Συζήτηση:Βουλή των Ελλήνων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

42%[επεξεργασία κώδικα]

Η διατύπωση "το πρώτο κόμμα είναι δυνατό να εξασφαλίζει απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή με ποσοστό μόλις 42%, αντί του 50% + 1 που απαιτείται για πραγματική πλειοψηφία" είναι αρκετά pov και λόγω του "μόλις" αλλά και λόγω της περιττής επεξήγησης περί 50+1. Είναι, για μένα τουλάχιστον, σαφές πως εκφράζει αρνητική κριτική στο υπάρχον σύστημα.--Dipa1965 18:02, 15 Απριλίου 2011 (UTC)

Ασφαλώς είναι POV. Είτε συμφωνούμε με κάτι είτε όχι δεν εκφράζουμε άποψη (το έχουμε πει χιλιάδες φορές αυτό) αλλά περιοριζόμαστε να καταγράφουμε (με πηγές) γεγονότα. Εξ άλλου 50%+1 απαιτείται για πλειοψηφία όταν οι ψηφιζόμενοι (άτομα ή απόψεις) είναι δύο (π.χ. σε δημοψήφισμα "ΝΑΙ" - "ΟΧΙ"). Στις υπόλοιπες περιπτώσεις η πλειοψηφία είναι σχετική. --Ttzavarasσυζήτηση 18:40, 15 Απριλίου 2011 (UTC)

Όρος 'πραγματική πλειοψηφία' δεν υπάρχει. Έχει νόημα να μιλάμε για 'σχετική' ή 'απόλυτη' πλειοψηφία. Προχωρώ σε αναίρεση για δεύτερη φορά. Άλλωστε, αυτή η πρόταση δεν έχει θέση μέσα στο άρθρο. Αφορά σαφέστατα προσωπική θέση κάποιου χρήστη και όχι γεγονός που μπορεί να στηριχτεί σε πηγές.--Harkoz 07:59, 16 Απριλίου 2011 (UTC)

Εκλογή[επεξεργασία κώδικα]

Κοιτάξτε λίγο την ενότητα όπως την έχω αναδιαρθρώσει μη και μου έχει ξεφύγει κάτι που είτε ενοχλεί είτε είναι λάθος ή ασαφές.   ManosHacker 18:42, 19 Απριλίου 2011 (UTC)

το άσπρο-μαύρο και το ολίγον έγκυος[επεξεργασία κώδικα]

γιατί προσαθείτε να υποβιβάσετε την νοημοσύνη μας ;;; τι δικαιολογείστε ;;; έτσι σας είπαν να γράφετε ;;; αλήθεια μήπως υπάρχει και το ολίγον έγκυος ;;; από την στιγμή που υπάρχει στο λεξιλόγιο σας και ο όρος πως κάποιος με το 42% είναι πλειοψηφία !!!

αλήθεια τι βαθμό είχατε στα μαθηματικά στο σχολείο σας ;;; εκεί σας μάθαν πως το 42% είναι πλειοψηφία του 100%;;;

ΥΓ. παιδιά χαλαρά, δεν είσαστε μόνοι... σας βλέπουν από όλο τον κόσμο, απλά λίγη αξιοπρέπεια δεν βλάπτει!!!--R530 15:18, 25 Απριλίου 2011 (UTC)

Ενώ έχετε επανειλημμένως προειδοποιηθεί για τη συμπεριφορά σας, με λύπη βλέπω ότι συνεχίζετε με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς και γενικότερα με συμπεριφορά που δεν βοηθάει τη συνεργασία στη Βικιπαίδεια. Όσον αφορά το παραπάνω ερώτημά σας, θα σας συμβουλέψω να ψάξετε το λήμμα "πλειοψηφία" σε ένα λεξικό, όπου θα διαπιστώσετε πως σημαίνει "το μεγαλύτερο μέρος των ψήφων". Τέτοιο μπορεί να είναι το 55% ή το 45% ή το 25% ή το 10%. Η φράση "πλειοψηφία του 100%" που επικαλείστε είναι άτοπη, δεν βγάζει νόημα. *Αλέξανδρος 15:36, 25 Απριλίου 2011 (UTC)

κάνεις λάθος, μάλλον δεν θα ήσουν καλός στα μαθηματικά... πλειοψηφία στους 100 ψήφους είναι οι 50 ψήφοι συν μία ψήφο δηλαδή 50+1, απλά πράγματα απλή αριθμητική, τώρα από που εσύ θεωρείς πως πλειοψηφία είναι στους 100 ψήφους οι 25 ψήφοι ή 10 ψήφοι αυτό ειλικρινά αυτό με εκπλήσει και με τρομάζει που υπάρχουν και τέτοιες απόψεις σήμερα οι οποίες είναι απειλή για την δημοκρατία !!!

