Μιχρισάχ Σουλτάνα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Μιχρισάχ Σουλτάν
Apartments Valide Sultan Topkapi March 2008pano.jpg
Σκηνή μίας Βαλιντέ Σουλτάνας και των συνοδών της στα διαμερίσματά της στο παλάτι Τοπ Καπί
Περίοδος 7 Απριλίου 1789 – 16 Οκτωβρίου 1805
Προκάτοχος Σεχσουβάρ Σουλτάν
Διάδοχος Αϊσέ Σενιγιεπερβέρ Σουλτάν
Σύζυγος Μουσταφά Γ'
Επίγονοι Σελίμ Γ'
Σαχ Σουλτάν
Φατμά Σουλτάν
Οίκος Οσμανιδών
Γέννηση 1745
Καυκάσια
Θάνατος 16 Οκτωβρίου 1805 (60 ετών)
Κωνσταντινούπολη, Οθωμανική Αυτοκρατορία
Τόπος ταφής Κωνσταντινούπολη, Οθωμανική Αυτοκρατορία
Εθνικότητα Γεωργιανή
Θρησκεία Καθολικισμός, εξισλαμίστηκε μετά τη σύλληψή της
δεδομέναπ  σ  ε )

Η Μιχρισάχ Σουλτάν (τούρκικα: Mihrişah Sultan) (1745 - 16 Οκτωβρίου 1805) ήταν η Γεωργιανή σύζυγος του Σουλτάνου Μουσταφά Γ'. Ήταν η μητέρα του Σουλτάνου Σελίμ Γ' και συν-αντιβασιλέας του ως Βαλιντέ Σουλτάν για 16 χρόνια, από το 1789 μέχρι το 1805.

Ο πλήρης τίτλος της ήταν Devletlu İsmetlu Mihr-î-Şah Valide Sultan Aliyyetü'ş-şân Hazretleri.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Μιχρισάχ Σουλτάν ήταν γεωργιανής καταγωγής,κόρη ενός ορθόδοξου γεωργιανού ιερέα.Ήταν Καθολική και εξισλαμίστηκε μετά τη σύλληψή της. Στις 24 Δεκεμβρίου 1761 σε ηλικία 16 ετών γέννησε τον μελλοντικό Σουλτάνο Σελίμ Γ'.Είχε επίσης δύο κόρες:την Σαχ Σουλτάν και την Φατμά Σουλτάν.Μιχρισάχ σημαίνει Ήλιος του Σουλτάνου.

Περιγράφεται ως πρόθυμη πρωταγωνίστρια των μεταρρυθμίσεων της βασιλείας του γιου της. Ήταν ιδιαίτερα απορροφημένη με τη μεταρρύθμιση των στρατιωτικών σχολών και για την ίδρυση του διπλωματικού σώματος. Ίδρυσε πολλά σχολεία και τζαμιά την δεκαετία του 1790. Το 1795 ίδρυσε το Μιχρισάχ Βαλιντέ Σουλτάν Σχολείο και το 1805 διέταξε την κατασκευή του σιντριβανιού Μιχρισάχ Βαλιντέ Σουλτάν στο Γενικόι στην Κωνσταντινούπολη. Το Ιμαρέτ, το οποίο χτίστηκε από διαταγή της Μιχρισάχ Σουλτάν, είναι ακόμα σε λειτουργία για περισσότερο από διακόσια χρόνια στο Εγιούπ στην Κωνσταντινούπολη. Πέθανε στις 16 Οκτωβρίου 1805 στην Κωνσταντινούπολη, σε ηλικία 60 ετών, κατά την διάρκεια της βασιλείας του γιου της.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Mihrişah Valide Sultan της Τουρκικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Mihrişah Valide Sultan της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).
Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Σεχσουβάρ Σουλτάν
Βαλιντέ Σουλτάν
7 Απριλίου 1789 – 16 Οκτωβρίου 1805
Διάδοχος
Αϊσέ Σενιγιεπερβέρ Σουλτάν