Τζεϊλανγιάρ Χανιμεφέντι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τζεϊλανγιάρ Χανιμεφέντι
‎جیلان یار خانم
Αυτοκρατορική σύζυγος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας
ΓέννησηΝεφιγιέ Μπερζέγκ
1830
Σότσι, Αμπχαζία
Θάνατος27 Δεκεμβρίου 1855 (24/25 ετών)
Παλάτι Φεριγιέ, Κωνσταντινούπολη, Οθωμανική Αυτοκρατορία
Τόπος ταφήςΜαυσωλείο Γκιουλουστού Σουλτάν, Φατίχ Τζαμί, Κωνσταντινούπολη, Οθωμανική Αυτοκρατορία
ΣύζυγοςΑμπντούλ Μετζίτ Α΄
ΕπίγονοιΗγεμόνας Μεχμέτ Ρούσντι Εφέντι
ΟίκοςΜπερζέγκ (από την γέννηση)
Οσμανιδών (από τον γάμο)
ΠατέραςΜουσταφά Μπέης Μπερζέγκ
ΜητέραΝταρουχάν Χανίμ Ντουντάρουκ
ΘρησκείαΙσλαμισμός
δεδομένα (π  σ  ε )

Η Τζεϊλανγιάρ Χανιμεφέντι (Οθ. Τούρκικα:جیلان یار خانم) (Τούρκικα: Ceylanyar Hanimefendi, 1830 - 27 Δεκεμβρίου 1855) ήταν η δέκατη πέμπτη σύζυγος του σουλτάνου Αμπντούλ Μετζίτ Α΄ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.[1]

Ο πλήρης τίτλος ήταν: Devletlu İsmetlu Onuncu Beşinci Ceylanyar Hanim Efendi Hazretleri

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Νεφιγιέ γεννήθηκε το 1830 στο Σότσι της Αμπχαζίας. Ήταν μέλος της ευγενούς οικογένειας Μπερζέγκ. Ο πατέρας της ήταν ο Μουσταφά Μπέη Μπερζέγκ και η μητέρα της ήταν η Πριγκίπισσα Νταρουχάν Χανίμ Ντουντάρουκ. Είχε δύο αδελφές, την Αλμασχάν Χανίμ και την Πιουρτουνάκ Χανίμ. [2]

Είίχε μεταφερθεί στην Κωνσταντινούπολη σε ηλικία δέκα ετών, όπου ο πατέρας της την εμπιστεύτηκε στο αυτοκρατορικό χαρέμι. Τότε στάλθηκε στο παλάτι του Αντιλέ Σουλτάν.

Παντρεύτηκε τον Αμπντούλ Μετζίτ Α΄ το 1851 και την ονόμασε Τζεϊλανγιάρ, και της έδωσε τον τίτλο "Πέμπτη σύζυγος". Μετά τον γάμο της, οι αδελφές της έγιναν κυρίες επί των τιμών.

Στις 31 Μαρτίου 1852, γέννησε το μοναδικό της παιδί, έναν γιο, τον Ηγεμόνας Μεχμέτ Ρούσντι Εφέντι στο Παλιό Παλάτι Τσιραγάν. Ο ηγεμόνας πέθανε σε ηλικία τεσσάρων μηνών. Την ίδια χρονιά, αναδείχθηκε στον τίτλο "Τέταρτη σύζυγος". Στις αρχές του 1853, προάχθηκε στον τίτλο "Τρίτη σύζυγος", και το 1854 "Δεύτερη σύζυγος"

Η Τζεϊλανγιάρ Χανιμεφέντι πέθανε στις 27 Δεκεμβρίου 1855 στο Παλάτι Φεριγιέ σε ηλικία 24/25 ετών. Είναι θαμμένη στο Μαυσωλείο Γκιουλουστού Σουλτάν στο Φατίχ Τζαμί στην Κωνσταντινούπολη.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Peirce, Leslie P., The Imperial Harem: Women and Sovereignty in the Ottoman Empire, Oxford University Press, 1993, ISBN 0-19-508677-5 (paperback)
  • Yavuz Bahadıroğlu, Resimli Osmanlı Tarihi, Nesil Yayınları (Ottoman History with Illustrations, Nesil Publications), 15th Ed., 2009, ISBN 978-975-269-299-2 (Hardcover)