ίσως δημοκρατία με πλειοψηφία μόνο 10 ψήφοι ανά 100 ψήφους ίσως μόνο σε κάποια αυταρχικά καθεστώτα του Αραβικού κόσμου, όπου κυβερνούσαν τύρανοι για 30 χρόνια και βάλε και τώρα ένας- ένας μπαίνουν στην φυλακή από τους επαναστατημένους δημοκρατικούς του πολίτες...

ΖΗΤΩ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟΥ 10% !!! - απλά έλεος... --R530 15:45, 25 Απριλίου 2011 (UTC)

  1. Προσωπικές επιθέσεις στο πρόσωπό μου δεν είναι ανεκτές.
  2. Εξήγησα τι σημαίνει η λέξη πλειοψηφία, ενώ εσείς συνεχίζεται να διαστρεβλώνετε λόγια και να τους δίνετε απίθανες προεκτάσεις.
  3. Η Βικιπαίδεια δεν είναι φόρουμ για να κάνουμε πολιτική, οικονομική ή αθλητική συζήτηση.
  4. Δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο επί του θέματος. Για τελευταία ίσως φορά σας καλώ να συνετιστείτε και να μην επιβαρύνετε τη θέση σας. *Αλέξανδρος 16:08, 25 Απριλίου 2011 (UTC)

Δεν θα ειδοποιηθείς άλλη φορά για προσωπικές επιθέσεις. Είναι η τελευταία. Μη διαμαρτυρηθείς μετά γιατί υπέστης τις όποιες συνέπειες. --Ttzavarasσυζήτηση 16:17, 25 Απριλίου 2011 (UTC)

Ο χαρακτηρισμός "Αρχηγός" δεν ισχύει για ορισμένα κόμματα[επεξεργασία κώδικα]

Ο χαρακτηρισμός "Αρχηγός" δεν ισχύει για ορισμένα κόμματα όπως το ΚΚΕ ή και ο Συνασπισμός. Αντί αυτού και το καταστατικό τους και η εν γένει δραστηριότητά τους προβλέπει εκφραστή της συλλογικής βούλησης ο οποίος είναι ο Γενικός Γραμματέας. Με την εμμονή στον όρο "Αρχηγός" δημιουργείται πλάνη στο αναγνωστικό κοινό η οποία εντείνει το φαινόμενο να υποκαθιστούν το όνομα του κόμματος με το όνομα του δημόσιου εκπροσώπου. Π.χ. "Τι τον Τσίπρα θα ψηφίσω;"

Πολύ σωστή επισήμανση. Προχώρησε στις ανάλογες διορθώσεις. --Ttzavarasσυζήτηση 12:38, 11 Ιανουαρίου 2012 (UTC)

Ο ΚτΒ αναγνωρίζει μόνο Προέδρους Κοινοβυλευτικών Ομάδων, επομένως αν είναι να αντικατασταθεί το Αρχηγός, αυτό μπορεί να γίνει μόνο με τη λέξη Πρόεδρος. Το τι είναι ο Σαμαράς, η Παπαρήγα ή ο Τσίπρας για τα κόμματα τους (Γενικοί Γραμματείς, Αρχηγοί ή Πρόεδροι) ουδόλως απασχολεί τον ΚτΒ που αναγνωρίζει μόνο Κοινοβουλευτικές Ομάδες και όχι κόμματα εντός της βουλής Panionios1890συζήτηση 12:38, 04 Οκτωβρίου 2013

Βουλή - Κόμματα[επεξεργασία κώδικα]

1) Μιας και τώρα δεν υπάρχει βουλή μήπως πρέπει να αφαιρεθεί ο πίνακας και η δομή του Κοινοβουλίου; 2) Στο Εκλογή λέει <<Τελευταία εκλογή>>...

