Μωάμεθ Γ΄

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Μωάμεθ Γ΄
Χαλίφης του Ισλάμ
Μωάμεθ Γ΄
Περίοδος Εξουσίας 16 Ιανουαρίου 1595 - 21 Δεκεμβρίου 1603
Προκάτοχος Μουράτ Γ΄
Διάδοχος Αχμέτ Α΄
Οίκος Οσμανιδών
Πατέρας Μουράτ Γ΄
Βαλιντέ Σουλτάνα Χασεκί Σαφιγιέ Βαλιντέ Σουλτάν
Γέννηση 26 Μαΐου 1566
Γενέτειρα Μανίσα, Οθωμανική Αυτοκρατορία
Θάνατος 21 Δεκεμβρίου 1603 (37 ετών)
Τόπος θανάτου Κωνσταντινούπολη, Οθωμανική Αυτοκρατορία
Σύζυγος Χαντάν Βαλιντέ Σουλτάν
Αλιμέ Βαλιντέ Σουλτάν
Επίγονοι Αχμέτ Α'
Μουσταφά Α'
Ηγεμόνας Γιαχιά
Τουρά Tughra of Mehmed III.JPG

Ο Μωάμεθ (Μεχμέτ) Γ΄ (τουρκ.: Mehmed III, Οθ. τουρκ: محمد ثالث), ο επιλεγόμενος «Γαζή» (=νικητής) και «Πορθητής του Εγκέρ» (Ουγγαρίας) (Μανίσα, 26 Μαΐου 1566 - Κωνσταντινούπολη, 21 Δεκεμβρίου 1603), σουλτάνος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, γιος και διάδοχος του σουλτάνου Μουράτ Γ΄ (1574-1595) και της ευνοουμένης συζύγου του Χασεκί Σαφιγιέ Βαλιντέ Σουλτάν, χριστιανής από ευγενή ενετική οικογένεια. Βασίλευσε το διάστημα 1595-1603.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στη Μαγνησία της δυτικής Μικράς Ασίας το 1566. Ήταν γιος του Μουράτ Γ' και της Σαφιγιέ Σουλτάν. Έλαβε επιμελημένη μόρφωση στην Κωνσταντινούπολη, στα σουλτανικά ανάκτορα. Μεταξύ άλλων, είχε δάσκαλο και τον μετέπειτα Οικουμενικό Πατριάρχη Παχώμιο Β΄, ο οποίος τον δίδαξε φιλοσοφία και μαθηματικά[1].

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύζυγοι

Γιοί

Κόρες

Βασιλεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η άνοδός του στο θρόνο το 1595 εγκαινιάσθηκε με τον ομαδικό φόνο των 19 αδελφών του και 12 εγκύων «οδαλίσκων» του πατέρα του, αλλά και από αλλεπάλληλες στάσεις του οθωμανικού στρατού. Το σημαντικότερο πρόβλημα που είχε να αντιμετωπίσει ήταν ο πόλεμος με την Αυστρία, στο πλευρό της οποίας μάλιστα είχαν προσχωρήσει και οι υποτελείς στους Οθωμανούς ηγεμονίες της Βλαχίας, της Τρανσυλβανίας και της Μολδαβίας. Τον πρώτο χρόνο της βασιλείας του ο Χριστιανικός συνασπισμός είχε καταφέρει να του αποσπάσει το Γκραν και κάποιες θέσεις στην Ουγγαρία. Το 1596 ο Μεχμέτ ανέλαβε την ηγεσία του στρατού και αντεπιτέθηκε, καταφέρνοντας να νικήσει τους Χριστιανούς. Τα επόμενα χρόνια την ηγεσία του στρατού ανέλαβαν στρατηγοί του, τη διοίκηση του κράτους η δυναμική μητέρα του Σαφιγέ, ενώ ο ίδιος απορροφούνταν όλο και περισσότερο από τις απολαύσεις και τις ηδονές των ανακτόρων. Ο πόλεμος με τους Αυστριακούς γρήγορα έλαβε στατικό χαρακτήρα, με τους Οθωμανούς να αρκούνται στην υπεράσπιση των οχυρών θέσεών τους και τους Αυστριακούς να επιχειρούν χωρίς επιτυχία να αποσπάσουν κάποια από τα οχυρά των Οθωμανών[2].

Η παρακμή των διοικητικών θεσμών, η κατάρρευση της οικονομίας και οι συνεχείς πολεμικές αποτυχίες προκάλεσε μια γενικευμένη εξέγερση των σπαχήδων της Μικράς Ασίας, κλονίζοντας της οθωμανική εξουσία στην περιοχή. Ο Μεχμέτ αναγκάστηκε να εκστρατεύσει προσωπικά για να την καταστείλει, αλλά τότε ξέσπασε νέα επανάσταση στην Κωνσταντινούπολη κατά του «καθεστώτος του Χαρεμιού». Για να ελέγξει την κατάσταση ο Μεχμέτ αναγκάστηκε να ζητήσει τη βοήθεια των γενιτσάρων, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει μια έντονη σύγκρουση μεταξύ των δύο στρατιωτικών σωμάτων, με καταστροφικές για την αυτοκρατορία συνέπειες. Ως αποκορύφωμα των κρίσεων οι Σαφαβίδες της Περσίας επιτέθηκαν το 1603 και κατέλαβαν την Ταμπρίζ (Ταυρίδα) και το Ερεβάν. Σε συγκεχυμένες και κρίσιμες συνθήκες ο Μεχμέτ ανατράπηκε και αντικαταστάθηκε από τον δευτερότοκο γιο του Αχμέτ (1603-1617).

Θάνατος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τότε (Δεκέμβριος του 1603) πέθανε, πιθανόν δολοφονήθηκε από παλατιανούς αξιωματούχους. Η Βασιλεία του είναι η πρώτη κατά την οποία σημειώθηκε υποχώρηση της Οθωμανικής ισχύος στην Ευρώπη.

Υποσημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Πηγή: Οικουμενικό Πατριαρχείο
  2. Ο πόλεμος θα λήξει το 1606 με ασήμαντα εδαφικά οφέλη για τους Οθωμανούς, οι οποίοι όμως θα αναγκαστούν να παραιτηθούν από το φόρο υποτέλειας που εισέπρατταν πριν από τους Αυστριακούς. Η υποχώρηση αυτή, σε συνάρτηση με την οικονομική κατάρρευση λόγω των πολεμικών δαπανών θα επισπεύσει την Οθωμανική κάμψη των αρχών του 17ου αιώνα.


Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα