Αϊσέ Σερφιράζ Χανιμεφέντι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αϊσέ Σερφιράζ Χανιμεφέντι
أيس سيرفيراز هانم إفيندي
Αυτοκρατορική σύζυγος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας
Περίοδος1851 – 25 Ιουνίου 1861
ΓέννησηΑϊσέ Λιά
1837
Αμπχαζία
Θάνατος9 Ιουνίου 1905 (68 ετών)
Παλάτι Τσιραγάν, Ορτάκιοϊ, Κωνσταντινούπολη, Οθωμανική Αυτοκρατορία
Τόπος ταφήςΤάφος του Ηγεμόνα Κεμαλεντίν Εφέντι, Κοιμητήριο Γιαχιά Εφέντι, Κωνσταντινούπολη, Οθωμανική Αυτοκρατορία
ΣύζυγοςΑμπντούλ Μετζίτ Α΄
ΕπίγονοιΗγεμόνας Σουλεϊμάν Σελίμ Εφέντι
Ηγεμόνας Οσμάν Σαφιγιεντίν Εφέντι
Μπεντιά Σουλτάν
ΟίκοςΟσμανιδών (από τον γάμο)
ΠατέραςΟσμάν Μπέης Λιά
ΜητέραΖελιχά Τάπσιν
ΘρησκείαΙσλαμισμός
ΕθνικότηταΑμπχαζιανή
δεδομένα (π  σ  ε )

Η Αϊσέ Σερφιράζ Χανιμεφέντι (Οθ. Τούρκικα:أيس سيرفيراز هانم إفيندي) (Τούρκικα: Ayşe Serfiraz Hanımefendi, 1837 - 9 Ιουνίου 1905) ήταν η δέκατη τρίτη του σουλτάνου Αμπντούλ Μετζίτ Α΄ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.[1]

Ο πλήρης τίτλος ήταν: Devletlu İsmetlu Ikinci Ikbal Ayşe Serfiraz Hanım Efendi Hazretleri

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Αϊσέ Σερφιράζ Χανιμεφέντι γεννήθηκε το 1837 στην Αμπχαζία, και ήταν κόρη του Αμπχαζιανού πρίγκιπα Οσμάν Μπέη Λιά και της συζύγου του Ζελιχά Τάπσιν. Το πραγματικό της όνομα ήταν Αϊσέ Λιά.

Η Αϊσέ δόθηκε στο παλάτι για υπηρεσία μαζί με τις αδελφές της, Χιουσνιουμάχ Χανίμ και Αγά Χανίμ. Σύντομα ο σουλτάνος πρόσεξε την Αϊσέ και την παντρευτηκε το 1851 στο Παλάτι Ντολμαμπαχτσέ. Ήταν μητέρα του Ηγεμόνα Σουλεϊμάν Σελίμ Εφέντι, του Ηγεμόνα Οσμάν Σαφιγιεντίν Εφέντι και της Μπεντιά Σουλτάν. Η αδελφή της Χιουσνιουμάχ Χανίμ παντρεύτηκε τον Σουλεϊμάν Μπέη ενώ η άλλη αδελφή της παρέμεινε στο παλάτι και αργότερα πήγε για προσκύνημα.

Το 1885 λέγεται ότι οι αδελφές, οι κόρες και οι σύζυγοι του σουλτάνου υπέστησαν χρέος 288.000 λιρών, περίπου 1,15 εκατομμύρια λίρες στερλίνας, εκ των οποίων μόνο η Σερφιράζ Χανιμεφέντι ήταν υπεύθυνη για 125.000 λίρες, περίπου 500.000 λίρες στερλίνας.

Η Σερφιράζ Χανιμεφέντι πέθανε στις 9 Ιουνίου 1905 στο Παλάτι Τσιραγάν στο Ορτάκιοϊ. Είναι θαμμένη στον τάφο του Ηγεμόνα Κεμαλεντίν Εφέντι στο Κοιμητήριο Γιαχιά Εφέντι στην Κωνσταντινούπολη.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Peirce, Leslie P., The Imperial Harem: Women and Sovereignty in the Ottoman Empire, Oxford University Press, 1993, ISBN 0-19-508677-5 (paperback)
  • Yavuz Bahadıroğlu, Resimli Osmanlı Tarihi, Nesil Yayınları (Ottoman History with Illustrations, Nesil Publications), 15th Ed., 2009, ISBN 978-975-269-299-2 (Hardcover)
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Serfiraz Hanım της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).