Γκιουλτζεμάλ Σουλτάνα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Γκιουλτζεμάλ Σουλτάν
Dördüncü Kadinefendi (τέταρτη γυναίκα)
Σύζυγος Αμπντούλ Μετζίτ Α΄
Επίγονοι Φατμά Σουλτάν
Χατιτζέ Σουλτάν
Ρεφιά Σουλτάν
Μεχμέτ Ε'
Ρουκιγιέ Σουλτάν
Οίκος Οσμανιδών
Γέννηση 1826
Αλβανία
Θάνατος 16 Νοεμβρίου 1851 (25 ετών)
Ορτάκιοϊ, Κωνσταντινούπολη, Οθωμανική Αυτοκρατορία
Τόπος ταφής

Γενί Τζαμί,

Κωνσταντινούπολη, Οθωμανική Αυτοκρατορία
Εθνικότητα Αλβανική
Θρησκεία Ισλάμ
δεδομέναπ  σ  ε )

Η Γκιουλτζεμάλ Σουλτάν Καντινεφέντι (Τούρκικα: Gülcemal Sultan) (1826 - 16 Νοεμβρίου 1851) ήταν σύζυγος του Σουλτάνου Αμπντούλ Μετζίτ Α΄ και μητέρα του Σουλτάνου Μεχμέτ Ε' της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.H κατάταξη της στο βασιλικό χαρέμι ήταν "Dördüncü Kadinefendi» (δηλαδή "τέταρτη γυναίκα").

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε το 1826. Ήταν Αλβανικής καταγωγής και το ονομά της ήταν Σοφία. Σε πολύ νεαρή ηλικία δόθηκε στο παλάτι για υπηρεσία. Κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας της, ο Αμπντούλ Μετζίτ Α' πρόσεξε την Γκιουλτζεμάλ και την παντρεύτηκε το 1840 στο παλάτι Τοπ Καπί. Γκιουλτζεμάλ σημαίνει "Τριανταφυλλένιο πρόσωπο".

Γέννησε πέντε παιδιά: Δύο από τα παιδιά της πέθαναν σε νηπιακή ηλικία και τα τρία επιζώντα υιοθετήθηκαν από την Σερβετσεζά Καντινεφέντι, μια από τις συζύγους του Αμπντούλ Μετζίτ, όταν η Γκιουλτζεμάλ πέθανε. Ήταν μητέρα της Φατμά Σουλτάν, της Χατιτζέ Σουλτάν, της Ρεφιά Σουλτάν, της Ρουκιγιέ Σουλτάν και του Σουλτάνου Μεχμέτ Ε' τον οποίο απέκτησε σε ηλικία 18 ετών.

Πέθανε στις 16 Νοεμβρίου 1851 σε ηλικία 25 ετών στο Ορτάκιοϊ, στην Κωνσταντινούπολη. Αιτία θανάτου ήταν η φυματίωση. Τάφηκε στο Γενί Τζαμί, στην Κωνσταντινούπολη.

Δεν ήταν ποτέ Βαλιντέ Σουλτάν στον γιό της, επειδή πέθανε πριν από την προσχώρηση του Μεχμέτ Ε' στον Οθωμανικό θρόνο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Finkel, Caroline, Osman's Dream, (Basic Books, 2005), 57; "Istanbul was only adopted as the city's official name in 1930..".
  • "Sultan V. Mehmed Reşad Han". Republic of Turkey Ministry of Culture and Tourism. Retrieved 2009-02-06.
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Gülcemal Kadınefendi της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).