Νιουκχετσεζά Χανιμεφέντι (σύζυγος του Αμπντούλ Χαμίτ Α΄)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Νιουκχετσεζά Χανιμεφέντι
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1760
Γεωργία ή Αμπχαζία
Θάνατος4  Ιουνίου 1850 ή 15  Μαΐου 1850
Κωνσταντινούπολη ή Μπεσίκτας
Χώρα πολιτογράφησηςΟθωμανική Αυτοκρατορία
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΑμπντούλ Χαμίτ Α΄
ΤέκναΜουσταφά Δ΄
ΟικογένειαΟθωμανική Δυναστεία
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΒαλιντέ Σουλτάνα

Η Νιουκχετσεζά Χανιμεφέντι (Οθ. Τούρκικα:نکهت سزا خانم) (Τούρκικα: Nükhetsezâ Hanım Efendi, ? - 1850) ήταν η τέταρτη σύζυγος του σουλτάνου Αμπντούλ Χαμίτ Α΄ και μητέρα του σουλτάνου Μουσταφά Δ΄ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.[1]

Ο πλήρης τίτλος ήταν: Devletlu İsmetlu Nükhetsezâ Hanım Efendi Hazretleri

Τίποτα δεν είναι γνωστό για την Νιουκχετσεζά. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για το που και πότε γεννήθηκε, ούτε και πως μπήκε στο χαρέμι. Στις 8 Σεπτεμβρίου 1779 η Νιουκχετσεζά Χανιμεφέντι γέννησε το μοναδικό της παιδί τον μελλοντικό σουλτάνο Μουσταφά Δ΄. Υπάρχουν φήμες ότι η πραγματική μητέρα του Μουσταφά ήταν μια άλλη σύζυγος του σουλτάνου η Αϊσέ Σενιγιεπερβέρ Σουλτάν.

Η Νιουκχετσεζά Χανιμεφέντι πέθανε στις 4 Ιουνίου 1850 στην Κωνσταντινούπολη.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Peirce, Leslie P., The Imperial Harem: Women and Sovereignty in the Ottoman Empire, Oxford University Press, 1993, ISBN 0-19-508677-5 (paperback)
  • Yavuz Bahadıroğlu, Resimli Osmanlı Tarihi, Nesil Yayınları (Ottoman History with Illustrations, Nesil Publications), 15th Ed., 2009, ISBN 978-975-269-299-2 (Hardcover)
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Nükhetsezâ Hanım της Τουρκικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).