Άννα Β΄ Μεγάλη Κομνηνή

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Άννα Β΄ Μεγάλη Κομνηνή
آنا فاتنة
Αυτοκρατορική σύζυγος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας
Γέννηση1447
ΘάνατοςΜετά το 1463 (~ 16 ετών)
ΣύζυγοςΜωάμεθ Β΄
Ζαγκάν Πασάς
Σινάν Μπέης
ΟίκοςΚομνηνών (από την γέννηση)
Οσμανιδών (από τον γάμο)
ΠατέραςΔαυίδ Μέγας Κομνηνός
ΜητέραΕλένη Καντακουζηνή
ΘρησκείαΧριστιανισμός
ΕθνικότηταΕλληνική
δεδομένα (π  σ  ε )

Η Άννα Β΄ Μεγάλη Κομνηνή (Οθ. Τούρκικα: آنا فاتنة) (Τούρκικα: Anna Hatun, 1447 - μετά το 1463) ήταν η κόρη του τελευταίου αυτοκράτορα της Τραπεζούντας Δαυίδ Μέγα Κομνηνού και η έβδομη σύζυγος του σουλτάνου Μωάμεθ Β΄ του Πορθητή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.[1]

Ο πλήρης τίτλος ήταν: Devletlu İsmetlu Anna Hatun Aliyyetü'ş-Şân Hazretleri

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Άννα γεννήθηκε το 1447 και ήταν κόρη του Δαυίδ Μέγα Κομνηνού και της συζύγου του Ελένη Καντακουζηνής. Είχε τέσσερα αδέλφια, τον Βασίλειο, τον Μανουήλ, τον Γεώργιο και μια αδελφή της οποίας το όνομα δεν διασώζεται.

Ο σουλτάνος Μωάμεθ Β΄ κατέκτησε την Τραπεζούντα και η Άννα στάλθηκε στο χαρέμι. Μετά από τον γάμο της με τον Μωάμεθ Β΄ πήρε το όνομα Άννα Χατούν. Η Άννα επικοινώνησε με την οικογένεια της και ανακάλυψε την δολοφονία του πατέρα της. Ο Μωάμεθ Β΄ έδωσε διαζύγιο στην Άννα, η οποία αργότερα παντρεύτηκε τον Ζαγκάν Πασά. Η Άννα αρνήθηκε να γίνει μουσουλμάνα και ο Ζαγκάν Πασάς προσπάθησε να την πνίξει, αλλά οι φήμες θέλουν τον Ζαγκάν να προσπαθεί να την πυροβολήσει και τον Μωάμεθ Β΄ να τους χωρίζει. Η Άννα παντρεύτηκε και τρίτη φόρα, τον Σινάν Μπέη.

Η Άννα πέθανε μετά το 1463, αλλά άγνωστο σε ποιο μέρος πέθανε και που είναι θαμμένη.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Peirce, Leslie P., The Imperial Harem: Women and Sovereignty in the Ottoman Empire, Oxford University Press, 1993, ISBN 0-19-508677-5 (paperback)
  • Yavuz Bahadıroğlu, Resimli Osmanlı Tarihi, Nesil Yayınları (Ottoman History with Illustrations, Nesil Publications), 15th Ed., 2009, ISBN 978-975-269-299-2 (Hardcover)