Νακσιντίλ Σουλτάνα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Νακσιντίλ Σουλτάν
نقشديل سلطان
Αυτοκρατορική σύζυγος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας
Βαλιντέ του Βασιλέα
Περίοδος15 Νοεμβρίου 1808 – 22 Αυγούστου 1817 (8 έτη & 9 μήνες)
ΠροκάτοχοςΑϊσέ Σενιγιεπερβέρ Σουλτάν
ΔιάδοχοςΜπεζμιαλέμ Σουλτάν
ΓέννησηΕϊμί Ντου Βουκ Ντε Ριβερί ?
19 Δεκεμβρίου 1768
Γαλλία ή Καύκασος
Θάνατος22 Αυγούστου 1817 (49 ετών)
Κωνσταντινούπολη, Οθωμανική Αυτοκρατορία
Τόπος ταφήςΤάφος Νακσιντίλ Σουλτάν, Φατίχ Τζαμί, Κωνσταντινούπολη, Οθωμανική Αυτοκρατορία
ΣύζυγοςΑμπντούλ Χαμίτ Α΄
ΕπίγονοιΜαχμούτ Β΄
Ηγεμόνας Μουράτ
Σαλιχά Σουλτάν
ΟίκοςΟσμανιδών (από τον γάμο)
ΘρησκείαΡωμαιοκαθολικισμός μεταστράφηκε στον Ισλαμισμό
ΕθνικότηταΓαλλική ή Γεωργιανή
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Η Νακσιντίλ Βαλιντέ Σουλτάν (Οθ. Τούρκικα:نقشديل سلطان) (Τούρκικα: Nakşidil Valide Sultan, 19 Δεκεμβρίου 1768 - 22 Αυγούστου 1817) ήταν η έβδομη σύζυγος του σουλτάνου Αμπντούλ Χαμίτ Α΄ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και Βαλιντέ Σουλτάν στον γιο της Μαχμούτ Β΄.[1]

Ο πλήρης τίτλος ήταν: Devletlu İsmetlu Nakşidil Valide Sultan Aliyyetü'ş-Şân Hazretleri

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπάρχει ένας θρύλος ότι ήταν το ίδιο πρόσωπο με την Εϊμί Ντου Βουκ Ντε Ριβερί, εξαδέλφη της αυτοκράτειρας Ιωσηφίνας, που χάθηκε στη θάλασσα σε ηλικία έντεκα ετών. Σύμφωνα με τον μύθο, η Εϊμί αιχμαλωτίστηκε από πειρατές της Μπαρμπαριάς (Αλγερίας) και πωλήθηκε ως παλλακίδα στο χαρέμι​​, αν και δεν υπάρχουν στοιχεία γι' αυτό.

Νακσιντίλ σημαίνει "Κεντημένη στην καρδιά". Στις 20 Ιουλίου 1785, σε ηλικία 17 ετών, γέννησε τον μελλοντικό σουλτάνο Μαχμούτ Β΄. Ακολούθησαν οι γεννήσεις του Ηγεμόνα Μουράτ και της Σαλιχά Σουλτάν.

Η Νακσιντίλ πέθανε στις 22 Αυγούστου 1817 σε ηλικία 48 ετών. Ο τόπος ταφής της βρίσκεται στο Φατίχ Τζαμί.

Διαφωνίες γύρω από την ταυτότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ιστορία της Εϊμί είναι δύσκολο να εντοπιστεί, ιδιαίτερα μετά που φέρεται να έγινε μέλος του βασιλικού χαρεμιού​​. Σύμφωνα με τα οθωμανικά χρονικά, η μητέρα του Μαχμούτ Β΄ ήταν γνωστή με την τουρκική ονομασία Νακσιντίλ και πέθανε στις 22 Αυγούστου 1817.

Σε όλες οι γυναίκες του σουλτάνου δινόταν τουρκικά ονόματα κατά την είσοδό τους χαρέμι​​. Όποια και αν είναι η περίπτωση, η γυναίκα που ήταν Βαλιντέ Σουλτάν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ήταν δυτική και είχε γαλλικές επιρροές.

Λέγεται ότι έδωσε στον Σουλτάνο μαθήματα Γαλλικών, έστειλε πρεσβεία στο Παρίσι και έκανε μεταρρυθμίσεις στο χαρέμι, δίνοντας το δικαίωμα στις γυναίκες να πηγαίνουν για πικ-νικ. Επίσης δεν ήταν, όπως συχνά αναφέρεται, η 13η σύζυγος του Αμπντούλ Χαμίτ Α΄ και καταγράφεται ως η μητέρα του Μαχμούτ Β΄.

Ο Ιμπραήμ Παζάν γράφει ότι στην πραγματικότητα ήταν γεωργιανή και γεννήθηκε στον Καύκασο. Ανατράφηκε στο οθωμανικό παλάτι και της δόθηκε μία καλή τουρκική Ισλαμική εκπαίδευση.

Ο μύθος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

(Αυτή η ιστορία είναι ο θρύλος της Εϊμί στο οθωμανικό χαρέμι και δεν είναι τεκμηριωμένη ιστορικά)

Η Εϊμί έγινε η σύζυγος του Σουλτάνου και πήρε το όνομα Ναξιντίλ. Εισήγαγε γαλλικές ιδέες στους οθωμανούς. Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Αμπντούλ Χαμίτ Α΄, η Ναξιντίλ Σουλτάν του δίδαξε γαλλικά, και για πρώτη φορά, ένας μόνιμος πρεσβευτής στάλθηκε από την Κωνσταντινούπολη στο Παρίσι. Η Ναξιντίλ Σουλτάν γέννησε ένα γιο που ονομαζόταν Μαχμούτ, ο οποίος έγινε σουλτάνος ​​μετά τον θάνατο του πατέρα του.

Οι δολοφόνοι, που επιδοτούνται από τον Ulema, προσπάθησαν να σκοτώσουν τον Μαχμούτ, αλλά η Ναξιντίλ Σουλτάν έσωσε το γιο της με την απόκρυψή του μέσα σε ένα κλίβανο. Έτσι, ο Μαχμούτ έγινε ο επόμενος Σουλτάνος, πραγματοποιώντας σημαντικές μεταρρυθμίσεις στην αυτοκρατορία, που ως επί το πλείστον οφειλόταν στην επιρροή της μητέρας του.

Παρά το γεγονός ότι η Ναξιντίλ Σουλτάν δέχτηκε το Ισλάμ ως μέρος της εθιμοτυπίας του χαρεμιού, παρέμεινε Ρωμαιοκαθολική στην καρδιά της. Η τελευταία επιθυμία της ήταν να εκτελέσει την τελευταία της μετάληψη από έναν ιερέα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Αϊσέ Σενιγιεπερβέρ Σουλτάν
Βαλιντέ Σουλτάν
15 Νοεμβρίου 1808 – 22 Αυγούστου 1817
Διάδοχος
Μπεζμιαλέμ Σουλτάν
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Nakşidil Sultan της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).