Χασεκί σουλτάνα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Χασεκί Σουλτάν της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας
Khourrem.jpg
Η Χασεκί Χουρέμ Σουλτάν, μια Χασεκί Σουλτάν και αργότερα νόμιμη σύζυγος του Σουλεϊμάν Α΄ του Μεγαλοπρεπούς. Μετά το θάνατο της μητέρας του Σουλεϊμάν Α΄, Βαλιντέ Αϊσέ Χαφσά ΣουλτάνΧουρέμ Σουλτάν έγινε η πιο ισχυρή γυναίκα στο παλάτι
Κατοικία Τοπ Καπί
Αρχικός κάτοχος Χουρέμ Σουλτάν
Δημιουργία 1520-22
Τελευταίος κάτοχος Εμετουλάχ Ραμπιά Γκιουλνούς Σουλτάν

Χασεκί Σουλτάν (τουρκ. Haseki Sultan) ήταν τίτλος που αποδίδονταν στις αγαπημένες συζύγους των Οθωμανών Σουλτάνων και μητέρες των διαδόχων της δυναστείας. Μια Χασεκί Σουλτάν είχε σημαντική θέση στο παλάτι, καθώς ήταν η δεύτερη πιο ισχυρή γυναίκα του χαρεμιού μετά την Βαλιντέ Σουλτάν, τη μητέρα του σουλτάνου. Η Χασεκί Σουλτάν, αν και δεν είχε καμιά σχέση αίματος με τον βασιλεύοντα Σουλτάνο, κατατάσονταν υψηλότερα από τις αδελφές του και τις θείες του, τις πριγκίπισσες της δυναστείας. Αυτό οφείλονταν στο ότι ήταν η μητέρα ενός πιθανού μελλοντικού Σουλτάνου. Οι Χασεκί Σουλτάν είχαν συνήθως δωμάτια κοντά στο δωμάτιο του Σουλτάνου. Ωστόσο η Χασεκί Σουλτάν δεν ήταν αυτομάτως σύζυγος ενός σουλτάνου και δεν είχε σταθερή θέση στο παλάτι. Μπορούσε να χάσει όλη την περιουσία της σε μία μέρα.

Ο τίτλος χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά τον 16ο αιώνα για την Χουρέμ Σουλτάν, όταν της δόθηκε η εύνοια τού Σουλεϊμάν Α΄ του Μεγαλοπρεπούς. Αργότερα έγινε η νόμιμη σύζυγός του και μητέρα τού Σουλτάνου Σελίμ Β΄. Η Χουρέμ Σουλτάν, ως νόμιμη σύζυγος τού Σουλεϊμάν, έγινε η ισχυρότερη γυναίκα στο παλάτι Τοπ Καπί μετά το θάνατο της μητέρας του, Βαλιντέ Αϊσέ Χαφσά Σουλτάν.Παρ'όλα αυτά μερικές τουρκικές πηγές αναφέρουν και την Μαχιντεβράν Σουλτάν ως Χασεκί Σουλτάν του Σουλεϊμάν Α'.

Ο τίτλος αργότερα πέρασε στην Νουρμπανού Σουλτάν, αγαπημένη σύζυγο τού Σελίμ Β΄, γιού της Χουρέμ Σουλτάν και μητέρα τού επόμενου Σουλτάνου Μουράτ Γ΄.

Το 1575, λίγο μετά την ανάρρηση τού Μουράτ Γ΄, γιου της Νουρμπανού Σουλτάν, στο θρόνο, η αγαπημένη του παλλακίδα Σαφιγιέ Σουλτάν έγινε Χασεκί, και της δόθηκε υψηλότερη κατάταξη από τις αδελφές τού Μουράτ Γ΄ Εσμαχάν Σουλτάν, Γκεβχερχάν Σουλτάν, Σαχ Σουλτάν και Φατμά Σουλτάν, καθώς και απο την θεία του, Μιχριμάχ Σουλτάν, η οποία ήταν κόρη του Σουλεϊμάν Α΄ και της Χουρέμ Σουλτάν.

Κατά τη διάρκεια της βασιλείας τού Μεχμέτ Γ΄, ο τίτλος Χασεκί Σουλτάν δεν χρησιμοποιήθηκε. Αυτός είχε δύο συζύγους, την Χαντάν Σουλτάν και την Χαλιμέ Σουλτάν, οι οποίες όμως δεν κατείχαν τον τίτλο της Χασεκί Σουλτάν.

Ο γιος τού Μεχμέτ Γ', Αχμέτ Α΄, τον οποίο είχε αποκτήσει με την Χαντάν Σουλτάν, έδωσε τον τίτλο της Χασεκί στην Μαχπεϊκέρ Κιοσέμ Σουλτάν, την αγαπημένη σύζυγό του και μητέρα των Σουλτάνων Μουράτ Δ΄ και Ιμπραήμ Α΄.

Ο Οσμάν Β΄, γιος τού Αχμέτ Α΄ και της Μαχφιρούζ Χατιτζέ Σουλτάν, έδωσε τον τίτλο στη γυναίκα του Αϊσέ Σουλτάν.

Κατά τη διάρκεια της βασιλείας τού Μουράτ Δ΄, γιου τού Αχμέτ Α΄ και της Κιοσέμ Σουλτάν, ο τίτλος έγινε «βασιλική σύζυγος». Η παρουσία της Αϊσέ καταγράφεται ως της μόνης Χασεκί του Μουράτ Δ' μέχρι το τέλος της βασιλείας του, οπότε εμφανίστηκε και δεύτερη Χασεκί.

