Γκιουλφέμ Χατούν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γκιουλφέμ Χατούν
گلفام خاتون
Σύζυγος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας
Γέννηση1497
Σικελία ή Πολωνία
Θάνατος1562 (65 ετών)
Κωνσταντινούπολη, Οθωμανική Αυτοκρατορία
Τόπος ταφήςΓκιουλφέμ Χατούν Τζαμί, Κωνσταντινούπολη, Οθωμανική Αυτοκρατορία
ΣύζυγοςΣουλεϊμάν Α΄
ΕπίγονοιΗγεμόνας Μουράτ
ΟίκοςΟσμανίδων (από τον γάμο)
ΘρησκείαΙσλαμισμός
ΕθνικότηταΣικελιανική ή Πολωνική
δεδομένα (π  σ  ε )

Η Γκιουλφέμ Χατούν (Οθ. τούρκικα: گلفام خاتون) (τούρκικα: Gülfem Hatun, 1497 - 1562) ήταν η δεύτερη σύζυγος του Σουλτάνου Σουλεϊμάν Α' του Μεγαλοπρεπή και μητέρα του Ηγεμόνα Μουράτ.[1]

Ο πλήρης τίτλος ήταν: Devletlu İsmetlu Gülfem Hatun Aliyyetü'ş-Şân Hazretleri

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε το 1497. Ήταν ή από τη Σικελία ή από την Πολωνία. Ήταν πιθανότατα να ήταν μία Ιταλίδα παλλακίδα. Το όνομά της σημαίνει "σαν τριαντάφυλλο". Μπήκε στο χαρέμι ​​περίπου το 1511 και γέννησε ένα γιο, τον Ηγεμόνα Μουράτ το 1519.Ο Ηγεμόνας Μουράτ πέθανε από ευλογιά στις 12 Οκτωβρίου του 1521,το έτος που γεννήθηκε ο γιος της Χασεκί Χουρέμ Σουλτάν,ο Ηγεμόνας Μεχμέτ. Η Γκιουλφέμ στραγγαλίστηκε το 1562 από τη διαταγή του Σουλεϊμάν σε ηλικία 65 ετών. Είχε ένα τζαμί που χτίστηκε στη Σκούταρι για λογαριασμό της.[2][3][4][5][6][7]

Γκιουλφέμ Χατούν Τζαμί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1543 η Γκιουλφέμ, άρχισε να χτίζει ένα τζαμί με ξύλινο σκελετό, γνωστό σήμερα ως «Γκιουλφέμ Χατούν Τζαμί» στην Γκιουλφέμ Χατούν γειτονιά, στη συνοικία Σκούταρι στην Κωνσταντινούπολη. Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε μετά το θάνατό της το 1561 ή το 1562 και θάφτηκε εκεί. Υπάρχουν μεντρεσές, τάφος και οθωμανικά δημοτικά σχολεία δίπλα στο Γκιουλφέμ Χατούν Τζαμί.

Αυτό το συγκρότημα κάηκε σε μια πυρκαγιά το 1850, μαζί με όλη τη γειτονιά.Εννέα χρόνια μετά την πυρκαγιά το τζαμί και τα δημοτικά σχολεία αποκαταστάθηκαν από το δημόσιο το 1868-1869. Αλλά ο μεντρεσές και ο τάφος δεν αποκαταστάθηκαν. Έτσι το μνήμα της Γκιουλφέμ Χατούν κατεδαφίστηκε και μόνο ο τάφος της έφθασε στις ημέρες μας. Είχε ως στόχο τη χρήση από τις γυναίκες και άνοιξε για τους άνδρες τα τελευταία χρόνια.

Μύθος σχετικά με τον θάνατο της Γκιουλφέμ Χατούν[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με το θρύλο, η Γκιουλφέμ επιθυμούσε να χτίσει ένα τζαμί στο Σκούταρι, ωστόσο δεν είχε αρκετά χρήματα για να ολοκληρώσει το τζαμί και πήρε δάνειο από μερικές άλλες γυναίκες στο χαρέμι. Πολλές από τις παλλακίδες αρνήθηκαν επειδή τη ζήλευαν που ήταν κοντά στο Σουλτάνο, μόνο μία γυναίκα που εκμεταλλεύτηκε την αδυναμία της, της είπε ότι θα της δώσει τα χρήματα αν της επιτρέψει να πάει αυτή στο Σουλτάνο, αντί η Γκιουλφέμ.

Η Γκιουλφέμ αποδέχθηκε την προσφορά της και της επέτρεψε να πάει στο σουλτάνο. Αυτό εξόργισε τον Σουλεϊμάν και διέταξε τους φρουρούς του να εκτελέσουν την Γκιουλφέμ Χατούν, επειδή της ζήτησε να μοιραστούν το κρεβάτι του και αυτή αρνήθηκε. Το επόμενο πρωί το πτώμα μιας γυναίκας, της Γκιουλφέμ Χατούν έφυγε από το παλάτι. Στη συνέχεια ο Σουλεϊμάν ολοκλήρωσε την κατασκευή του τζαμιού το οποίο αυτή είχε αρχίσει.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Gülfem Hatun της Τουρκικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).