Σεμσισάχ Σουλτάνα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σεμσισάχ Σουλτάν
شمسي شاه سلطان
Αυτοκρατορική σύζυγος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας
ΓέννησηΖιλιχάν Νταντιάνι
1619
Γεωργία
Θάνατος1698 (79 ετών)
Παλιό Παλάτι, Κωνσταντινούπολη, Οθωμανική Αυτοκρατορία
ΣύζυγοςΜουράτ Δ΄
ΕπίγονοιΧαφσά Σουλτάν
Αϊσέ Μπεντιά Σουλτάν
ΟίκοςΝταντιάνι (από την γέννηση)
Οσμανιδών (από τον γάμο)
ΠατέραςΛεβάν Β΄ Νταντιάνι
δεδομένα (π  σ  ε )

Η Σεμσισάχ Σεμσπερί Σουλτάν (Οθ. Τούρκικα:سمسیشه سمسپری سلطان) (Τούρκικα: Şemsişah Şemsperi Sultan, 1619 - 1698) ήταν η δεύτερη σύζυγος του σουλτάνου Μουράτ Δ΄ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.[1]

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε το 1619 στη Γεωργία, και ήταν κόρη του Ηγεμόνα Λεβάν Β΄ Νταντιάνι, Πρίγκιπα της Μινγκρέλια. Το πραγματικό της όνομα ήταν Ζιλιχάν Νταντιάνι.

Ο Σουλτάνος ​​Μουράτ Δ΄ πιστεύεται ότι την ερωτεύτηκε με την πρώτη ματιά κατά τη διάρκεια ενός κυνηγετικού ταξιδιού. Μερικοί άνθρωποι υποστηρίζουν ότι ο γάμος τους ήταν πολιτικός παρά το γεγονός ότι η χώρα τους δεν είχε δεσμούς ή σχέσεις με την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Γύρω στη δεκαετία του 1630, έγινε σύζυγος του Μουράτ και μαζί απέκτησαν δύο κόρες, την Χαφσά Σουλτάν και την Αϊσέ Μπεντιά Σουλτάν.

Εμφανίστηκε προς το τέλος της βασιλείας του σουλτάνου Μουράτ Δ' ως το Δεύτερη Χασεκί του. Πιθανότατα δεν βρισκόταν ποτέ στο χαρέμι ​​του σουλτάνου. Αντίθετα, είναι πολύ πιο πιθανό να διέμενε σε κάποιο από τα ανάκτορα ή σαράι που ανήκαν στην οικογένεια του σουλτάνου.

Μετά τον θάνατο της Μουράτ Δ΄ το 1640, πίστευεται ότι πέθανε δύο μήνες αργότερα, προφανώς αυτοκτονώντας επειδή δεν μπορούσε να ζήσει χωρίς τον σουλτάνο, χωρίς αυτό όμως να είναι αλήθεια. Αποσύρθηκε στο Παλιό Παλάτι όπου και πέθανε, μόνη και εγκαταλελειμμένη, μαζί με τις άλλες γυναίκες του Μουράτ.

Πέθανε το 1698 στο Παλιό Παλάτι σε ηλικία 79 ετών.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Peirce, Leslie P., The Imperial Harem: Women and Sovereignty in the Ottoman Empire, Oxford University Press, 1993, ISBN 0-19-508677-5 (paperback)
  • Yavuz Bahadıroğlu, Resimli Osmanlı Tarihi, Nesil Yayınları (Ottoman History with Illustrations, Nesil Publications), 15th Ed., 2009, ISBN 978-975-269-299-2 (Hardcover)