Ευχαριστώ, KOSTASatWIKI (συζήτηση) 18:16, 11 Ιουνίου 2012 (UTC)

ΡΙ.Κ.Σ.ΣΥ.[επεξεργασία κώδικα]

Η ΡΙ.Κ.Σ.ΣΥ. ούτε κόμμα είναι... και ακόμα κι αν ήταν δεν έχει τον απαραίτητο αριθμό βουλευτών προκειμένου να συγκροτήσει πολιτική ομάδα εντός του κοινοβουλίου. Ως εκ τούτου κάτω από το διάγραμμα των εδρών θα πρέπει να αντικατασταθεί το ΡΙ.Κ.Σ.ΣΥ. με το Ανεξάρτητος ή έστω το όνομα του Λοβέρδου.--Nilym (συζήτηση) 12:23, 5 Δεκεμβρίου 2012 (UTC)

Ανεξαρτητοποιήσεις[επεξεργασία κώδικα]

Οι κ. Ζώης, Μανώλης, Σταμάτης, Γιαννάκης δεν είναι βουλευτές αρά κακώς αναφέρονται στις ανεξαρτητοποιήσεις -αλλαγές.

Επίσης οι ανεξάρτητοι βουλευτές είναι 15 (όχι 14) και οι βουλευτές των ΑΝΕΛ είναι 18 (και όχι 19).


Η επίσημη ιστοσελίδα της Βουλής διαφωνεί μαζί σου: http://www.hellenicparliament.gr/Vouleftes/Ana-Koinovouleftiki-Omada/

Συνθέσεις επιτροπών και σύνοδοι[επεξεργασία κώδικα]

Οι συνθέσεις των επιτροπών αλλάζουν όποτε αλλάζει σύνοδος ή όταν υπάρχει θερινό τμήμα. Επομένως οι συνθέσεις που βρίσκονται τώρα στο άρθρο είναι όλες λάθος .Ckarouzos (συζήτηση) 10:11, 6 Αυγούστου 2013 (UTC)


Και σωστές να ήταν, δεν έχουν θέση στο λήμμα, τουλάχιστον με τις συνθέσεις τους. -geraki (συζήτηση) 18:33, 6 Αυγούστου 2013 (UTC)


Άρα να τις αφαιρέσουμε; Ίσως να φτιάχναμε ένα ξεχωριστό λήμμα; Ckarouzos (συζήτηση) 11:51, 7 Αυγούστου 2013 (UTC)


Συμφωνώ. Να αφαιρεθούν. Οι επιτροπές αλλάζουν σε ετήσια βάση, πολλές φορές νωρίτερα. Ένας βουλευτής να φύγει (ανεξαρτητοποιηθεί), πρέπει όλες σχεδόν να αλλάξουν προκειμένου να μη διαταραχθεί το ποσοστό της πλειοψηφίας. Επιπλέον, δεν νομίζω ότι ενδιαφέρει κανέναν η σύνθεση αλλά το τι κάνει η κάθεμια. Panionios1890 (συζήτηση) 13:03, 13 Ιανουαρίου 2014 (UTC)

Νεο κομμα στην Βουλή[επεξεργασία κώδικα]

Η ελληνική λύση του Βελόπουλου.Πήρε τον Νικο Μίχο (πρωην ΧΑ, μετά ανεξάρτητος). Μολις μαθουμε πως επισημοποιήθηκε, να το ανεβάσουμε. Δεν ξέρω και σε πια αλλα λήμματα πρεπει να προστεθεί. Επίσης, πρέπει να φτιάξουμε λήμμα με την "Ελληνική Λύση". Τζερόνυμο-opinion is free but facts are sacred (συζήτηση) 12:54, 2 Νοεμβρίου 2017 (UTC)

Επιπλέον πηγή Esslet (συζήτηση) 12:57, 2 Νοεμβρίου 2017 (UTC)

Αναδιάρθρωση[επεξεργασία κώδικα]

Μήπως όλη η παράθεση των διαφόρων επιτροπών καθώς και τα σύνολα εδρών ανά εκλογική περιφέρεια καλύτερα είναι να σπάσουν σε επιμέρους λήμματα; Όπως είναι τώρα στο λήμμα καταλαμβάνουν τα 2/3 του ενώ παράλληλα είναι πολύ συγκεκριμένη και αραιή πληροφορία, ενώ ο χώρος αυτός θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με διάφορα θέματα (ιστορία, αρχιτεκτονική, χώροι εντός του κοινοβουλίου, κανονισμοί διαδικασιών κ.α.) και το λήμμα να έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον ως ανάγνωσμα. Gts-tg (συζήτηση) 19:25, 12 Φεβρουαρίου 2018 (UTC)

