Μεϊλισερβέτ Καντινεφέντι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μεϊλισερβέτ Καντινεφέντι
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση21  Οκτωβρίου 1854
Μπατούμι
Θάνατος9  Δεκεμβρίου 1903
Κωνσταντινούπολη
ΘρησκείαΣουνιτισμός
Ισλάμ
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΜουράτ Ε΄
ΤέκναΦεχιμέ Σουλτάν
ΟικογένειαΟθωμανική Δυναστεία

Η Μεϊλισερβέτ Καντινεφέντι (Οθ. Τούρκικα:میل ثروت قادین‎) (Τούρκικα: Meyliservet Kadınefendi, 21 Οκτωβρίου 1854 - 3 Δεκεμβρίου 1903) ήταν η τέταρτη σύζυγος του σουλτάνου Μουράτ Ε΄ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.[1]

Ο πλήρης τίτλος ήταν: Devletlu İsmetlu Dördüncü Meyli-Servet Kadın Efendi Hazretleri

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Μεϊλισερβέτ Καντινεφέντι γεννήθηκε το 1869 στο Μπατούμι και ήταν Κιρκασιανής καταγωγής. Είχε μια μεγαλύτερη αδελφή, η οποία ήταν σύζυγος πρεσβευτή στη Ρώμη. Η αδελφή της την πήρε μαζί της στην Ιταλία, και της προσέφερε μια άριστη εκπαίδευση. Έμαθε αρκετές γλώσσες. Αφού παρέμειναν στην Ιταλία για περισσότερο από οκτώ χρόνια, οι δύο αδελφές επέστρεψαν στην Κωνσταντινούπολη όπου ζούσαν μια μοναχική ζωή.

Η αδελφή της Μεϊλισερβέτ γνώρισε την Ρεφιά Σουλτάν. Στην Μεϊλισερβέτ άρεσε τόσο πολύ τη ζωή του παλατιού, αποφάσισε ότι δεν θα φύγει. Η Ρεφιά Σουλτάν πήρε την Μεϊλισερβέτ στο παλάτι και της έδωσε ειδική εκπαίδευση. Στις 8 Ιουνίου 1874 η Μεϊλισερβέτ παντρεύτηκε τον Μουράτ στο Παλάτι Ντολμαμπαχτσέ. Ένα χρόνο αργότερα γέννησε τον μοναδικό της παιδί, μια κόρη την Φεχιμέ Σουλτάν.

Η Μεϊλισερβέτ Καντινεφέντι πέθανε μετά από μια σύντομη ασθένεια στις 3 Δεκεμβρίου 1903 στο Παλάτι Τσιραγάν στην Κωνσταντινούπολη σε ηλικία 49 ετών.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Peirce, Leslie P., The Imperial Harem: Women and Sovereignty in the Ottoman Empire, Oxford University Press, 1993, ISBN 0-19-508677-5 (paperback)
  • Yavuz Bahadıroğlu, Resimli Osmanlı Tarihi, Nesil Yayınları (Ottoman History with Illustrations, Nesil Publications), 15th Ed., 2009, ISBN 978-975-269-299-2 (Hardcover)
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Meyliservet Kadın της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).