Χιουμά Σαχ Σουλτάνα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Χιουμά Σαχ Σουλτάν
Χασεκί Σουλτάν
Σύζυγος Ιμπραήμ Α'
Επίγονοι Ηγεμόνας Ορχάν(?)
Βασιλικός Οίκος Οίκος του Οσμάν (από τον γάμο)
Γέννηση 1634
Κιρκασία
Θάνατος 1672
Κωνσταντινούπολη, Οθωμανική Αυτοκρατορία

Η Χασεκί Χιουμασάχ Σουλτάν (τούρκικα:Haseki Hüma Şah Sultan) (1634 - 1672) ήταν η τελευταία σύζυγος του Ιμπραήμ Α'.Ήταν Χασεκί Σουλτάν και μετέπειτα νόμιμη σύζυγος του Σουλτάνου Ιμπραήμ Α' της Οθωμανικής ΑυτοκρατορίαςΙμπραήμ την παντρεύτηκε όπως ο Σουλεϊμάν Α' ο Μεγαλοπρεπής που παντρεύτηκε την Χουρέμ Σουλτάν.

Η Χιουμασάχ Σουλτάν ήταν μία απο τις εκπροσώπους του Σουλτανάτου των Γυναικών.

Σημασία ονόματος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν γνωστή κυρίως ως Χιουμασάχ Σουλτάν (Οθωμανικά Τούρκικα:ھما شاہ سلطان). Χιουμά σημαίνει κορίτσι/γυναίκα και Σαχ σημαίνει Βασιλιάς. Σύμφωνα με μία άλλη πηγή μετονομάστηκε σε Σαχ Σουλτάν μετά τον γάμο της.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε το 1634 στην Κιρκασία. Η Χιουμασάχ ήταν η αγαπημένη σύζυγος του Ιμπραήμ Α'. Τον Δεκέμβρη του 1647 ο Ιμπραήμ Α' την παντρεύτηκε νόμιμα στην Κωνσταντινούπολη.Μετά τον γάμο της έγινε γνωστή ως Τελί Χατούν λόγω των ασημί και χρυσών κλωστών(tels)που χρησιμοποιούνται παραδοσιακά για να στολίζουν τα μαλλιά της νύφης.Ο συμβατικός γάμος του Ιμπραήμ Α' και της Χιουμασάχ Σουλτάν εορτάστηκε σε μία μεγαλοπρεπή τελετή. Παρ' όλα αυτά δεν είναι γνωστό σίγουρα αν την ελευθέρωσε πρώτα, καθώς ήταν σκλάβα, ή αν την παντρεύτηκε ενώ ήταν σκλάβα.

Ο γάμος του Σουλτάν Ιμπραήμ Χαν και της Χασεκί Χιουμασάχ Σουλτάν περιγραφεται απο τον ιστορικό Μουσταφά Ναιμά :

Η νύφη σε μια καλά διατεταγμένη πομπή πήγε από τους κήπους του Νταβούντ πασά στο αυτοκρατορικό παλάτι. Η τελετή έγινε από τον επικεφαλής Μαύρο ευνούχο που ενεργεί ως πληρεξούσιος για τη νύφη και τον μεγάλο βεζίρη που ενεργεί ως πληρεξούσιος του Σουλτάνου.Ρόμπες τιμής παραχωρήθηκαν στους βεζίριδων και στους ουλεμάδες και άλλοι έλαβαν τιμητικές διακρίσεις σύμφωνα με το έθιμο.

Μετά τον γάμο ο Ιμπραήμ της έδωσε το θησαυροφυλάκιο της Αιγύπτου ως προίκα και διέταξε το παλάτι να της δωθούν χαλιά και γούνες.Ο Ιμπραήμ υπέβαλε τις αδελφές του,Αϊσέ Σουλτάν,Φατμά Σουλτάν,Χανζαντέ Σουλτάν,καθώς και την ανιψιά του Καγιά Σουλτάν στην ταπείνωση της υποταγής στις παλλακίδες του.Τους πήρε τα εδάφη και τα κοσμηματά τους και τις έκανε να υπηρετούν την Χιουμασάχ,στέκοντας σε στάση προσοχής σαν υπηρέτες κάθως έτρωγε και κρατώντας το σαπούνι,την λεκάνη και την κανάτα με το νερό με τα οποία έπλενε τα χέρια της.

Η Χασεκί Χιουμασάχ Σουλτάν πέθανε το 1672 στην Κωνσταντινούπολη.

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Hüma Şah Sultan της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).