Χιουμά Σαχ Σουλτάνα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χιουμασάχ Σουλτάν
ھما شاہ سلطان
Αυτοκρατορική σύζυγος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας
Χασεκί Σουλτάνα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας
ΠερίοδοςΔεκέμβριος 1647 - 12 Αυγούστου 1648 (8 μήνες)
ΠροκάτοχοςΑϊσέ Σουλτάν
ΔιάδοχοςΕμετουλάχ Ραμπιά Γκιουλνούς Σουλτάν
Γέννηση1634
Κιρκασία
Θάνατος1672 (38 ετών)
Κωνσταντινούπολη, Οθωμανική Αυτοκρατορία
ΣύζυγοςΙμπραήμ Α΄
ΕπίγονοιΗγεμόνας Ορχάν
ΟίκοςΟσμανιδών (από τον γάμο)
δεδομένα (π  σ  ε )

Η Τελί Χασεκί Χιουμασάχ Σουλτάν (Οθ. Τούρκικα:ھما شاہ سلطان) (Τούρκικα: Telli Haseki Hümaşah Sultan, 1634 - 1672) ήταν μια από τις Χασεκί Σουλτάν, η όγδοοη και η νόμιμη σύζυγος του σουλτάνου Ιμπραήμ Α΄ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.[1]

Ο Ιμπραήμ την παντρεύτηκε όπως και ο Σουλεϊμάν Α΄ ο Μεγαλοπρεπής που παντρεύτηκε την Χουρέμ Σουλτάν.

Η Χιουμασάχ Σουλτάν ήταν μία από τις εκπροσώπους του Σουλτανάτου των Γυναικών.

Ο πλήρης τίτλος ήταν: Devletlu İsmetlu Telli Haseki Hümaşah Sultan Aliyyetü'ş-Şân Hazretleri

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε το 1634 στην Κιρκασία. Η Χιουμασάχ ήταν η αγαπημένη σύζυγος του Ιμπραήμ Α'. Τον Δεκέμβρη του 1647 ο Ιμπραήμ Α΄ την παντρεύτηκε νόμιμα στην Κωνσταντινούπολη. Μετά τον γάμο της έγινε γνωστή ως "Τελί Χατούν" λόγω των ασημί και χρυσών κλωστών (tels) που χρησιμοποιούνται παραδοσιακά για να στολίζουν τα μαλλιά της νύφης. Ο συμβατικός γάμος του Ιμπραήμ Α΄ και της Χιουμασάχ Σουλτάν εορτάστηκε σε μία μεγαλοπρεπή τελετή. Παρ' όλα αυτά δεν είναι γνωστό σίγουρα αν την ελευθέρωσε πρώτα, καθώς ήταν σκλάβα, ή αν την παντρεύτηκε ενώ ήταν σκλάβα.

Ο γάμος του Σουλτάν Ιμπραήμ Χαν και της Χασεκί Χιουμασάχ Σουλτάν περιγράφεται από τον ιστορικό Μουσταφά Ναιμά:

Η νύφη σε μια καλά διατεταγμένη πομπή πήγε από τους κήπους του Νταβούντ πασά στο αυτοκρατορικό παλάτι. Η τελετή έγινε από τον επικεφαλής Μαύρο ευνούχο που ενεργεί ως πληρεξούσιος για τη νύφη και τον μεγάλο βεζίρη που ενεργεί ως πληρεξούσιος του Σουλτάνου. Ρόμπες τιμής παραχωρήθηκαν στους βεζίρηδες και στους ουλεμάδες και άλλοι έλαβαν τιμητικές διακρίσεις σύμφωνα με το έθιμο.

Μετά τον γάμο ο Ιμπραήμ της έδωσε το θησαυροφυλάκιο της Αιγύπτου ως προίκα και διέταξε το παλάτι να της δοθούν χαλιά και γούνες. Ο Ιμπραήμ υπέβαλε τις αδελφές του, Αϊσέ Σουλτάν, Φατμά Σουλτάν, Χανζαντέ Σουλτάν, καθώς και την ανιψιά του Καγιά Σουλτάν στην ταπείνωση της υποταγής στις παλλακίδες του. Τους πήρε τα εδάφη και τα κοσμήματα τους και τις έκανε να υπηρετούν την Χιουμασάχ, στέκοντας σε στάση προσοχής σαν υπηρέτες καθώς έτρωγε και κρατώντας το σαπούνι, την λεκάνη και την κανάτα με το νερό με τα οποία έπλενε τα χέρια της.

Η Χασεκί Χιουμασάχ Σουλτάν πέθανε το 1672 στην Κωνσταντινούπολη.

Σημασία ονόματος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χιουμά σημαίνει "κορίτσι/γυναίκα" και Σαχ σημαίνει "βασιλιάς". Σύμφωνα με μία άλλη πηγή μετονομάστηκε σε Σαχ Σουλτάν μετά τον γάμο της.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Peirce, Leslie P., The Imperial Harem: Women and Sovereignty in the Ottoman Empire, Oxford University Press, 1993, ISBN 0-19-508677-5 (paperback)
  • Yavuz Bahadıroğlu, Resimli Osmanlı Tarihi, Nesil Yayınları (Ottoman History with Illustrations, Nesil Publications), 15th Ed., 2009, ISBN 978-975-269-299-2 (Hardcover)
Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Αϊσέ Σουλτάν
Χασεκί Σουλτάν
Δεκέμβριος 1647 - 12 Αυγούστου 1648
Διάδοχος
Εμετουλάχ Ραμπιά Γκιουλνούς Σουλτάν
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Hüma Şah Sultan της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).