Νεβντούρ Χανιμεφέντι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Νεβντούρ Χανιμεφέντι
نودر خانم
Αυτοκρατορική σύζυγος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας
Γέννηση1861
Μπατούμι, Γεωργία
Θάνατος1927 (65/66 ετών)
Μπεσίκτας, Κωνσταντινούπολη, Οθωμανική Αυτοκρατορία
ΣύζυγοςΜουράτ Ε΄
ΟίκοςΟσμανιδών (από τον γάμο)
ΠατέραςΝακασβίλι Ρουστέμ Μπέης
ΘρησκείαΙσλαμισμός
ΕθνικότηταΓεωργιανή
δεδομένα (π  σ  ε )

Η Νεβντούρ Χανιμεφέντι (Οθ. Τούρκικα: نودر خانم) (Τούρκικα: Nevdürr Hanımefendi, 1861 - 1927) ήταν η έκτη σύζυγος του σουλτάνου Μουράτ Ε΄ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.[1]

Ο πλήρης τίτλος ήταν: Devletlu İsmetlu Altici Nevdürr Hanım Efendi Hazretleri

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Νεβντούρ γεννήθηκε στο Μπατούμι το 1861, κόρη του Νακασβίλι Ρουστέμ Μπέη. Παντρεύτηκε τον Μουράτ το 1880 όταν ήταν ήδη κρατούμενος στο Παλάτι Τσιραγάν. Αφού βασίλευσε για τρεις μήνες, ο Μουράτ καθαιρέθηκε στις 30 Αυγούστου 1876, λόγω ψυχικής αστάθειας και φυλακίστηκε στο Παλάτι Τσιραγάν. Η Νεβντούρ στάλθηκε αρχικά στο Παλάτι Τσιραγάν ως Καλφά, αλλά ο Μουράτ της άρεσε και αποφάσισε να την πάρει ως νέα σύζυγό του.

Η Νεβντούρ έμεινε χήρα στο θάνατο του Μουράτ το 1904, μετά από την οποία η δοκιμασία της στο Παλάτι Τσιραγάν έφτασε στο τέλος της. Μετά τον θάνατο του συζύγου της, στάλθηκε στην Προύσα με τις Γκεβχερίζ Χανιμεφέντι, Ρεμσινάς Χανιμεφέντι και Φιλιζτέν Χανιμεφέντι για μερικά χρόνια και ο μισθός της ακυρώθηκε από την Επιτροπή Ένωσης και Προόδου. Στη συνέχεια πήγε να ζήσει με τη θετή κόρη της Χατιτζέ Σουλτάν, η οποία ζήτησε πολλές φορές μισθό για την Νεβντούρ, αλλά ποτέ δεν της δόθηκε. Όταν η Χατιτζέ Σουλτάν εξορίστηκε το 1924, η Νεβντούρ έπεσε σε πλήρη φτώχεια.

Η Νεβντούρ Χανιμεφέντι πέθανε το 1927 στο Μπεσίκτας σε ηλικία 65/66 ετών.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Peirce, Leslie P., The Imperial Harem: Women and Sovereignty in the Ottoman Empire, Oxford University Press, 1993, ISBN 0-19-508677-5 (paperback)
  • Yavuz Bahadıroğlu, Resimli Osmanlı Tarihi, Nesil Yayınları (Ottoman History with Illustrations, Nesil Publications), 15th Ed., 2009, ISBN 978-975-269-299-2 (Hardcover)