Μετάβαση στο περιεχόμενο

Βερντιτζανάν Καντινεφέντι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βερντιτζανάν Καντινεφέντι
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση18  Οκτωβρίου 1825
Σουχούμ
Θάνατος9  Νοεμβρίου 1889
Παλάτι Φεριγιέ
Τόπος ταφήςΓενί Τζαμί
Χώρα πολιτογράφησηςΟθωμανική Αυτοκρατορία
ΘρησκείαΙσλάμ
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΑμπντούλ Μετζίτ Α΄
ΤέκναΑχμέτ Κεμαλεντίν Εφέντι
Μουνιρέ Σουλτάνα
ΟικογένειαAnchabadze
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΒαλιντέ Σουλτάνα

Η Βερντιτζανάν Καντινεφέντι (Οθ. Τούρκικα:ورد جنان قادين) (Τούρκικα: Verdicenan Kadınefendi, 1830 - 9 Δεκεμβρίου 1889) ήταν η τρίτη σύζυγος του σουλτάνου Αμπντούλ Μετζίτ Α΄ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.[1]

Ο πλήρης τίτλος ήταν: Devletlu İsmetlu Üçüncü Verdicenan Kadın Efendi Hazretleri

Η Βερντιτζανάν Καντινεφέντι γεννήθηκε το 1830 στο Σουχούμι, και ήταν κόρη του Καϊτούκ Τζιόρτζι Ατσμπά και της συζύγου του Γελισαβέτα Χανίμ. Είχε δυο αδελφούς, τον Ισλάμ Μπέη και τον Αχμέτ Μπέη και δυο αδελφές, την Πιριμριούζ Χανίμ και την Εμπρουβάζ Χανίμ. Ήταν θεία του πατέρα της Φατμά Πεσέντ Χανιμεφέντι, συζύγου του σουλτάνου Αμπντούλ Χαμίτ Β΄.

Το 1843 η Σαλίχα άφησε το Σουχούμι και πήγε στην Κωνσταντινούπολη. Το 1844 η Σαλιχά παντρεύτηκε για πολιτική συμμαχία, τον σουλτάνο Αμπντούλ Μετζίτ Α΄ στο Παλάτι Τσιραγάν. Μετονομάστηκε σε "Βερντιτζανάν" ενώ έλαβε την έκτη θέση της αυτοκρατορικής συζύγου. Ολόκληρη η οικογένειά της ήταν εξευγενισμένη, πατέρας, αδέλφια και ανίψια. Ο πιο γνωστός ήταν ο γιος του αδελφού της Ισλάμ Μπέη, ο Ρασίμ Μπέης, ο οποίος έλαβε τη θέση του γιατρού στο παλάτι και ο γιος του αδελφού της Αχμέτ Μπέη, ο Οσμάν Πασάς, ο οποίος έλαβε τη θέση του βοηθού του σουλτάνου Αμπντούλ Αζίζ στο παλάτι.

Στις 9 Δεκεμβρίου 1844 γέννησε την κόρη της Μουνιρέ Σουλτάν. Τον Αύγουστο το 1845 έλαβε την πέμπτη θέση της αυτοκρατορικής συζύγου. Στις 3 Δεκεμβρίου 1847 γέννησε τον γιο της, Ηγεμόνα Αχμέτ Κεμαλεντίν Εφέντι στο Παλάτι Τσιραγάν. Τον Νοέμβριο του 1851 έλαβε την τέταρτη θέση της αυτοκρατορικής συζύγου και τον Οκτώβριο του 1852 έλαβε την τρίτη θέση της αυτοκρατορικής συζύγου.

Μετά τον θάνατο της Γκιουλουστού Σουλτάν μιας άλλης συζύγου του Αμπντούλ Μετζίτ, η κόρη της Μεντιχά Σουλτάν δόθηκε στην Βερντιτζανάν για να την φροντίσει. Το 1879 η Βερντιτζανάν έπαιξε μεγάλο ρόλο στον γάμο της Μεντιχά Σουλτάν με τον Σαμιπασαζαντέ Νετζίπ Μπέη.

Η Βερντιτζανάν Καντινεφέντι πέθανε στις 9 Δεκεμβρίου 1889 στο Παλάτι Φεριγιέ σε ηλικία 59 ετών. Είναι θαμμένη στο Γενί Τζαμί στην Κωνσταντινούπολη.

  • Peirce, Leslie P., The Imperial Harem: Women and Sovereignty in the Ottoman Empire, Oxford University Press, 1993, ISBN 0-19-508677-5 (paperback)
  • Yavuz Bahadıroğlu, Resimli Osmanlı Tarihi, Nesil Yayınları (Ottoman History with Illustrations, Nesil Publications), 15th Ed., 2009, ISBN 978-975-269-299-2 (Hardcover)
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Verdicenan Kadın της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).