Σαγιεστέ Χανιμεφέντι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σαγιεστέ Χανιμεφέντι
شائستہ خانم
Αυτοκρατορική σύζυγος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας
Αυτοκρατορική σύζυγος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας
Περίοδος1852 – 25 Ιουνίου 1861
Γέννηση1836
Αμπχαζία
Θάνατος11 Φεβρουαρίου 1912 (76 ετών)
Κωνσταντινούπολη, Οθωμανική Αυτοκρατορία
Τόπος ταφήςΜαυσωλείο του Γιαχιά Εφέντι, Κωνσταντινούπολη, Οθωμανική Αυτοκρατορία
ΣύζυγοςΑμπντούλ Μετζίτ Α΄
ΕπίγονοιΗγεμόνας Αμπντουλάχ Εφέντι
Ναϊλέ Σουλτάνα
Μωάμεθ ΣΤ΄ (θετός γιος)
ΟίκοςΙναλιπά (από την γέννηση)
Οσμανιδών (από τον γάμο)
ΠατέραςΤατάς Μπέης Ιναλιπά
ΜητέραΣαρεϊ Χανίμ
ΘρησκείαΙσλαμισμός
δεδομένα (π  σ  ε )

Η Σαγιεστέ Χανιμεφέντι (Οθ. Τούρκικα:شائستہ خانم) (Τούρκικα: Şayeste Hanımefendi, 1836 - 11 Φεβρουαρίου 1912) ήταν η δέκατη όγδοη σύζυγος του σουλτάνου Αμπντούλ Μετζίτ Α΄ και θετή μητέρα του τελευταίου σουλτάνου Μωάμεθ ΣΤ΄ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.[1]

Ο πλήρης τίτλος ήταν: Devletlu İsmetlu Üçüncü Ikbal Şayeste Hanım Efendi Hazretleri

Ο σύζυγος της Σαγιεστέ Χανιμεφέντι, Αμπντούλ Μετζίτ Α΄

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Σαγιεστέ Χανιμεφέντι γεννήθηκε το 1836 και ήταν κόρη του πρίγκιπα Τατάς Μπέη Ιναλιπά, ο οποίος ήταν από την Αμπχαζία και της συζύγου του Σαρεϊ Χανίμ. Έχασε τους γονείς της σε πολύ μικρή ηλικία, και ο θείος της πήρε αυτήν και την αδελφή της, την Φατμά Μιχριφελέκ Χανίμ, στην Κωνσταντινούπολη και ανατέθηκαν στην φροντίδα μιας συμπατριώτισσας στο παλάτι. Μετονομάστηκε και έλαβε καλή τουρκική και μουσουλμανική εκπαίδευση στο χαρέμι του παλατιού Τοπ Καπί. Η Σαγιεστέ μεγάλωσε ως μια νεαρή κοπέλα στο παλάτι Τοπ Καπί, και όταν ήταν 14 ετών τράβηξε την προσοχή του σουλτάνου Αμπντούλ Μετζίτ Α΄ και παντρεύτηκαν το 1852.

Ένα χρόνο μετά το γάμο γέννησε, τον Ηγεμόνα Αμπντουλάχ ο οποίος πέθανε στην ηλικία των εννέα ετών. Το 1856 γέννησε την Ναϊλέ Σουλτάν. Μετά τη γέννηση των παιδιών της, η Σαγιεστέ Χανιμεφέντι αύξησε τα έξοδά της και συνέχισε να ξοδεύει ακόμη και μετά το θάνατο του συζύγου της, Αμπντούλ Μετζίτ Α΄ το 1861.

Μετά τον θάνατο της Γκιουλουστού Σουλτάν, μιας άλλης συζύγου του Αμπντούλ Μετζίτ Α΄, της δόθηκε ο ορφανός Ηγεμόνας Μωάμεθ για να τον μεγαλώσει. Ο Ηγεμόνας Μωάμεθ αργότερα ανέβηκε στον θρόνο ως Μωάμεθ ΣΤ΄ και ήταν ο τελευταίος σουλτάνος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Έφερε επίσης τους συγγενείς της στην οθωμανική αυλή. Πάντρεψε την κόρη της, Ναϊλέ Σουλτάν με έναν από τους συγγενείς της, τον Μεχμέτ Πασά, το 1880 στο Παλάτι Ντολμαμπαχτσέ.

Η Σαγιεστέ Χανιμεφέντι ήταν μία από τις τρεις μακροβιότερες συζύγους του Αμπντούλ Μετζίτ Α΄. Πέθανε στις 11 Φεβρουαρίου 1912 σε ηλικία 76 ετών στο Παλάτι Τσενγκέλκιοϊ, στην Κωνσταντινούπολη και ετάφη στο βασιλικό μαυσωλείο του Γιαχιά Εφέντι στην Κωνσταντινούπολη.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Şayeste Hanım της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).