Μωάμεθ Γ΄

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Μωάμεθ Γ΄
محمد ثالث
Χαλίφης του Ισλάμ
Υπηρέτης των δύο Ιερών Προσκυνημάτων
Sultan Mehmet III of the Ottoman Empire.jpg
Περίοδος 16 Ιανουαρίου 1595 - 21 Δεκεμβρίου 1603
Προκάτοχος Μουράτ Γ΄
Διάδοχος Αχμέτ Α΄
Γέννηση 26 Μαΐου 1566
Μανίσα, Οθωμανική Αυτοκρατορία
Θάνατος 21 Δεκεμβρίου 1603 (37 ετών)
Κωνσταντινούπολη, Οθωμανική Αυτοκρατορία
Τόπος ταφής Τουρμπές Μωάμεθ Γ΄, Αγία Σοφία, Οθωμανική Αυτοκρατορία
Σύζυγος Χαλιμέ Σουλτάν
Χαντάν Σουλτάν
Φουλανέ Χατούν
Ναζπερβέρ Χατούν
Επίγονοι Αχμέτ Α΄
Μουσταφά Α΄
Ηγεμόνας Σελίμ
Ηγεμόνας Σουλεϊμάν
Ηγεμόνας Μαχμούτ
Ηγεμόνας Τζιχανγκίρ
Ηγεμόνας Οσμάν
Ντιλρουμπά Σουλτάν
Εσρά Σουλτάν
Αϊσέ Σουλτάν
Πλήρες όνομα
   Μωάμεθ μπιν Μουράτ
Οίκος Οσμανιδών
Πατέρας Μουράτ Γ΄
Μητέρα Σαφιγιέ Σουλτάν
Θρησκεία Ισλάμ
Υπογραφή Tughra of Mehmed III.JPG
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Μωάμεθ Γ΄ (III. Mehmed, 26 Μαΐου 1566 - 21 Δεκεμβρίου 1603) ήταν σουλτάνος της Οθωμανικής αυτοκρατορίας από το 1595 έως το θάνατό του το 1603.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πορτραίτο του σουλτάνου Μωάμεθ

Γεννήθηκε στη Μαγνησία της δυτικής Μικράς Ασίας το 1566, κατά τη διάρκεια της βασιλείας του προπάππου του, Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς. Ήταν γιος και διάδοχος του σουλτάνου Μουράτ Γ΄ (1574-1595) και της ευνοούμενης συζύγου του Χασεκί Σαφιγιέ Βαλιντέ Σουλτάν, χριστιανής από ευγενή ενετική οικογένεια. Έλαβε επιμελημένη μόρφωση στην Κωνσταντινούπολη, στα σουλτανικά ανάκτορα. Μεταξύ άλλων, είχε δάσκαλο και τον μετέπειτα Οικουμενικό Πατριάρχη Παχώμιο Β΄, ο οποίος τον δίδαξε φιλοσοφία και μαθηματικά[1].

Ο Μεχμέτ Γ' αποκαλούνταν «Γαζής» (= νικητής) και «Πορθητής του Εγκέρ» (Ουγγαρίας).

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύζυγοι

Γιοί

Κόρες

Βασιλεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η άνοδός του στο θρόνο το 1595 εγκαινιάσθηκε με τον ομαδικό φόνο των 19 αδελφών του και 12 εγκύων «οδαλίσκων» του πατέρα του, αλλά και από αλλεπάλληλες στάσεις του οθωμανικού στρατού. Το σημαντικότερο πρόβλημα που είχε να αντιμετωπίσει ήταν ο πόλεμος με την Αυστρία, στο πλευρό της οποίας μάλιστα είχαν προσχωρήσει και οι υποτελείς στους Οθωμανούς ηγεμονίες της Βλαχίας, της Τρανσυλβανίας και της Μολδαβίας. Τον πρώτο χρόνο της βασιλείας του ο Χριστιανικός συνασπισμός είχε καταφέρει να του αποσπάσει το Γκραν και κάποιες θέσεις στην Ουγγαρία. Το 1596 ο Μεχμέτ ανέλαβε την ηγεσία του στρατού και αντεπιτέθηκε, καταφέρνοντας να νικήσει τους Χριστιανούς. Τα επόμενα χρόνια την ηγεσία του στρατού ανέλαβαν στρατηγοί του, τη διοίκηση του κράτους η δυναμική μητέρα του Σαφιγέ, ενώ ο ίδιος απορροφούνταν όλο και περισσότερο από τις απολαύσεις και τις ηδονές των ανακτόρων. Ο πόλεμος με τους Αυστριακούς γρήγορα έλαβε στατικό χαρακτήρα, με τους Οθωμανούς να αρκούνται στην υπεράσπιση των οχυρών θέσεών τους και τους Αυστριακούς να επιχειρούν χωρίς επιτυχία να αποσπάσουν κάποια από τα οχυρά των Οθωμανών[2].

Η παρακμή των διοικητικών θεσμών, η κατάρρευση της οικονομίας και οι συνεχείς πολεμικές αποτυχίες προκάλεσε μια γενικευμένη εξέγερση των σπαχήδων της Μικράς Ασίας, κλονίζοντας της οθωμανική εξουσία στην περιοχή. Ο Μεχμέτ αναγκάστηκε να εκστρατεύσει προσωπικά για να την καταστείλει, αλλά τότε ξέσπασε νέα επανάσταση στην Κωνσταντινούπολη κατά του «καθεστώτος του Χαρεμιού». Για να ελέγξει την κατάσταση ο Μεχμέτ αναγκάστηκε να ζητήσει τη βοήθεια των γενιτσάρων, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει μια έντονη σύγκρουση μεταξύ των δύο στρατιωτικών σωμάτων, με καταστροφικές για την αυτοκρατορία συνέπειες. Ως αποκορύφωμα των κρίσεων οι Σαφαβίδες της Περσίας επιτέθηκαν το 1603 και κατέλαβαν την Ταμπρίζ (Ταυρίδα) και το Ερεβάν. Σε συγκεχυμένες και κρίσιμες συνθήκες ο Μεχμέτ ανατράπηκε και αντικαταστάθηκε από τον δευτερότοκο γιο του Αχμέτ (1603-1617).

Θάνατος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τότε (Δεκέμβριος του 1603) πέθανε, πιθανόν δολοφονήθηκε από παλατιανούς αξιωματούχους. Η Βασιλεία του είναι η πρώτη κατά την οποία σημειώθηκε υποχώρηση της Οθωμανικής ισχύος στην Ευρώπη.

Υποσημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Πηγή: Οικουμενικό Πατριαρχείο
  2. Ο πόλεμος θα λήξει το 1606 με ασήμαντα εδαφικά οφέλη για τους Οθωμανούς, οι οποίοι όμως θα αναγκαστούν να παραιτηθούν από το φόρο υποτέλειας που εισέπρατταν πριν από τους Αυστριακούς. Η υποχώρηση αυτή, σε συνάρτηση με την οικονομική κατάρρευση λόγω των πολεμικών δαπανών θα επισπεύσει την Οθωμανική κάμψη των αρχών του 17ου αιώνα.


Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα