Σοκολού Μεχμέτ Πασάς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Σοκολού Μεχμέτ Πασά)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Σοκολού Μεχμέτ Πασά
Sokullupasa.jpg
Γέννηση 1505
Σοκολόβιτσι
Θάνατος 11  Οκτωβρίου 1579
Κωνσταντινούπολη
Υπηκοότητα Οθωμανική Αυτοκρατορία
Σπουδές Enderun School
Ιδιότητα πολιτικός και αξιωματικός
Σύζυγος Εσμαχάν Σουλτάν
Αξίωμα Μεγάλος Βεζίρης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και Καπουδάν πασάς

Ο Σοκολού Μεχμέτ Πασάς (Τούρκ.: Sokollu Mehmed Paşa, Οθωμανικά: سوکلو محمد پاشا) ήταν Μεγάλος Βεζίρης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από το 1565 έως το 1579. Διατήρησε το αξίωμά του υπό την εξουσία τριών Σουλτάνων: Του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς, του Σελίμ Β' και του Μουράτ Γ'.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μεχμέτ γεννήθηκε το 1506 στο Σοκολόβιτσι ( Sokolovići) της Σερβίας. Ήταν Σερβικής καταγωγής. Το χριστιανικό όνομά του ήταν Μπάγιτσα ή Μπάγιο Νέναντιτς (Бајица Ненадић, Бајо). Το 1519 στο πλαίσιο του παιδομαζώματος προικισμένων Χριστιανών ο Μεχμέτ βρέθηκε αρχικά στην Αδριανούπολη και στη συνέχεια στην Κωνσταντινούπολη, όπου ξεχώρισε γρήγορα για τις πνευματικές του ικανότητες. Ως απλός στρατιώτης πήρε μέρος στη μάχη του Μοχάτς (1526) και στην πρώτη πολιορκία της Βιέννης 1529. Το 1546, μετά το θάνατο του Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα τον διαδέχθηκε ως αρχιναύαρχος (Καπουδάν Πασάς) του οθωμανικού στόλου. Το 1551 πήρε τον τίτλο του Μπεηλέρμπεη της Ρούμελης (Ευρωπαϊκό τμήμα της Οθωμανικής αυτοκρατορίας). Ο Σουλτάνος Σουλεϊμάν, εντυπωσιασμένος από τις ικανότητες που επιδείκνυε ο Μεχμέτ, του έδωσε το αξίωμα του τρίτου Βεζίρη το 1555. Το 1561 του απονεμήθηκε ο τίτλος του δεύτερου Βεζίρη.

Το 1562 παντρεύτηκε την εγγονή του Σουλεϊμάν και κόρη του Ηγεμόνα Σελίμ (μετέπειτα Σελίμ Β'), Εσμαχάν Σουλτάν. Τον Ιούνιο του 1565, μετά το θάνατο του Σεμίζ Αλί Πασά, ο Σουλεϊμάν έδωσε στο Σοκολού το αξίωμα του Μεγάλου Βεζίρη. Μετά το θάνατο του Σουλεϊμάν και την άνοδο στο θρόνο του Σελίμ Β', ο Σοκολού όχι μόνο διατήρησε το αξίωμά του αλλά και έγινε αυτός ο ουσιαστικός κυβερνήτης της αυτοκρατορίας. Μετά το θάνατο του Σελίμ και την άνοδο στο θρόνο του Μουράτ Γ', ο Σοκολού διατήρησε το αξίωμά του αλλά έπρεπε πια να αντιμετωπίζει την αυξανόμενη δυσπιστία, που προερχόταν από την αύξηση της δύναμης και της επιρροής του. Στις 11 Οκτωβρίου 1579 ο Σοκολού Μεχμέτ Πασάς δολοφονήθηκε από έναν δερβίση.

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα