Εφταντισέ Χατούν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Εφταντισέ Χατούν
Αυτοκρατορική σύζυγος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας
ΓέννησηΕφέντι
Ανατολία
ΘάνατοςΠρούσα, Οθωμανική Αυτοκρατορία
Τόπος ταφήςΠρούσα, Οθωμανική Αυτοκρατορία
ΣύζυγοςΟρχάν
ΟίκοςΟσμανιδών (από τον γάμο)
ΠατέραςΑκμπασλού Γκιουντιούζ Άλπ
ΘρησκείαΙσλαμισμός
δεδομένα (π  σ  ε )

Η Εφταντισέ Χατούν (Τούρκικα: Eftandise Hatun, γνωστη και ως Εφτεντιζέ ή Αφταντισά) ήταν η σύζυγος του σουλτάνου Ορχάν της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.[1]


Ο πλήρης τίτλος ήταν: Devletlu İsmetlu Eftandise Hatun Aliyyetü'ş-Şân Hazretleri


Το Εφέντι, αναγνωρίστηκε ως "Εφτεντιζέ" στο αρχείο μιας επιχορήγησης γης που έκανε ο Ορχάν, ως σύζυγος της. Μπορεί να ήταν ξαδέρφη του Ορχάν, κόρη του αδελφού του Ορχάν, του Γκιουντιούζ. Αν ήταν κόρη του Γκιουντιούζ, αυτός ο γάμος λειτουργήσε για να σφραγίσει την πίστη του Γκιουντιούζ στον σουλτάνο Οσμάν Α΄. Ο Κεπετζιόγλου δηλώνει, ίσως με βάση τα ιστορικά στοιχεία του τόπου, η Εφταντισέ ήταν κόρη του Ακμπασλού Μαχμούτ Άλπ, αλλά δεν είχε καμία σχέση με τον Ορχάν. Στην πράξη που δημοσιεύθηκε από το Ουζουντσαρσιλί («Ίδρυμα Γαζή Ορχάν Μπέη»), αναφέρεται ως κόρη του Ακμπασλί.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Peirce, Leslie P., The Imperial Harem: Women and Sovereignty in the Ottoman Empire, Oxford University Press, 1993, ISBN 0-19-508677-5 (paperback)
  • Yavuz Bahadıroğlu, Resimli Osmanlı Tarihi, Nesil Yayınları (Ottoman History with Illustrations, Nesil Publications), 15th Ed., 2009, ISBN 978-975-269-299-2 (Hardcover)
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Eftandise Hatun της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).