Γκιουλτζεμάλ Σουλτάνα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γκιουλτζεμάλ Σουλτάν
کل جمال قادین
Αυτοκρατορική σύζυγος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας
Αυτοκρατορική σύζυγος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας
Περίοδος1840 – 15 Δεκεμβρίου 1851
ΓέννησηΣοφία
1826
Βιλαέτι της Βοσνίας, Οθωμανική Αυτοκρατορία
Θάνατος15 Δεκεμβρίου 1851 (25 ετών)
Ορτάκιοϊ, Κωνσταντινούπολη, Οθωμανική Αυτοκρατορία
Τόπος ταφήςΓενί Τζαμί, Κωνσταντινούπολη, Οθωμανική Αυτοκρατορία
ΣύζυγοςΑμπντούλ Μετζίτ Α΄
ΕπίγονοιΜωάμεθ Ε΄
Φατμά Σουλτάνα
Χατιτζέ Σουλτάνα
Ρεφιά Σουλτάνα
Ρουκιγιέ Σουλτάν
ΟίκοςΟσμανιδών (από τον γάμο)
ΘρησκείαΙσλαμισμός
ΕθνικότηταΒοσνιακή
δεδομένα (π  σ  ε )

Η Γκιουλτζεμάλ Σουλτάν (Οθ. Τούρκικα:کل جمال قادین) (Τούρκικα: Gülcemal Sultan, 1826 - 15 Δεκεμβρίου 1851) ήταν η τέταρτη σύζυγος του σουλτάνου Αμπντούλ Μετζίτ Α΄ και μητέρα του σουλτάνου Μωάμεθ Ε΄ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.[1] Η κατάταξη της στο βασιλικό χαρέμι ήταν "Dördüncü Kadinefendi» (δηλαδή "τέταρτη γυναίκα").

Ο πλήρης τίτλος ήταν: Devletlu İsmetlu Gülcemal Sultan Aliyyetü'ş-Şân Hazretleri

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε το 1826. Ήταν Βοσνιακής καταγωγής και το όνομά της ήταν Σοφία. Σε πολύ νεαρή ηλικία δόθηκε στο παλάτι για υπηρεσία. Κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας της, ο Αμπντούλ Μετζίτ Α΄ πρόσεξε την Γκιουλτζεμάλ και την παντρεύτηκε το 1840 στο παλάτι Τοπ Καπί. Γκιουλτζεμάλ σημαίνει "Τριανταφυλλένιο πρόσωπο".

Γέννησε πέντε παιδιά: Δύο από τα παιδιά της πέθαναν σε νηπιακή ηλικία και τα τρία επιζώντα υιοθετήθηκαν από την Σερβετσεζά Καντινεφέντι, μια από τις συζύγους του Αμπντούλ Μετζίτ, όταν η Γκιουλτζεμάλ πέθανε. Ήταν μητέρα της Φατμά Σουλτάν, της Χατιτζέ Σουλτάν, της Ρεφιά Σουλτάν, της Ρουκιγιέ Σουλτάν και του σουλτάνου Μωάμεθ Ε΄ τον οποίο απέκτησε σε ηλικία 18 ετών.

Πέθανε στις 16 Νοεμβρίου 1851 σε ηλικία 25 ετών στο Ορτάκιοϊ, στην Κωνσταντινούπολη. Αιτία θανάτου ήταν η φυματίωση. Τάφηκε στο Γενί Τζαμί, στην Κωνσταντινούπολη.

Δεν ήταν ποτέ Βαλιντέ Σουλτάν στον γιο της, επειδή πέθανε πριν από την προσχώρηση του Μωάμεθ Ε΄ στον Οθωμανικό θρόνο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Peirce, Leslie P., The Imperial Harem: Women and Sovereignty in the Ottoman Empire, Oxford University Press, 1993, ISBN 0-19-508677-5 (paperback)
  • Yavuz Bahadıroğlu, Resimli Osmanlı Tarihi, Nesil Yayınları (Ottoman History with Illustrations, Nesil Publications), 15th Ed., 2009, ISBN 978-975-269-299-2 (Hardcover)
  • Finkel, Caroline, Osman's Dream, (Basic Books, 2005), 57; "Istanbul was only adopted as the city's official name in 1930..".
  • "Sultan V. Mehmed Reşad Han". Republic of Turkey Ministry of Culture and Tourism. Retrieved 2009-02-06.
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Gülcemal Kadın της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).