Χιουμά Χατούν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Χιουμά Χατούν
Περίοδος
εξουσίας
1444-1446
Προκάτοχος Εμινέ Χατούν
Διάδοχος Εμινέ Χατούν
Σύζυγος Μουράτ Β΄
Επίγονοι Μωάμεθ Β΄
Οίκος Οσμανιδών
Γέννηση 1410
Δεβρικανία, Επαρχίας της Κασταμονής
Θάνατος Σεπτέμβριος 1449 (39 ετών)
Προύσα
Τόπος ταφής Μουραντιγιέ Τζαμί, Προύσα
Εθνικότητα Τουρκική
Θρησκεία Ισλαμισμός
δεδομέναπ  σ  ε )

H Χιουμά Χατούν (Τούρκικα: Hüma Hatun) (οθ.τούρκικα: هما خاتون), ήταν η τέταρτη σύζυγος του Μουράτ Β΄,μητέρα του οθωμανού σουλτάνου Μωάμεθ Β΄ και Βαλιντέ Σουλτάν κατά την πρώτη περίοδο βασιλείας του γιού της για δύο χρόνια απο το 1444 μέχρι το 1446.

Καταγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν μια σκλάβα.Τίποτα δεν είναι γνωστό για το οικογενειακό της περιβάλλον, εκτός από το γεγονός ότι μια οθωμανική επιγραφή (vakfiye) την περιγράφει ως Χατούν Μπιντι Αμπντουλάχ (κόρη του Αμπντουλάχ).Εκείνη την εποχή, οι άνθρωποι που προσηλυτίστηκαν στο Ισλάμ έπαιρναν το όνομα Αμπντουλάχ που σημαίνει Υπηρέτης του Θεού και αυτό αποτελεί απόδειξη της μη-μουσουλμανικής καταγωγής της.Το όνομά της, Χιουμά,σημαίνει «πουλί του παραδείσου», απο εναν περσικό μύθο.Υπάρχουν διάφορες θεωρίες για την καταγωγή της.

  • Ήταν Ιταλίδα και το ονομά της ήταν Στέλλα.Στέλλα ήταν ένα δημοφιλές εβραϊκό όνομα, έτσι θα μπορούσε να ήταν μια Εβραία.
  • Ήταν Σερβίδα.Κάποιες πηγές λένε ότι ήταν μια πριγκίπισσα από το Πριγκιπάτο της Ζέτας και μια συγγενής του Đurađ ΙΙ Balšić, ή ότι καταγόταν από το Ζαχούμλιε,το οποίο είναι γνωστό ως Hum (εξ ου και το όνομά της).Ο Σ.Ράνσιμαν υποστηρίζει ότι ήταν Σλάβα.

Ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παντρεύτηκε τον Μουράτ Β' το 1426.Πέθανε το Σεπτέμβριο του 1449 στην Προύσα.

Η Χιουμά Χατούν είχε την ιδιότητα της Βαλιντέ αλλά δεν ήταν κανονική Βαλιντέ Σουλτάν εφόσον ο τίτλος χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά απο την Αϊσέ Χαφσά Σουλτάν,σύζυγο του Σελίμ Α' και μητέρα του Σουλεϊμάν Α' του Μεγαλοπρεπούς.

Ο τάφος της βρίσκεται στην περιοχή που είναι γνωστή ως «Χατουνιγιέ Τάφος, στα ανατολικά του Μουραντιγιέ Τζαμί.Η συνοικία όπου βρίσκεται ο τάφος της έχει γίνει γνωστό μέχρι σήμερα ως Χιουμά Χατούν Συνοικία.

Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Εμινέ Χατούν
Βαλιντέ Σουλτάν
1444-1446
Διάδοχος
Εμινέ Χατούν
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Hüma Hatun της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]