Γκιουλτζεμάλ Σουλτάνα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Γκιουλτζεμάλ Σουλτάν
کل جمال قادین
Αυτοκρατορική σύζυγος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας
Περίοδος 1840 – 15 Δεκεμβρίου 1851
Σύζυγος Αμπντούλ Μετζίτ Α΄
Επίγονοι Μωάμεθ Ε΄
Φατμά Σουλτάν
Χατιτζέ Σουλτάν
Ρεφιά Σουλτάν
Ρουκιγιέ Σουλτάν
Οίκος Οσμανιδών (από τον γάμο)
Γέννηση Σοφία
1826
Βιλαέτι της Βοσνίας, Οθωμανική Αυτοκρατορία
Θάνατος 15 Δεκεμβρίου 1851 (25 ετών)
Ορτάκιοϊ, Κωνσταντινούπολη, Οθωμανική Αυτοκρατορία
Τόπος ταφής Γενί Τζαμί, Κωνσταντινούπολη, Οθωμανική Αυτοκρατορία
Εθνικότητα Βοσνιακή
Θρησκεία Ισλαμισμός
δεδομέναπ  σ  ε )

Η Γκιουλτζεμάλ Σουλτάν (Οθ. Τούρκικα:کل جمال قادین) (Τούρκικα: Gülcemal Sultan, 1826 - 15 Δεκεμβρίου 1851) ήταν η τέταρτη σύζυγος του σουλτάνου Αμπντούλ Μετζίτ Α΄ και μητέρα του σουλτάνου Μωάμεθ Ε΄ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.[1] H κατάταξη της στο βασιλικό χαρέμι ήταν "Dördüncü Kadinefendi» (δηλαδή "τέταρτη γυναίκα").

Ο πλήρης τίτλος ήταν: Devletlu İsmetlu Gülcemal Sultan Aliyyetü'ş-Şân Hazretleri

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε το 1826. Ήταν Βοσνιακής καταγωγής και το όνομά της ήταν Σοφία. Σε πολύ νεαρή ηλικία δόθηκε στο παλάτι για υπηρεσία. Κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας της, ο Αμπντούλ Μετζίτ Α΄ πρόσεξε την Γκιουλτζεμάλ και την παντρεύτηκε το 1840 στο παλάτι Τοπ Καπί. Γκιουλτζεμάλ σημαίνει "Τριανταφυλλένιο πρόσωπο".

Γέννησε πέντε παιδιά: Δύο από τα παιδιά της πέθαναν σε νηπιακή ηλικία και τα τρία επιζώντα υιοθετήθηκαν από την Σερβετσεζά Καντινεφέντι, μια από τις συζύγους του Αμπντούλ Μετζίτ, όταν η Γκιουλτζεμάλ πέθανε. Ήταν μητέρα της Φατμά Σουλτάν, της Χατιτζέ Σουλτάν, της Ρεφιά Σουλτάν, της Ρουκιγιέ Σουλτάν και του σουλτάνου Μωάμεθ Ε΄ τον οποίο απέκτησε σε ηλικία 18 ετών.

Πέθανε στις 16 Νοεμβρίου 1851 σε ηλικία 25 ετών στο Ορτάκιοϊ, στην Κωνσταντινούπολη. Αιτία θανάτου ήταν η φυματίωση. Τάφηκε στο Γενί Τζαμί, στην Κωνσταντινούπολη.

Δεν ήταν ποτέ Βαλιντέ Σουλτάν στον γιο της, επειδή πέθανε πριν από την προσχώρηση του Μωάμεθ Ε΄ στον Οθωμανικό θρόνο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Peirce, Leslie P., The Imperial Harem: Women and Sovereignty in the Ottoman Empire, Oxford University Press, 1993, ISBN 0-19-508677-5 (paperback)
  • Yavuz Bahadıroğlu, Resimli Osmanlı Tarihi, Nesil Yayınları (Ottoman History with Illustrations, Nesil Publications), 15th Ed., 2009, ISBN 978-975-269-299-2 (Hardcover)
  • Finkel, Caroline, Osman's Dream, (Basic Books, 2005), 57; "Istanbul was only adopted as the city's official name in 1930..".
  • "Sultan V. Mehmed Reşad Han". Republic of Turkey Ministry of Culture and Tourism. Retrieved 2009-02-06.
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Gülcemal Kadın της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).