Μαλ Χατούν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Μαλχούμ Χατούν
Προκάτοχος Χαλιμέ Χατούν
Διάδοχος Νιλουφέρ Χατούν
Σύζυγος Οσμάν Α'
Επίγονοι Ορχάν Γαζής
Οίκος Οσμανιδών
Γέννηση 11ος αιώνας
Ανατολία
Θάνατος 1323
Ανατολία
Εθνικότητα Τουρκική
Θρησκεία Ισλαμισμός
δεδομέναπ  σ  ε )
Ο γιος της Μαλχούμ Χατούν Ορχάν Γαζής.

Η Μαλχούν Χατούν(Τούρκικα: Malhun Hatun) (?-1323) ήταν σύζυγος του Οσμάν Α',αρχηγός των Οθωμανών Τούρκων και ο ιδρυτής της δυναστείας που ιδρύθηκε και κυβέρνησε την Οθωμανική Αυτοκρατορία,και μητέρα του Ορχάν Γαζή.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι αναγνωρισμένο από πολλούς ιστορικούς ότι ήταν η κόρη του Τούρκου Μπέη της Ανατολίας, Ομέρ Μπέη, αν και είχαν υπάρξει κάποιες εικασίες ότι ήταν η κόρη του Σεΐχη Εντεμπαλί.Άλλες πηγές αναφέρουν ότι ήταν η κόρη του Ομέρ Αμπντουλαζίζ Μπέη.

Άλλα ονοματά της είναι:Μαλ Χατούν,Μαλά Χατούν,Καμεριγιέ Σουλτάν.

Η Μαλχούμ Χατούν έχει κεντρικό ρόλο στο θρυλικό όνειρο του Οσμάν, που απεικονίζει τη μεγάλη αγάπη του Οσμάν για την ίδια και τον μακρύ αγώνα που έπρεπε να υποβληθεί πριν να είναι σε θέση να κερδίσει το χέρι της.

Πέθανε το 1323.Η Μαλχούν Χατούν είχε την ιδιότητα της Βαλιντέ αλλά δεν ήταν κανονική Βαλιντέ Σουλτάν εφόσον ο τίτλος χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά απο την Αϊσέ Χαφσά Σουλτάν,σύζυγο του Σελίμ Α' και μητέρα του Σουλεϊμάν Α' του Μεγαλοπρεπούς.

Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Χαλιμέ Χατούν
Βαλιντέ Σουλτάν Διάδοχος
Νιλουφέρ Χατούν
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Malhun Hatun της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).