Σαλιχά Ντιλασούμπ Σουλτάνα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Σαλιχά Ντιλασούμπ Σουλτάν
Apartments Valide Sultan Topkapi March 2008pano.jpg
Ένα από τα δωμάτια στα διαμερίσματα της Βασιλομήτορος (Βαλιντέ Σουλτάνας) στο παλάτι Τοπ Καπί
Περίοδος 8 Νοεμβρίου 1687 – 4 Δεκεμβρίου 1689
Προκάτοχος Τουρχάν Χατιτζέ Σουλτάν
Διάδοχος Εμετουλάχ Ραμπιά Γκιουλνούς Σουλτάν
Σύζυγος Ιμπραήμ Α'
Επίγονοι Σουλεϊμάν Β'
Ουμιουγκιουλσούμ Σουλτάν
Αϊσέ Σουλτάν
Οίκος Οσμανιδών
Γέννηση περ. 1627
Σερβία (το σημερινό Κόσοβο ή το Μαυροβούνιο)
Θάνατος 4 Δεκεμβρίου 1689 (62 ετών)
Κωνσταντινούπολη, Οθωμανική Αυτοκρατορία
Τόπος ταφής Εντός του τάφου του Σουλεϊμάν Α' του Μεγαλοπρεπούς, Σουλεϊμανιγέ Τζαμί, Κωνσταντινούπολη, Οθωμανική Αυτοκρατορία
Εθνικότητα Σέρβικη
Θρησκεία Χριστιανισμός, εξισλαμίστηκε μετά τη σύλληψή της
δεδομέναπ  σ  ε )

Η Σαλιχά Ντιλασούμπ Σουλτάν (τουρκικά: Saliha Dilâşub Sultan, σερβικά: Султанија Салиха Дилашуб), Σερβία, (περ. 1627Κωνσταντινούπολη, 4 Δεκεμβρίου 1689[1]) υπήρξε Βαλιντέ Σουλτάν της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ήταν σύζυγος του Ιμπραήμ Α' και μητέρα του Σουλεϊμάν Β'.

Ο πλήρης τίτλος της ήταν: Daulatlu Ismatlu Sâliha Dil-Âşûb Valida Sultânā 'Aliyāt ûsh-Shân Hazrātlāri

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο γιος της Σαλιχά Ντιλασούπ Σουλτάν,Σουλεϊμάν Β'

Γεννήθηκε περίπου το 1627 ως Χριστιανή Ορθόδοξη με το όνομα Καταρίνα (Αικατερίνη), στην περιοχή της Σερβίας (το σημερινό Κόσοβο ή το Μαυροβούνιο) και στη συνέχεια, μετά τη σύλληψή της από τους Οθωμανούς ως σκλάβα, εξισλαμίστηκε.

Στις 15 Απριλίου 1642 σε ηλικία 15 ετών γέννησε τον μοναδικό γιο της, Σουλεϊμάν Β',που ήταν νεότερος αδελφός του Μεχμέτ Δ'Μεχμέτ Δ' ήταν γιος της Τουρχάν Χατιτζέ Σουλτάν.Έγινε παλλακίδα του Σουλτάνου Ιμπραήμ Α΄, καθώς και Βαλιντέ Σουλτάν του γιου τους Σουλεϊμάν Β΄.

Σε κάποιες οθωμανικές πηγές αποκαλείται Ασούμπ, και ήταν η πρώτη φαβορί του Σουλτάνου Ιμπραήμ πριν από την είσοδο της Χιουμασάχ Σουλτάν στο χαρέμι. Η Σαλιχά Ντιλασούπ Σουλτάν έχει περιγραφεί ως μια απλή εγκάρδια γυναίκα.