Συμφωνώ στο ότι η ενότητα είναι προβληματική, όμως δεν νομίζω να χρειάζεται να σπάσουν σε επιμέρους λήμματα. Το πρόβλημα είναι πως είναι γραμμένο σαν κατάλογος. Νομίζω η καλύτερη λύση είναι να γράψει κάποιος κείμενο που να περιγράφει τις επιτροπές. Ο κατάλογος των εδρών μπορεί να μπεί σε πτυσσόμενο πινακα, ή μικρό πινακάκι παραπλεύρως. Μεγαλύτερο δε, είναι το πρόβλημα της έλλειψης τεκμηρίωσης. Ποιός ξέρει σε ποια βουλή υπήρχαν όλες αυτές οι επιτροπές. Συνολικά, μια δυο μικρές παραγράφους. Τζσυντυχάννουμε 19:34, 12 Φεβρουαρίου 2018 (UTC)

Ανεξάρτητοι βουλευτές[επεξεργασία κώδικα]

Οι ανεξάρτητοι βουλευτές δεν αποτελούν κοινοβουλευτική ομάδα. Συνεπώς οι έξι βουλευτές που έχουν δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση (πέντε αυτοί τη στιγμή, αφού ο ένας παραιτήθηκε και δεν έχει αντικατασταθεί ακόμη) δεν μπορούν να θεωρηθούν ως ξεχωριστή "πολιτική ομάδα" και να εμφανίζονται ως Κυβέρνηση. Η κίνησή τους να δώσουν λευκή επιταγή στα νομοσχέδια της Κυβέρνησης (ανεξάρτητα από το αν κάτι τέτοιο προβλέπεται ή όχι από τον Κανονισμό της Βουλής) σίγουρα τούς καθιστά φιλοκυβερνητικούς, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν τους καθιστά κοινοβουλευτική ομάδα. Το πλαίσιο στο επάνω μέρος της Σελίδας αναφέρεται στη σύνθεση της Βουλής και ως τέτοιο οι "πολιτικές ομάδες" δεν μπορούν να νοηθούν παρά ως κοινοβουλευτικές ομάδες. Αλλιώς έπρεπε να εμφανίζονται και οι τρεις βουλευτές που παραμένουν στο Κόμμα "Το Ποτάμι" και οι τρεις που παραμένουν στο Κόμμα "Ανεξάρτητοι Έλληνες". Rhodion (συζήτηση) 22:52, 8 Φεβρουαρίου 2019 (UTC)

