς επειδή το 1371 η Μαρία Ταμάρα ήταν ήδη χήρα ενώ ο Κονσταντίν Ντράγκας πέθανε το 1395.

Το 1371 όταν ο Ιβάν Αλεξάνταρ πέθανε και ο Ιβάν Σισμάν κληρονόμησε το θρόνο, στην πρωτεύουσα Τάρνοβο έφθασαν πρεσβευτές από τον οθωμανό σουλτάνο Μουράτ Α΄ για να κανονίσουν τις σχέσεις του με το νέο αυτοκράτορα της Βουλγαρίας. Ο Σουλτάνος, ο οποίος ήταν προφανώς οικείος με την ομορφιά της Μαρίας Ταμάρας και το γεγονός ότι ήταν χήρα, απαίτησε να γίνει η σύζυγός του ως εγγύηση για την ειρήνη μεταξύ των δύο επαρχιών.

Ωστόσο, το 1378, όταν απέτυχαν οι προσπάθειές του να σταματήσει τους Τούρκους, ο Ιβάν Σισμάν έστειλε απρόθυμα τη Μαρία Ταμάρα στο χαρέμι του σουλτάνου στην οθωμανική πρωτεύουσα την Προύσα. Η Μαρία Ταμάρα παρέμεινε στη χριστιανική της πίστη.

Ο τάφος της Μαρίας Ταμάρας είναι στην Προύσα στον οικογενειακό τάφο της οθωμανικής δυναστείας δίπλα στον τάφο του Μουράτ Α΄ και ο επισκέπτης το γνωρίζει ως το μέρος της «Βουλγαρικής Αυτοκράτειρας Μαρίας».

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Peirce, Leslie P., The Imperial Harem: Women and Sovereignty in the Ottoman Empire, Oxford University Press, 1993, ISBN 0-19-508677-5 (paperback)
  • Yavuz Bahadıroğlu, Resimli Osmanlı Tarihi, Nesil Yayınları (Ottoman History with Illustrations, Nesil Publications), 15th Ed., 2009, ISBN 978-975-269-299-2 (Hardcover)
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Kera Tamara της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).