Αλλά και πάλι οι Χασεκί Σουλτάνες συνέχισαν να κατατάσσονται σε υψηλότερες θέσεις από τις πριγκίπισσες της Δυναστείας. Ο Ιμπραήμ Α΄, γιος τού Αχμέτ Α΄ και της Κιοσέμ Σουλτάν, είχε οκτώ χασεκί: την Τουρχάν Χατιτζέ Σουλτάν, την Σαλιχά Ντιλασούμπ Σουλτάν, την Χατιτζέ Μουαζέζ Σουλτάν, την Αϊσέ Χατούν, την Μαχενβέρ Χατούν, την Σιβεκάρ Χατούν, την Σατσμπαγλί Χατούν και την Χιουμασάχ Σουλτάν, την οποία νυμφεύτηκε όπως ο Σουλεϊμάν Α΄ την Χουρέμ Σουλτάν.

Ο διάδοχος τού Ιμπραήμ Α΄ Μεχμέτ Δ΄, τον οποίο είχε αποκτήσει με την Τουρχάν Χατιτζέ Σουλτάν, είχε μία μόνο Χασεκί, την Εμετουλάχ Ραμπιά Γκιουλνούς Σουλτάν, η οποία ήταν και η τελευταία κάτοχος του τίτλου, εφόσον μετά ο τίτλος καταργήθηκε.

Ο τίτλος αργότερα αντικαταστάθηκε από τον τίτλο Καντινεφέντι.

Λίστα Χασεκί Σουλτάνων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όνομα Σύζυγος Παιδιά Θάνατος
Μαχιντεβράν Σουλτάν Σουλεϊμάν Α' ο Μεγαλοπρεπής Ηγεμόνας Μουσταφά

Ηγεμόνας Αμπντουλάχ(?)
Ραζιγιέ Σουλτάν

1580-81
Χουρέμ Σουλτάν Σουλεϊμάν Α' ο Μεγαλοπρεπής Ηγεμόνας Μεχμέτ
Μιχριμάχ Σουλτάν
Ηγεμόνας Αμπντουλάχ(?)
Σελίμ Β'
Ηγεμόνας Μπεγιαζίτ
Ηγεμόνας Τζιχανγκίρ
15 Απριλίου 1558
Αφιφέ Νουρμπανού Σουλτάν Σελίμ Β' Εσμαχάν Σουλτάν
Μουράτ Γ'
Σαχ Σουλτάν
Φατμά Σουλτάν(?)
Γκεβχερχάν Σουλτάν(?)
7 Δεκεμβρίου 1583
Μελικέ Σαφιγιέ Σουλτάν Μουράτ Γ' Μεχμέτ Γ'
Αϊσέ Σουλτάν
Φατμά Σουλτάν(?)
Ηγεμόνας Μαχμούτ
Φαχριγιέ Σουλτάν(?)
10 Νοεμβρίου 1618
Μαχπεϊκέρ Κιοσέμ Σουλτάν Αχμέτ Α' Ηγεμόνας Μεχμέτ(?)
Αϊσέ Σουλτάν
Φατμά Σουλτάν
Γκεβχερχάν Σουλτάν
Χανζαντέ Σουλτάν

Ηγεμόνας Ορχάν
Ηγεμόνας Σελίμ
Μουράτ Δ'
Ηγεμόνας Κασίμ

Ηγεμόνας Σουλεϊμάν(?)
Ατικέ Σουλτάν
Ιμπραήμ Α'

Τζεμρέ Σουλτάν(?)

3 Σεπτεμβρίου 1651
Αϊσέ Σουλτάν Οσμάν Β΄ Ηγεμόνας Ομέρ Μετά το 1640
Αϊσέ Σουλτάν Μουράτ Δ' Ηγεμόνας Χασάν
Ηγεμόνας Οσμάν
Ηγεμόνας Αμπντούλ Χαμίτ
Χανζαντέ Σουλτάν
1680
Τουρχάν Χατιτζέ Σουλτάν Ιμπραήμ Α' Μεχμέτ Δ'
Μπεϊχάν Σουλτάν
Ηγεμόνας Αχμέτ(?)
5 Ιουλίου 1683
Σαλιχά Ντιλασούμπ Σουλτάν Ιμπραήμ Α' Σουλεϊμάν Β'
Ουμιουγκιουλσούμ Σουλτάν
Αϊσέ Σουλτάν
4 Δεκεμβρίου 1689
Χατιτζέ Μουαζέζ Σουλτάν Ιμπραήμ Α' Αχμέτ Β'
Φατμά Σουλτάν
1687
Χιουμασάχ Σουλτάν Ιμπραήμ Α' Ηγεμόνας Ορχάν 1672
Αϊσέ Σουλτάν Ιμπραήμ Α' Ηγεμόνας Μουράτ
Γκεβχερχάν Σουλτάν
Μαχιενβέρ Σουλτάν Ιμπραήμ Α' Ηγεμόνας Οσμάν
Καγιά Σουλτάν
Σιβεκάρ Σουλτάν Ιμπραήμ Α' Ηγεμόνας Μπεγιαζίτ
Ηγεμόνας Τζιχανγκίρ
Λεϊλά Σατσμπαγλί Σουλτάν Ιμπραήμ Α' Ηγεμόνας Σελίμ
Ατικέ Σουλτάν
Μπιτζάν Σουλτάν
Εμετουλάχ Ραμπιά Γκιουλνούς Σουλτάν Μεχμέτ Δ' Φατμά Σουλτάν
Μουσταφά Β'
Χατιτζέ Σουλτάν
Αχμέτ Γ΄
6 Νοεμβρίου 1715


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]