Μπεντριφελέκ Καντινεφέντι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μπεντριφελέκ Καντινεφέντι
بدر فلك قادین‎
Αυτοκρατορική σύζυγος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας
Αυτοκρατορική σύζυγος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας
Περίοδος31 Αυγούστου 1876 – 27 Απριλίου 1909
Γέννηση4 Ιανουαρίου 1851
Πότι, Γεωργία, Οθωμανική Αυτοκρατορία
Θάνατος6 Φεβρουαρίου 1930 (79 ετών)
Παλάτι Γιλντίζ, Κωνσταντινούπολη, Τουρκία
Τόπος ταφήςΓενί Τζαμί, Κωνσταντινούπολη, Τουρκία
ΣύζυγοςΑμπντούλ Χαμίτ Β΄
ΕπίγονοιΗγεμόνας Μεχμέτ Σελίμ Εφέντι
Ηγεμόνας Αχμέτ Νουρί Εφέντι
Ζεκιγιέ Σουλτάνα
ΟίκοςΟσμανιδών (από τον γάμο)
ΠατέραςΜεχμέτ Μπέης Κάρζεγκ
ΜητέραΦαρουχάν Ινάλ-Ιπά
ΘρησκείαΙσλαμισμός
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Η Μπεντριφελέκ Καντινεφέντι (Οθ. Τούρκικα:بدر فلك قادین‎) (Τούρκικα: Bedrifelek Kadınfendi, 4 Ιανουαρίου 1851 - 6 Φεβρουαρίου 1930) ήταν η τρίτη σύζυγος του σουλτάνου Αμπντούλ Χαμίτ Β΄ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.[1]

Ο πλήρης τίτλος ήταν: Devletlu İsmetlu İkinci Bedrifelek Kadın Efendi Hazretleri

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Μπεντριφελέκ Καντινεφέντι γεννήθηκε το 1851, και ήταν κόρη του Μεχμέτ Μπέη Κάρζεγκ και της συζύγου του Φαρουχάν Ινάλ-Ιπά. Το πραγματικό της όνομα είναι άγνωστο. Ήταν ανιψιά της συζύγου του Αμπντούλ Μετζίτ Α΄, της Σαγιεστέ Χανιμεφέντι. Είχε μπλε μάτια και ξανθά μαλλιά. Το 1864, κατά την εθνοκάθαρση των Κιρκασιανών, η οικογένειά της μετανάστευσε από τον Καύκασο στην Κωνσταντινούπολη, όπου παραδόθηκε στο δικαστήριο του οθωμανού σουλτάνου. Στις 18 Νοεμβρίου 1868 η Μπεντριφελέκ παντρεύτηκε τον Ηγεμόνα Αμπντούλ Χαμίτ στο Παλάτι Ντολμαμπαχτσέ. Στις 11 Ιανουαρίου 1870 γέννησε το πρώτο της παιδί τον Ηγεμόνα Μεχμέτ Σελίμ Εφέντι στο Παλάτι Μπεσίκτας, το 1872 γεννήθηκε η μοναδική της κόρη η Ζεκιγιέ Σουλτάν και το 1878 γεννήθηκε ο Ηγεμόνας Αχμέτ Νουρί Εφέντι.

Όταν ο Αμπντούλ Χαμίτ ανέβηκε στον θρόνο ως Αμπντούλ Χαμίτ Β΄, η Μπεντριφελέκ έλαβε την "Üçüncü Kadınefendi" (τρίτη γυναίκα). Λίγο αργότερα έλαβε τον τίτλο της "İkinci Kadınefendi" (δεύτερη γυναίκα), μετά την προκάτοχό της και δεύτερη σύζυγο του Αμπντούλ Χαμίτ, την Σαφινάζ Νουρεφζούν Καντινεφέντι, καθώς στις 26 Ιουλίου 1879 ο σουλτάνος και Σαφινάζ χώρισαν. Στις 11 Απριλίου 1895 η Ναζικεντά Καντινεφέντι πέθανε και η Μπεντριφελέκ έγινε η "Baș Kadınefendi" (πρώτη γυναίκα) και επικεφαλής αυτοκρατορική σύζυγος.

Μετά την εκθρόνιση Αμπντούλ Χαμίτ Β΄ το 1909, η Μπεντριφελέκ, ο Αμπντούλ Χαμίτ εγκαταστάθηκαν μαζί με τον γιο τους, τον Ηγεμόνα Μεχμέτ Σελίμ στο Σερεντσεμπέη, όπου ο Αμπντούλ Χαμίτ πέθανε το 1918. Μετά την κατάργηση του Οθωμανικού Χαλιφάτου από το Κοινοβούλιο της Δημοκρατίας της Τουρκίας το 1924, ο Ηγεμόνας Μεχμέτ Σελίμ εξορίστηκε στη Νίκαια της Γαλλίας. Η Μπεντριφελέκ ήταν το μοναδικό μέλος της αυτοκρατορικής οικογένειας, που δεν εξορίστηκε και έτσι παρέμεινε στην Τουρκία.

Η Μπεντριφελέκ Καντινεφέντι πέθανε στις 6 Φεβρουαρίου 1930 στο Παλάτι Γιλντίζ στην Κωνσταντινούπολη σε ηλικία 79 ετών. Είναι θαμμένη στο Γενί Τζαμί στην Κωνσταντινούπολη.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Peirce, Leslie P., The Imperial Harem: Women and Sovereignty in the Ottoman Empire, Oxford University Press, 1993, ISBN 0-19-508677-5 (paperback)
  • Yavuz Bahadıroğlu, Resimli Osmanlı Tarihi, Nesil Yayınları (Ottoman History with Illustrations, Nesil Publications), 15th Ed., 2009, ISBN 978-975-269-299-2 (Hardcover)