Γκιουλφέμ Χατούν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Γκιουλφέμ Χατούν
Σύζυγος Σουλεϊμάν Α' ο Μεγαλοπρεπής
Επίγονοι Ηγεμόνας Μουράτ
Γέννηση 1497
Σικελία ή Πολωνία
Θάνατος 1562 (65 ετών)
Κωνσταντινούπολη, Οθωμανική Αυτοκρατορία
Τόπος ταφής Γκιουλφέμ Χατούν Τζαμί, Κωνσταντινούπολη
Θρησκεία Ισλάμ

Η Γκιουλφέμ Χατούν (Τούρκικα:Gülfem Hatun ) ήταν σύζυγος του Σουλτάνου Σουλεϊμάν Α' του Μεγαλοπρεπή και μητέρα του Ηγεμόνα Μουράτ.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε το 1497. Ήταν ή απο την Σικελία ή από την Πολωνία.Ήταν πιθανότατα μία Ιταλίδα παλλακίδα.Το ονομά της σημαίνει "σαν τριαντάφυλλο".Μπήκε στο χαρέμι ​​περίπου το 1511 και γέννησε ένα γιο,τον Ηγεμόνα Μουράτ το 1521,το ίδιο έτος που γεννήθηκε ο γιος της Χασεκί Χουρέμ Σουλτάν,Ηγεμόνας Μεχμέτ. Όμως, το ίδιο έτος τον Οκτώβριο του 1521 ο Ηγεμόνας Μουράτ πέθανε από ευλογιά. Η Γκιουλφέμ στραγγαλίστηκε το 1562 από διαταγή του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπή σε ηλικία 65 ετών. Είχε ένα τζαμί που χτίστηκε στην Σκούταρι για λογαριασμό της.

Γκιουλφέμ Χατούν Τζαμί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1543 η Γκιουλφέμ, άρχισε να χτίζει ένα τζαμί με ξύλινο σκελετό,γνωστό σήμερα ως «Γκιουλφέμ Χατούν Τζαμί» στην Γκιουλφέμ Χατούν γειτονιά, συνοικία Σκούταρι,Κωνσταντινούπολη.Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε μετά το θάνατό της το 1561 ή το 1562 και θάφτηκε εκεί.Υπάρχουν μεντρεσές, τάφος και οθωμανικά δημοτικά σχολεία δίπλα στο Γκιουλφέμ Χατούν Τζαμί.Αυτό το συγκρότημα κάηκε σε μια πυρκαγιά το 1850, μαζί με όλη τη γειτονιά.Εννέα χρόνια μετά την πυρκαγιά το τζαμί και τα δημοτικά σχολεία αποκαταστάθηκαν από το δημόσιο το 1868-1869.Αλλά ο μεντρεσές και ο τάφος δεν αποκαταστάθηκαν.Έτσι το μνήμα της Γκιουλφέμ Χατούν κατεδαφίστηκε και μόνο ο τάφος της έφθασε στις ημέρες μας. Είχε ως στόχο τη χρήση από τις γυναίκες και άνοιξε για τους άνδρες τα τελευταία χρόνια.

Μύθος σχετικά με τον θάνατο της Γκιουλφέμ Χατούν[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με το θρύλο, η Γκιουλφέμ επιθυμούσε να χτίσει ένα τζαμί στο Σκούταρι, ωστόσο δεν είχε αρκετά χρήματα για να ολοκληρώσει το τζαμί και πήρε δάνειο από μερικές άλλες γυναίκες στο χαρέμι.Πολλές από τις παλλακίδες αρνήθηκαν επειδή την ζήλευαν που ήταν κοντά στο Σουλτάνο,μόνο μία γυναίκα που εκμεταλλεύτηκε την αδυναμία της,της είπε ότι θα της δώσει τα χρήματα αν της επιτρέψει να πάει στο Σουλτάνο αυτή, αντί η Γκιουλφέμ.Η Γκιουλφέμ αποδέχθηκε την προσφορά της και της επέτρεψε να πάει στο σουλτάνο.Αυτό εξόργισε τον Σουλεϊμάν και διέταξε τους φρουρούς του να εκτελέσουν την Γκιουλφέμ Χατούν,επειδή της ζήτησει να μοιραστούν το κρεβάτι του και αυτή αρνήθηκε.Το επόμενο πρωί το πτώμα μιας γυναίκας, της Γκιουλφέμ Χατούν έφυγε από το παλάτι.Στη συνέχεια ο Σουλεϊμάν ολοκλήρωσε την κατασκευή του τζαμιού το οποίο αυτή είχε αρχίσει.

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Gülfem Hatun της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

ISBN978-9-944-58073-1.