Γκιουλουστού Σουλτάνα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Γκιουλουστού Σουλτάν
گولوستن سلطان بود
Gülistu Kadınefendi (2).jpg
Αυτοκρατορική σύζυγος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας
Περίοδος 1855 – 1861
Γέννηση Φατμά Τσατσμπά ή Ενριέττα
1831
Σουχούμι, Αμπχαζία
Θάνατος 1861 (30 ετών)
Κωνσταντινούπολη, Οθωμανική Αυτοκρατορία
Τόπος ταφής Τάφος της Γκιουλουστού Μουνιρέ Σουλτάν, Φατίχ Τζαμί, Φατίχ, Κωνσταντινούπολη, Οθωμανική Αυτοκρατορία
Σύζυγος Αμπντούλ Μετζίτ Α΄
Επίγονοι Μωάμεθ ΣΤ΄
Ζεκιγιέ Σουλτάν
Φεχιμέ Σουλτάν
Μεντιχά Σουλτάν
Οίκος Σερβασιχντζέ (από την γέννηση)
Οσμανιδών (από τον γάμο)
Πατέρας Ταχίρ Μπέης Τσατσμπά
Μητέρα Αφισέ Χανίμ Λακέρμπα
Θρησκεία Χριστιανισμός, μεταστράφηκε στον Ισλαμισμό
Εθνικότητα Κιρκασιανή
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Η Φατμά Γκιουλουστού Σουλτάν (Οθ. Τούρκικα:گولوستن سلطان بود) (Τούρκικα: Fatma Gülüstü Sultan, 1831 - 1861) ήταν η δέκατη ένατη του σουλτάνου Αμπντούλ Μετζίτ Α΄ και μητέρα του σουλτάνου Μωάμεθ ΣΤ΄ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.[1]

Ο πλήρης τίτλος ήταν: Devletlu İsmetlu Dördüncü İkbal Fatma Gülüstü Sultan Aliyyetü'ş-Şân Hazretleri

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε το 1831 στην Αμπχαζία. Ήταν Κιρκασιανής καταγωγής. Γεννήθηκε ως Φατμά Τσατσμπά και ήταν κόρη του πρίγκιπα Ταχίρ Μπέη Τσατσμπά . Το 1828, κατά τη διάρκεια του ρωσο-τουρκικού πόλεμο του 1828-1829, η οικογένειά της μετανάστευσε από τον Καύκασο στην Κωνσταντινούπολη, όπου και παραδόθηκε στο ανάκτορο του Σουλτάνου. Μετονομάστηκε σε Γκιουλουστού ("κήπος με τριαντάφυλλα") και της δόθηκε τουρκική και μουσουλμανική εκπαίδευση στο χαρέμι του παλατιού Τοπ Καπί.

Στην ηλικία περίπου των 14 ετών η Γκιουλουστού παντρεύτηκε τον Σουλτάνο Αμπντούλ Μετζίτ Α΄ τον Αύγουστο του 1854 στο παλάτι Τοπ Καπί. Ο γάμος έγινε χάρη στις προσπάθειες του πατέρα της για να δημιουργήσει πολιτική συμμαχία με την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Η Γκιουλουστού ήταν λάτρης των κοσμημάτων και των ρούχων. Έκανε επίσης μια μεγάλη συμβολή στην αποκατάσταση των τζαμιών και των ισλαμικών και θρησκευτικών σχολείων.

Είχε τρεις κόρες, τις δίδυμες Ζεκιγιέ Σουλτάν και Φεχιμέ Σουλτάν και την Μεντιχά Σουλτάν την οποία απέκτησε σε ηλικία 25 ετών και έναν γιο, τον Μωάμεθ ΣΤ΄, ο οποίος έγινε ο τριακοστός έκτος και τελευταίος Σουλτάνος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, βασιλεύοντας από το 1918 έως το 1922.

Η Γκιουλουστού Σουλτάν πέθανε μόλις τρεις μήνες μετά την γέννηση του γιου της σε ηλικία 30 ετών. Ο γιος της δόθηκε σε μία άλλη σύζυγο του Αμπντούλ Μετζίτ Α΄ για να τον μεγαλώσει, στην Σαγιεστέ Χανιμεφέντι.

Ο τόπος ταφής της βρίσκεται στο Γκιουλουστού Μουνιρέ Σουλτάν τουρμπέ, μπροστά από το μιχράμπ του Φατίχ Τζαμί στην περιοχή Φατίχ της Κωνσταντινούπολης.

Επειδή ο Μωάμεθ ΣΤ΄ έγινε Σουλτάνος πολύ μετά το θάνατό της Γκιουλουστού Σουλτάν, δεν ήταν ποτέ μια Βαλιντέ Σουλτάν.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Gülüstü Hanım της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).