Πεγιεβεστέ Χανιμεφέντι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πεγιεβεστέ Χανιμεφέντι
پیوسته خانم
Αυτοκρατορική σύζυγος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας
Αυτοκρατορική σύζυγος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας
Περίοδος24 Ιανουαρίου 1893 – 27 Απριλίου 1909
ΓέννησηΡαμπιά Εμουχβαρί
10 Μαΐου 1873
Πιτσούντα, Γεωργία, Ρωσική Αυτοκρατορία
Θάνατος26 Μαρτίου 1943 (70 ετών)
Παρίσι, Γαλλία
Τόπος ταφήςΚοιμητήριο Μπομπινί, Παρίσι, Γαλλία
ΣύζυγοςΑμπντούλ Χαμίτ Β΄
ΕπίγονοιΗγεμόνας Αμπντουραχίμ Χαϊρί Εφέντι
ΟίκοςΟσμανιδών (από τον γάμο)
ΠατέραςΟσμάν Μπέης Εμκχά
ΜητέραΧέσνα Χανίμ Τσααμπαλουρχβά
ΘρησκείαΙσλαμισμός
ΕθνικότηταΑμπχαζιανή
δεδομένα (π  σ  ε )

Η Πεγιεβεστέ Χανιμεφέντι (Οθ. Τούρκικα:پیوسته خانم) (Τούρκικα: Peyveste Hanımefendi, 10 Μαΐου 1873 - 1943) ήταν η δέκατη σύζυγος του σουλτάνου Αμπντούλ Χαμίτ Β΄ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.[1]

Ο πλήρης τίτλος ήταν: Devletlu İsmetlu İkinci İkbal Peyveste Hanım Efendi Hazretleri

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Πεγιεβεστέ Χανιμεφέντι γεννήθηκε στις 10 Μαΐου 1873 στην Πιτσούντα, και ήταν κόρη του Οσμάν Μπέη Εμκχά και της συζύγου του Χέσνα Χανίμ Τσααμπαλουρχβά. Το πραγματικό της όνομα ήταν Ραμπιά Εμουχβαρί. Είχε τρία αδέλφια τον Αχμέτ Μπέη Εμουχβαρί, την Εντά Χανίμ, την Νουρχαγιάτ Χανίμ και την Μαχσερέφ Χανίμ.

Το 1877, κατά τη διάρκεια του Ρωσοτουρκικού πολέμου (1877-1878), η οικογένειά της μετανάστευσε από τον Καύκασο στην Κωνσταντινούπολη, όπου παραδόθηκε στην Αυλή του Οθωμανού σουλτάνου. Δόθηκε στην υπηρεσία της Ναζικεντά Καντινεφέντι και μετονομάστηκε σε Πεγιεβεστέ. Ωστόσο, σύντομα ο Αμπντούλ Χαμίτ την πρόσεξε και στις 24 Ιανουαρίου 1893, παντρεύτηκαν στο Παλάτι Γιλντίζ.

Στις 14 Αυγούστου 1894 γέννησε το μοναδικό της παιδί, τον Ηγεμόνα Αμπντουραχίμ Χαϊρί Εφέντι. Με τη γέννηση του γιου τους, ο Αμπντούλ Χαμίτ διέταξε την κατασκευή ενός μικρού παλατιού για τη νεαρή σύζυγό του. Σύντομα, όμως ο σουλτάνος είχε τη νέα αγαπημένη και ενδέκατη σύζυγό του, την Πεσέντ Χανιμεφέντι. Η Πεγιεβεστέ, απογοητευμένη από τον σύζυγό της, αποχώρησε από τη ζωή της Αυλής και αφιερώθηκε στην ανατροφή του γιου της. Η Πεγιεβεστέ ήταν πιο κοντά στη Σαζκάρ Χανιμεφέντι, μια άλλη σύζυγο του Αμπντούλ Χαμίτ.

Το 1924, πήγε σε εξορία και έζησε με το γιο της πρώτα στη Νάπολη και τη Ρώμη, και αργότερα στο Παρίσι, όπου πέθανε το 1943 και είναι θαμμένη στο Κοιμητήριο Μπομπινί.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Peirce, Leslie P., The Imperial Harem: Women and Sovereignty in the Ottoman Empire, Oxford University Press, 1993, ISBN 0-19-508677-5 (paperback)
  • Yavuz Bahadıroğlu, Resimli Osmanlı Tarihi, Nesil Yayınları (Ottoman History with Illustrations, Nesil Publications), 15th Ed., 2009, ISBN 978-975-269-299-2 (Hardcover)
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Peyveste Hanım της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).