Μαλ Χατούν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Μαλχούμ Χατούν
Προκάτοχος Χαλιμέ Χατούν
Διάδοχος Νιλουφέρ Χατούν
Σύζυγος Οσμάν Α'
Επίγονοι Ορχάν Γαζής (γ. 1281)
Οίκος Οσμανίδων (από τον γάμο)
Πατέρας Ομέρ Αμπντουλαζίζ Μπέης
Γέννηση Μαλά
11ος αιώνας
Ανατολία
Θάνατος Νοέμβριος 1323
Σουγιούτ, Ανατολία
Εθνικότητα Τουρκική
Θρησκεία Ισλαμισμός
δεδομέναπ  σ  ε )

Η Μαλχούν Χατούν (Τούρκικα: Malhun Hatun, άλλα ονόματα: Μαλ Χατούν, Μαλά Χατούν, Καμεριγιέ Σουλτάνα) (?-1323) ήταν η πρώτη σύζυγος του Οσμάν Α', αρχηγός των Οθωμανών Τούρκων και ο ιδρυτής της δυναστείας που ιδρύθηκε και κυβέρνησε την Οθωμανική Αυτοκρατορία, και μητέρα του Ορχάν Γαζή.

Ο γιος της Μαλχούμ Χατούν Ορχάν Γαζής.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι αναγνωρισμένο από πολλούς ιστορικούς ότι ήταν η κόρη του Τούρκου Μπέη της Ανατολίας, Ομέρ Μπέη, αν και είχαν υπάρξει κάποιες εικασίες ότι ήταν η κόρη του Σεΐχη Εντεμπαλί. Άλλες πηγές αναφέρουν ότι ήταν η κόρη του Ομέρ Αμπντουλαζίζ Μπέη.

Η Μαλχούμ Χατούν έχει κεντρικό ρόλο στο θρυλικό όνειρο του Οσμάν, που απεικονίζει τη μεγάλη αγάπη του Οσμάν για την ίδια και τον μακρύ αγώνα που έπρεπε να υποβληθεί πριν να είναι σε θέση να κερδίσει το χέρι της.

Πέθανε το 1323. Η Μαλχούν Χατούν είχε την ιδιότητα της Βαλιντέ αλλά δεν ήταν κανονική Βαλιντέ Σουλτάν εφόσον ο τίτλος χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά απο την Αϊσέ Χαφσά Σουλτάν,σύζυγο του Σελίμ Α' και μητέρα του Σουλεϊμάν Α' του Μεγαλοπρεπούς.


Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Χαλιμέ Χατούν
Βαλιντέ Σουλτάν Διάδοχος
Νιλουφέρ Χατούν
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Malhun Hatun της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).