Διάσκεψη Προέδρων της Βουλής

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Διάσκεψη Προέδρων (Ελλάδα))
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Coat of arms of Greece.svg
Αυτό το λήμμα ανήκει στη σειρά:
Πολιτικό σύστημα της Ελλάδας

Η Διάσκεψη των Προέδρων είναι το διακομματικό συλλογικό όργανο που συστάθηκε με τον Κανονισμό της Βουλής του 1987 και αναγνωρίσθηκε συνταγματικά με την αναθεώρηση του 2001. Αποστολή του είναι η καλύτερη οργάνωση των εργασιών της Βουλής των Ελλήνων μέσα από τη συνεργασία του Προεδρείου και όλων των κοινοβουλευτικών ομάδων.

Αποτελείται από τον Πρόεδρο και τους Αντιπροέδρους της Βουλής, τους διατελέσαντες Προέδρους της Βουλής εφόσον έχουν εκλεγεί Βουλευτές, τους Προέδρους των Διαρκών Επιτροπών, τον Πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, τους Προέδρους των Κοινοβουλευτικών Ομάδων και έναν εκπρόσωπο των ανεξάρτητων Βουλευτών (εφόσον οι τελευταίοι είναι τουλάχιστον πέντε).

Η Διάσκεψη των Προέδρων συνέρχεται σε τακτική συνεδρίαση μία φορά την εβδομάδα. Αποστολή της είναι να εξετάζει την ημερήσια διάταξη των εργασιών της Βουλής, να οργανώνει τη διεξαγωγή του νομοθετικού έργου, να αποφασίζει για τη διεξαγωγή οργανωμένης συζήτησης και να ασκεί κάθε άλλη αρμοδιότητα που της αναγνωρίζει το Σύνταγμα ή ο Κανονισμός της Βουλής.

Η Διάσκεψη των Προέδρων έχει την αρμοδιότητα να επιλέγει, με ομοφωνία ή με πλειοψηφία των 4/5 των μελών της, τα μέλη των Ανεξάρτητων Αρχών που προβλέπονται από το Σύνταγμα, ενώ ασκεί επίσης, την κοινοβουλευτική τους εποπτεία.

Επίσης, με ομοφωνία ή με πλειοψηφία των 4/5 των μελών της, επιλέγει τον πρόεδρο, τον αντιπρόεδρο και δύο μέλη της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και εκφράζει γνώμη, μετά από ακρόαση των υποψηφίων, για την επιλογή δικαστικών λειτουργών στις κορυφαίες θέσεις της Δικαιοσύνης.

Από τον Αύγουστο του 2015, η τηλεοπτική κάλυψη της διάσκεψης γίνεται σε απευθείας μετάδοση από το τηλεοπτικό κανάλι της Βουλής.

Αρμοδιότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

H Διάσκεψη των Πρoέδρων:

  1. εξετάζει την ημερήσια διάταξη της επόμενης εβδoμάδας ή των επόμενων εβδομάδων με σκoπό την καλύτερη oργάνωση των εργασιών της Boυλής.
  2. καθoρίζει τη διαδικασία και τη διάρκεια συζήτησης των νομοσχεδίων ή προτάσεων νόμων στην Oλομέλεια της Bουλής και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών της Βουλής, καθώς και τη συνoλική διάρκεια των γενικών συζητήσεων μέσα στo πλαίσιo των συνεδριάσεων της ημερήσιας διάταξης, λαμβάνoντας υπόψη την εισήγηση της αρμόδιας Koινoβoυλευτικής Eπιτρoπής.
  3. απoφασίζει για τη διεξαγωγή oργανωμένης συζήτησης πάνω σε oπoιoδήπoτε θέμα νoμoθετικoύ έργoυ ή κoινoβoυλευτικoύ ελέγχoυ.

Σύνθεση της διάσκεψης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Πρόεδρος της Βουλής
  2. Αντιπρόεδροι της Βουλής
  3. Πρόεδροι των Διαρκών Επιτροπών της Βουλής
  4. Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας
  5. Κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων
  6. Πρώην Πρόεδροι της Βουλής, εφόσον έχουν εκλεγεί ως βουλευτές

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]