Φουλανέ Χατούν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Φουλανέ Χατούν
فولان هاتون
Σύζυγος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας
Γέννηση1496
Σμύρνη, Οθωμανική Αυτοκρατορία
Θάνατος1550 (54 ετών)
Αδριανούπολη, Οθωμανική Αυτοκρατορία
ΣύζυγοςΣουλεϊμάν Α΄
ΕπίγονοιΗγεμόνα Μαχμούτ
Φατμά Σουλτάνα
ΟίκοςΟσμανιδών (από τον γάμο)
ΠατέραςΑμπντουλάχ Μπέΐγκ
ΘρησκείαΧριστιανισμός, εξισλαμίστηκε μετά τη σύλληψη της
ΕθνικότηταΕλληνική
δεδομένα (π  σ  ε )

Η Φουλανέ Χατούν (Οθ. Τούρκικα:فولان هاتون) (Τούρκικα: Fülane Hatun, 1496 - 1550) ήταν η πρώτη σύζυγος του σουλτάνου Σουλεϊμάν Α΄ του Μεγαλοπρεπή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, μητέρα του Ηγεμόνα Μαχμούτ και της Φατμά Σουλτάν.[1]

Ο πλήρης τίτλος ήταν: Devletlu İsmetlu Fülane Hatun Aliyyetü'ş-Şân Hazretleri

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πραγματικό της όνομα είναι άγνωστο. Το "Φουλάνι" χρησιμοποιείται ως κοπλιμέντο για τις γυναίκες. Γεννήθηκε το 1496. Ήταν Ελληνίδα, δηλαδή Ρωμιά, από τη Σμύρνη. Ήταν η πρώτη παλλακίδα του Σουλεϊμάν. Μπήκε στο χαρέμι ​γύρω στο 1510. Ο Σουλεϊμάν ήταν ακόμα Ηγεμόνας και διοικητής στο σαντζάκι της Μανίσας (γνωστό τότε ως Σαρουχάν) όταν γέννησε τον γιο της Ηγεμόνα Μαχμούτ το 1512 και την κόρη της Φατμά Σουλτάν το 1516.

Ωστόσο, λόγω του νεαρού της ηλικίας του ο Σουλεϊμάν δεν ενδιαφέρονταν για τον Μαχμούτ και την Φουλανέ και η Μαχιντεβράν Σουλτάν με την ομορφιά και την ευφυΐα της έγινε η αγαπημένη παλλακίδα του Σουλεϊμάν και γέννησε τον Ηγεμόνα Μουσταφά, με αποτέλεσμα η Φουλανέ Χατούν να μην απολαμβάνει καθόλου υπόληψη.

Το 1521 στην ηλικία των εννέα ετών, ο Μαχμούτ πέθανε εξαιτίας της ευλογιάς και η Φουλανέ στάλθηκε στο παλιό παλάτι. Ακολούθησε ο θάνατος του γιου της Γκιουλφέμ Χατούν, Ηγεμόνα Μουράτ την ίδια χρονιά.Την ίδια χρονιά γεννήθηκε ο πρώτος γιος της, Χουρέμ Σουλτάν, ο Ηγεμόνας Μεχμέτ.

Η κόρη της,Φατμά Σουλτάν πέθανε το 1561. Η Φουλανέ Χατούν πέθανε το 1550 στην Αδριανούπολη, στο παλιό παλάτι.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Peirce, Leslie P., The Imperial Harem: Women and Sovereignty in the Ottoman Empire, Oxford University Press, 1993, ISBN 0-19-508677-5 (paperback)
  • Yavuz Bahadıroğlu, Resimli Osmanlı Tarihi, Nesil Yayınları (Ottoman History with Illustrations, Nesil Publications), 15th Ed., 2009, ISBN 978-975-269-299-2 (Hardcover)
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Fülane Hatun της Τουρκικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Fülane Hatun της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).