Εφταντισέ Χατούν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Εφταντισέ Χατούν
Γέννηση Εφέντι
Ανατολία
Θάνατος Προύσα, Οθωμανική Αυτοκρατορία
Τόπος ταφής Προύσα, Οθωμανική Αυτοκρατορία
Σύζυγος Ορχάν
Οίκος Οσμανιδών (από τον γάμο)
Πατέρας Ακμπασλού Γκιουντιούζ Άλπ
Θρησκεία Ισλαμισμός
δεδομένα (π  σ  ε )

Η Εφταντισέ Χατούν (Τούρκικα: Eftandise Hatun, γνωστη και ως Εφτεντιζέ ή Αφταντισά) ήταν η σύζυγος του σουλτάνου Ορχάν της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.[1]

Ο πλήρης τίτλος ήταν: Devletlu İsmetlu Eftandise Hatun Aliyyetü'ş-Şân Hazretleri

Το Εφέντι, αναγνωρίστηκε ως "Εφτεντιζέ" στο αρχείο μιας επιχορήγησης γης που έκανε ο Ορχάν, ως σύζυγος της. Μπορεί να ήταν ξαδέρφη του Ορχάν, κόρη του αδελφού του Ορχάν, του Γκιουντιούζ. Αν ήταν κόρη του Γκιουντιούζ, αυτός ο γάμος λειτουργήσε για να σφραγίσει την πίστη του Γκιουντιούζ στον σουλτάνο Οσμάν Α΄. Ο Κεπετζιόγλου δηλώνει, ίσως με βάση τα ιστορικά στοιχεία του τόπου, η Εφταντισέ ήταν κόρη του Ακμπασλού Μαχμούτ Άλπ, αλλά δεν είχε καμία σχέση με τον Ορχάν. Στην πράξη που δημοσιεύθηκε από το Ουζουντσαρσιλί («Ίδρυμα Γαζή Ορχάν Μπέη»), αναφέρεται ως κόρη του Ακμπασλί.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Peirce, Leslie P., The Imperial Harem: Women and Sovereignty in the Ottoman Empire, Oxford University Press, 1993, ISBN 0-19-508677-5 (paperback)
  • Yavuz Bahadıroğlu, Resimli Osmanlı Tarihi, Nesil Yayınları (Ottoman History with Illustrations, Nesil Publications), 15th Ed., 2009, ISBN 978-975-269-299-2 (Hardcover)
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Eftandise Hatun της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).