Μετά την εκθρόνιση και το θάνατο του σουλτάνου Ιμπραήμ η Σαλιχά Ντιλασούπ Σουλτάν μαζί με τις άλλες συζύγους και τα άλλα μέλη που περιέβαλαν τον Ιμπραήμ στάλθηκαν στο παλιό παλάτι. Η πρώτη σύζυγος του Ιμπραήμ Α',Τουρχάν Χατιτζέ Σουλτάν παρέμεινε στο παλάτι Τοπ Καπί ως Βαλιντέ Σουλτάν, εφόσον ο γιος της,Μεχμέτ Δ', διαδέχτηκε τον πατέρα του ως Σουλτάνος.

Ήλπιζε ότι η σύγκρουση της πρώτης συζύγου του Ιμπραήμ, Τουρχάν Χατιτζέ Σουλτάν και της μητέρας του Ιμπραήμ, Μαχπεϊκέρ Κιοσέμ Σουλτάν θα άλλαζε την τύχη της στο ότι θα γινόταν Βαλιντέ Σουλτάν.

Η Κιοσέμ Σουλτάν σκόπευε να σκοτώσει την Τουρχάν Χατιτζέ Σουλτάν και να δηλητηριάσει τον εγγονό της Μεχμέτ Δ' με την βοήθεια των Γενιτσάρων και να ανεβάσει στον θρόνο τον Ηγεμόνα Σουλεϊμάν, γιο της Σαλιχά Ντιλασούπ Σουλτάν. Το σχέδιο αυτό αποσκοπούσε στην αντικατάσταση της Τουρχάν από την Ντιλασούπ γιατί η Ντιλασούπ ήταν πιο εύκολα ελεγχόμενη.

Ωστόσο, μία δούλα από το Χαρέμι προειδοποίησε την Τουρχάν Χατιτζέ Σουλτάν η οποία κατάφερε να στραγγαλίσει την Κιοσέμ Σουλτάν με τη βοήθεια των ευνούχων στο Χαρέμι. Αυτό έφερε στη Σαλιχά Ντιλασούπ Σουλτάν 39 χρόνια φυλάκισης στο Παλαιό Παλάτι.

Η Εμετουλάχ Ραμπιά Γκιουλνούς Σουλτάν, σύζυγος του Μεχμέτ Δ', γιου της Τουρχάν, επιχείρησε να σκοτώσει τους αδελφούς του συζύγου της από άλλες μητέρες, Σουλεϊμάν Β' και Αχμέτ Β' αλλά η Τουρχάν απέτρεψε αυτές τις απόπειρες. Η Σουλεϊμάν ήταν γιος της Ντιλασούπ και ο Αχμέτ ήταν γιος της Χατιτζέ Μουαζέζ Σουλτάν.

Μετά την άνοδο του γιου της στο θρόνο το 1687, έγινε Βαλιντέ Σουλτάν. Από τα τέσσερα χρόνια βασιλείας του γιου της, Σουλεϊμάν Β', έζησε μόνο για δύο χρόνια. Πέθανε στην Κωνσταντινούπολη στις 4 Δεκεμβρίου του 1689.[1]

Ο χώρος ανάπαυσής της βρίσκεται εντός του τάφου του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς, στο Σουλεϊμανιγέ Τζαμί, στην Κωνσταντινούπολη.

Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Τουρχάν Χατιτζέ Σουλτάν
Βαλιντέ Σουλτάν
8 Νοεμβρίου 1687 – 4 Δεκεμβρίου 1689
Διάδοχος
Εμετουλάχ Ραμπιά Γκιουλνούς Σουλτάν

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 E.J. Brill's, First Encyclopaedia of Islam, 1913–1936, Martijn Theodoor Houtsma, 1987.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Leslie P. Peirce (1993). The Imperial Harem: Women and Sovereignty in the Ottoman Empire. Oxford University Press. ISBN 0-19-508677-5.  (paperback).
  • Yavuz Bahadıroğlu. Resimli Osmanlı Tarihi & Nesil Yayınları (2009). Ottoman History with Illustrations (15η έκδοση). Nesil Publications. ISBN 978-975-269-299-2.  (Hardcover).
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Saliha Dilaşub Sultan της Τουρκικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Saliha Dilaşub Sultan της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).