Ακριβώς έτσι είναι. --cubic[*]star 05:22, 9 Φεβρουαρίου 2019 (UTC)
Καταρχάς πρέπει να καταστεί σαφές ότι κόμμα και κοινοβουλευτική ομάδα είναι δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα. Έτσι όπως φαίνεται τώρα, όμως, είναι σαν οι 22 ανεξάρτητοι (δηλ. βουλευτές που δεν ανήκουν σε καμία κοινοβουλευτική ομάδα), οι οποίοι, όπως πολύ σωστά ανέφερες δεν μπορούν να θεωρηθούν ως ξεχωριστή πολιτική ομάδα, ανήκουν στην αντιπολίτευση και η κυβέρνηση να είναι "κυβέρνηση μειοψηφίας" ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι. Δηλαδή αυτή τη στιγμή το λήμμα μεταφέρει μια παραπλανητική πληροφορία. Επίσης, με το παραπάνω σκεπτικό, δεν πρέπει να αναφέρονται καν ούτε οι 22 ανεξάρτητοι, αφού δε συγκροτούν κοινοβουλευτική ομάδα...
Επιπλέον, οι 6 ανεξάρτητοι βουλευτές που στηρίζουν την κυβέρνηση, πρέπει να υπενθυμίσω ότι τη στήριξή τους δεν την έδωσαν με τις επιτολές, αλλά με την ψήφο εμπιστοσύνης που παρείχαν στην κυβέρνηση. Το νομικά ισχυρό γεγονός είναι η ψήφος εμπιστοσύνης (η κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία, κατά την οποία επιβεβαιώνεται η "δεδηλωμένη") και τίποτε άλλο. Άσε που 3 εκ των 6 συμμετέχουν στο κυβερνητικό σχήμα. Άρα είναι σχήμα οξύμωρο να εμφανίζονται στο λήμμα ως "αντιπολίτευση".
Επειδή λοιπόν οι ανεξάρτητοι βουλευτές λογίζονται πλέον "κατά μόνας", προτείνω να επανέλθει το λήμμα στην προτεραία κατάσταση. Ή τουλάχιστον να βρεθεί μια λύση. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν μπορεί να παραμείνει αυτή η αποτύπωση. Hellas2018 (συζήτηση) 09:02, 9 Φεβρουαρίου 2019 (UTC)
Θα μπορούσαμε ίσως να τους έχουμε σαν τέταρτη ομάδα σαν ανεξάρτητους (ουσιαστικά διαγραμμένους) ή/και βουλευτές από ΚΟ που διαλύθηκαν (Ποτάμι, ΑΝΕΛ) ως: κυβέρνηση - αξ. αντιπολίτευση - ελ. αντιπολίτευση - ανεξάρτητοι ή/και βουλευτές από πρώην ΚΟ. Ετσι δεν τους «χρεώνουμε» στην κυβέρνηση ή την αντιπολίτευση και δεν χρειάζεται να αλλάζουμε τους αριθμούς ανάλογα με τι και πόσοι ψηφίζουν. --cubic[*]star 09:22, 9 Φεβρουαρίου 2019 (UTC)
Δεν είναι σωστός διαχωρισμός. Δεν υπάρχει τέτοια διάκριση στον κανονισμό της βουλής. Επίσης είναι ξεκάθαρο ποιοι από τους 22 ανεξάρτητους βουλευτές στηρίζουν την κυβέρνηση και αυτοί είναι 6. Η κυβερνητική πλειοψηφία ορίζεται από τις ψήφους εμπιστοσύνης που πήρε. Όχι από το αν κάποιος βουλευτής (ανεξάρτητος ή μη) στηρίζει κάποιο νομοσχέδιο. Πολλά ν/σ έχουν περάσει με τις ψήφους της ΝΔ. Δε λογίζεται όμως η ΝΔ στην κυβέρνηση. Hellas2018 (συζήτηση) 11:08, 9 Φεβρουαρίου 2019 (UTC)
Μια άλλη πρόταση/λύση: Αντί για κυβέρνηση να γράφει Συμπολίτευση όπου θα υπάρχουν ο ΣΥΡΙΖΑ και κάποιοι ανεξάρτητοι, τουλάχιστον όσοι (αριθμητικά, όχι ονόματα) έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης. --cubic[*]star 05:42, 10 Φεβρουαρίου 2019 (UTC)
Με βρίσκει σύμφωνο η πρότασή σου, CubicStar. Και εννοιολογικά η λέξη ταιριάζει καλύτερα. "Κυβέρνηση" είναι το όργανό που ασκεί την εκτελεστική εξουσία, ενώ "Συμπολίτευση" οι πολιτικοί/βουλευτές που στηρίζουν την κυβέρνηση. Hellas2018 (συζήτηση) 13:58, 10 Φεβρουαρίου 2019 (UTC)

Νομίζω πως δεν είναι σωστό οι 6 ανεξάρτητοι βουλευτές που έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση να θεωρείται πως μετέχουν στην αντιπολίτευση. Εξάλλου με την επιστολή τους δηλώνουν πως θα στηρίζουν στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες τα νομοσχέδια της κυβέρνησης, χωρίς όμως να προσχωρούν στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα 4 από από αυτούς είναι και υπουργοί της Κυβέρνησης. Κατά συνέπεια θεωρώ πως είναι πρέπει να τοποθετηθούν στη “Κυβέρνηση" ή έστω στη "Συμπολίτευση". IliasV (συζήτηση) 09:34, 10 Φεβρουαρίου 2019 (UTC)

Το άλλαξα σε συμπολίτευση, μια λύση με την οποία φαίνεται να συμφωνεί και ο IliasV. Αν υπάρχουν αντιρρήσεις μπορούμε να το ξαναδούμε. --cubic[*]star 18:55, 10 Φεβρουαρίου 2019 (UTC)