Σιρίν Χατούν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σιρίν Χατούν
شیریں خاتون
Αυτοκρατορική σύζυγος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας
Το μαυσωλείο της Σιρίν Χατούν που βρίσκεται μέσα στο Συγκρότημα Μουραντιγιέ στην Προύσα
Περίοδος22 Μαΐου 1481 – 24 Απριλίου 1512
ΓέννησηΠριν το 1450
ΘάνατοςΜετά το 1500 (~50 ετών)
Προύσα, Οθωμανική Αυτοκρατορία
Τόπος ταφήςΣυγκρότημα Μουραντιγιέ, Προύσα, Οθωμανική Αυτοκρατορία
ΣύζυγοςΒαγιαζίτ Β΄
ΕπίγονοιΗγεμόνας Αμπντουλάχ
Αϊνισάχ Σουλτάνα
ΟίκοςΟσμανιδών (από τον γάμο)
ΘρησκείαΙσλαμισμός
δεδομένα (π  σ  ε )

Η Σιρίν Χατούν (Οθ. Τούρκικα:شیریں خاتون) (Τούρκικα: Şirin Hatun, πριν το 1450 - μετά το 1500) ήταν η δεύτερη σύζυγος του σουλτάνου Βαγιαζίτ Β΄ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.[1]

Ο πλήρης τίτλος ήταν: Devletlu İsmetlu Şirin Hatun Aliyyetü'ş-Şân Hazretleri

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Σιρίν παντρεύτηκε το Βαγιαζίτ στην Αμάσεια το 1464. Μαζί απέκτησαν δυο παιδιά, τον Ηγεμόνα Αμπντουλάχ και την Αϊνισάχ Σουλτάν, ήταν ακόμα ηγεμόνας και διοικητής στην Αμάσεια.

Μετά τον θάνατο του Ηγεμόνα Αμπντουλάχ, η Σιρίν το 1483 πήγε στην Προύσα. Παρατηρήθηκε από τα βασιλικά καθήκοντα και ασχολήθηκε με τις φιλανθρωπίες. Έχτισε το "Χατουνιγιέ Τζαμί" που βρίσκεται μέσα στο Κάστρο της Τραπεζούντας και το θρησκευτικό κολέγιο της Τραπεζούντας. Επίσης έχτισε ένα τάφο για τον γιο της Αμπντουλάχ, στον οποίο θάφτηκε και η ίδια όταν πέθανε.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Peirce, Leslie P., The Imperial Harem: Women and Sovereignty in the Ottoman Empire, Oxford University Press, 1993, ISBN 0-19-508677-5 (paperback)
  • Yavuz Bahadıroğlu, Resimli Osmanlı Tarihi, Nesil Yayınları (Ottoman History with Illustrations, Nesil Publications), 15th Ed., 2009, ISBN 978-975-269-299-2 (Hardcover)
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Şirin Hatun της Τουρκικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).