Χιουμά Χατούν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Χιουμά Χατούν
Περίοδος Αύγουστος 1444-Σεπτέμβριος 1446
Προκάτοχος Εμινέ Χατούν
Διάδοχος Εμινέ Χατούν
Σύζυγος Μουράτ Β΄
Επίγονοι Μωάμεθ Β΄ (γ. 1432)
Οίκος Οσμανιδών
Γέννηση Χατούν μπιντι Αμπντουλλάχ ή Στέλλα ;
1400
Ντεβρεκανί, Επαρχίας της Κασταμονής
Θάνατος Σεπτέμβριος 1449 (49 ετών)
Προύσα
Τόπος ταφής Μουραντιγιέ Τζαμί, Προύσα
Εθνικότητα Τουρκική
Θρησκεία Ισλαμισμός
δεδομέναπ  σ  ε )

H Χατιτζέ Αλιμέ (Χαλιμέ) Χιουμά Χατούν (Τούρκικα: Hatice Âlime (Halime) Hüma Hatun, 1440-1449) (οθ.τούρκικα: هما خاتون), ήταν η τέταρτη σύζυγος του Μουράτ Β΄, μητέρα του οθωμανού σουλτάνου Μωάμεθ Β΄ και Βαλιντέ Χατούν κατά την πρώτη περίοδο βασιλείας του γιού της για δύο χρόνια απο το 1444 μέχρι το 1446.

Καταγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν μια σκλάβα. Τίποτα δεν είναι γνωστό για το οικογενειακό της περιβάλλον, εκτός από το γεγονός ότι μια οθωμανική επιγραφή (vakfiye) την περιγράφει ως Χατούν μπιντι Αμπντουλλάχ (κόρη του Αμπντουλλάχ). Εκείνη την εποχή, οι άνθρωποι που προσηλυτίζονταν στο Ισλάμ, δήλωναν ως όνομα πατρός το 'Αμπντουλλάχ' που σημαίνει 'Δούλος του Θεού' και αυτό αποτελεί ένδειξη της μη-μουσουλμανικής καταγωγής της. Το όνομά της Χιουμά, σημαίνει «πουλί του παραδείσου», απο εναν περσικό μύθο. Υπάρχουν διάφορες θεωρίες για την καταγωγή της.

  • Ήταν Γαλλίδα και το ονομά της ήταν Στέλλα. Στέλλα ήταν ένα δημοφιλές εβραϊκό όνομα, έτσι θα μπορούσε να ήταν μια Εβραία.
  • Ήταν Σέρβα. Κάποιες πηγές λένε ότι ήταν μια πριγκίπισσα από το Πριγκιπάτο της Ζέτας και συγγενής του Αλβανοσέρβου Đurađ ΙΙ Balšić, ή ότι καταγόταν από το Ζαχούμλιε, το οποίο είναι γνωστό ως Hum (εξ ου και το όνομά της). Ο Σ.Ράνσιμαν υποστηρίζει ότι ήταν Σλάβα.
  • Ήταν κόρη Τουρκμένων. Μετανοιώνοντας ο Ισφεντιγιάρ Μπέη που εναντιόθηκε στον οθωμανικό στρατό, ζήτησε τη συγχώρηση του Σουλτάνου και δέχτηκε να δώσει σε γάμο την κόρη του Χιουμά Χατούν στον γιο του σουλτάνου Τατζεττίν Ιμπραίμ. Έτσι λοιπόν ο Μουράτ ο 2ος το δέχτηκε, και οι γάμοι έγιναν στο Ντεβρεκανί της Κασταμονής.

Ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παντρεύτηκε τον Μουράτ Β' το 1426. Πέθανε το Σεπτέμβριο του 1449 στην Προύσα. Ο τάφος της βρίσκεται στην περιοχή που είναι γνωστή ως «Χατουνιγιέ Τάφος, στα ανατολικά του Μουραντιγιέ Τζαμί. Η συνοικία όπου βρίσκεται ο τάφος της έχει γίνει γνωστό μέχρι σήμερα ως Χιουμά Χατούν Συνοικία.

Η Χιουμά Χατούν είχε την ιδιότητα της Βαλιντέ αλλά δεν ήταν κανονική Βαλιντέ Σουλτάν εφόσον ο τίτλος χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά απο την Αϊσέ Χαφσά Σουλτάν,σύζυγο του Σελίμ Α' και μητέρα του Σουλεϊμάν Α' του Μεγαλοπρεπούς.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Εμινέ Χατούν
Βαλιντέ Χατούν
Αύγουστος 1444-Σεπτέμβριος 1446
Διάδοχος
Εμινέ Χατούν
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Hüma Hatun της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).