Σεβκεφζά Σουλτάνα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σεβκεφζά Σουλτάν
شوق افزا سلطان
Αυτοκρατορική σύζυγος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας
Βαλιντέ του Βασιλέα
Περίοδος30 Μαΐου 1876 – 31 Αυγούστου 1876 (3 μήνες)
ΠροκάτοχοςΠερτεβνιγιάλ Σουλτάν
ΔιάδοχοςΡαχιμέ Πιριστού Σουλτάν
ΓέννησηΒίλμα
12 Δεκεμβρίου 1820
Πότι, Γεωργία
Θάνατος17 Σεπτεμβρίου 1889 (68 ετών)
Παλάτι Τσιραγάν, Ορτάκιοϊ, Κωνσταντινούπολη, Οθωμανική Αυτοκρατορία
Τόπος ταφήςΓενί Τζαμί,Κωνσταντινούπολη, Οθωμανική Αυτοκρατορία
ΣύζυγοςΑμπντούλ Μετζίτ Α΄
ΕπίγονοιΜουράτ Ε΄
Αλιγιέ Σουλτάν
ΟίκοςΟσμανιδών (από τον γάμο)
ΠατέραςΤσερκές Μεχμέτ Μπέης
ΜητέραΤζεμιλέ Χανίμ
ΘρησκείαΧριστιανισμός, εξισλαμίστηκε μετά τη σύλληψη της
ΕθνικότηταΓεωργιανή
δεδομένα (π  σ  ε )

Η Σεβκεφζά Βαλιντέ Σουλτάν (Οθ. Τούρκικα:شوق افزا سلطان) (Τούρκικα: Şevkefza Valide Sultan, 1820 - 17 Σεπτεμβρίου 1889) ήταν η τέταρτη σύζυγος του σουλτάνου Αμπντούλ Μετζίτ Α΄ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.[1] Κατείχε την θέση της Βαλιντέ Σουλτάν από τις 30 Μαΐου 1876 έως τις 31 Αυγούστου 1876, όταν ο γιος της Ηγεμόνας Μουράτ ανέβηκε στο θρόνο ως Μουράτ Ε΄.

Ο πλήρης τίτλος ήταν: Devletlu İsmetlu Şevkefza Valide Sultan Aliyyetü'ş-Şân Hazretleri

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου 1820 ως Βίλμα στο Πότι, στην Ρωσική Αυτοκρατορία(σημερινή Γεωργία). Αρχικά ήταν Χριστιανή και εξισλαμίστηκε μετά τη σύλληψη της.Ο πατέρας της ήταν ο Τσερκές Μεχμέτ Μπέης και η μητέρα της ήταν η Τζεμιλέ Χανίμ. Είχε μια αδελφή που ονομαζόταν Φατμά Λαλερού Χανίμ. Η οικογένειά της μετανάστευσε από τον Καύκασο στην Κωνσταντινούπολη, όπου και παραδόθηκε στην αυλή του Σουλτάνου Μαχμούτ Β΄.

Η Νουρτάμπ Καντινεφέντι (μια σύζυγος του Σουλτάνου Μαχμούτ Β΄) πήρε την Σεβκεφζά στην φροντίδα της. Μετονομάστηκε και έλαβε μια απόλυτα τουρκική και μουσουλμανική εκπαίδευση στο χαρέμι του παλατιού Τοπ Καπί. Όταν ήταν 18 ετών τράβηξε την προσοχή του Αμπντούλ Μετζίτ Α΄ ο οποίος την παντρεύτηκε την 1η Αυγούστου 1839, στο παλάτι, όταν ο Αμπντούλ Μετζίτ ήταν μόνο δεκαέξι ετών. Στις 21 Σεπτεμβρίου του 1840 η Σεβκεφζά γέννησε τον Ηγεμόνα Μουράτ. Ήταν επίσης μητέρα της Αλιγιέ Σουλτάν.

Βαλιντέ Σουλτάν[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 30 Μαΐου 1876, ο γιος της Μουράτ ανέβηκε στο θρόνο ως Μουράτ Ε΄ και έγινε Βαλιντέ Σουλτάν. Ο Μουράτ διόρισε την Σεβκεφζά Σουλτάν ως επικεφαλής σύμμαχο και τον Νταμάτ Νουρί Πασά, σαν Κύριο Πασά, μετά από το οποίο η Σεβκεφζά και ο Νουρί κατάσχεσαν όλα τα χρυσά νομίσματα και κοσμήματα, μακριά από τον προηγούμενο Σουλτάνο, Αμπντούλ Αζίζ, και την μητέρα του Περτεβνιγιάλ Σουλτάν, η οποία ήταν η προηγούμενη Βαλιντέ Σουλτάν κρυμμένα στο χαρέμι του παλατιού Ντολμαμπαχτσέ.

Μετά από βασιλεία ενενήντα τριών ημερών ο Μουράτ Ε΄ καθαιρέθηκε στις 31 Αυγούστου 1876 λόγω των προσπαθειών του για εφαρμογή δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων στην αυτοκρατορία, και φυλακίστηκαν στο Παλάτι Τσιραγάν. Λέγεται ότι η Σεβκεφζά δε συμφιλιώθηκε με την εκθρόνιση του Μουράτ. Μια νύχτα του 1877, όταν οι οπαδοί του Μουράτ προσπάθησαν να τον επαναφέρουν στο θρόνο, η Σεβκεφζά τον ενθάρρυνε να παίξει το ρόλο του. Αλλά ο Μουράτ ήταν πολύ νευρικός και αναστατωμένος για να διευθύνει τη συνωμοσία. Με δεδομένη την έλλειψη ηγεσίας, η συνωμοσία δεν ήταν μια ευκαιρία επιτυχίας.

Πέθανε στις 17 Σεπτεμβρίου 1889 στο Παλάτι Τσιραγάν, στο Ορτάκιοϊ, στην Κωνσταντινούπολη και θάφτηκε στο Γενί Τζαμί.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Περτεβνιγιάλ Σουλτάν
Βαλιντέ Σουλτάν
30 Μαΐου 1876 – 31 Αυγούστου 1876
Διάδοχος
Ραχιμέ Πιριστού Σουλτάν
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Şevkefza Sultan της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).