Εσμαχάν Σουλτάνα (κόρη του Σελίμ Β')

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Εσμαχάν Σουλτάνα
سيدة تهب سلطان خان
Γέννηση 1544
Μανίσα, Οθωμανική Αυτοκρατορία
Θάνατος 1585 (41 ετών)
Κωνσταντινούπολη, Οθωμανική Αυτοκρατορία
Τόπος ταφής Αγία Σοφία, Κωνσταντινούπολη, Οθωμανική Αυτοκρατορία
Σύζυγος Σοκολού Μεχμέτ Πασάς
Νισαντζί Φεριντούν Πασάς
Επίγονοι Σουλτανζαδέ Ιμπραήμ Χαν
Γκιουλρούχ Σουλτάν
Οίκος Οσμανιδών
Πατέρας Σελίμ Β΄
Μητέρα Νουρμπανού Σουλτάν
Θρησκεία Ισλαμισμός
Εθνικότητα Τούρκικη
δεδομένα (π  σ  ε )

Η Εσμαχάν Χανίμ Σουλτάνα (οθωμανικά τούρκικα: سيدة تهب سلطان خان, τούρκικα: Esmahan Hanım Sultan, 1544 - 1585) ήταν κόρη του σουλτάνου Σελίμ Β΄ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, εγγονή του Σουλεϊμάν Α΄ και της Χουρέμ Σουλτάνας και αδελφή του σουλτάνου Μουράτ Γ΄.[1]

Ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Εσμαχάν Σουλτάνα γεννήθηκε το 1544 στο παλάτι της Μανίσας. Ο πατέρας της ήταν ακόμα διάδοχος όταν γεννήθηκε. Την 1η Αυγούστου 1562 ο Σουλεϊμάν Α΄ γιόρτασε τον τριπλό γάμο των εγγονών του. Η Εσμαχάν Σουλτάν παντρεύτηκε τον Σοκολού Μεχμέτ Πασά, η Γκεβχερχάν Σουλτάνα παντρεύτηκε τον Πιγιαλέ Πασά και η Σαχ Σουλτάνα παντρεύτηκε τον Χασάν Αγά.

Το 1565 ο Σοκολού έγινε Μεγάλος Βεζίρης. Όταν μετά το θάνατο του παππού της Σουλεϊμάν Α΄ το 1566, Σουλτάνος έγινε ο πατέρας της Σελίμ Β΄, η Εσμαχάν έφτασε στην Κωνσταντινούπολη με τη μητέρα της Νουρμπανού Σουλτάν και τα αδέλφια της.

Το 1579 ο Σοκολού πέθανε και μετά το θάνατό του παντρεύτηκε τον Νισαντζί Φεριντούν Πασά. Πέθανε στη γέννα το 1585 στην Κωνσταντινούπολη, σε ηλικία 41 ετών. Το τι απέγινε το μωρό είναι άγνωστο. Ο τάφος της βρίσκεται στο τζαμί της Αγίας Σοφίας. Είχε δύο παιδιά, τον Σουλτανζαδέ Ιμπραήμ Χαν και την Γκιουλρούχ Σουλτάν.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Esmehan Sultan της Τουρκικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Ismihan Sultan της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).