Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης
Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.svg
Γενικές πληροφορίες
Σύσταση8 Ιουλίου 2019
ΔικαιοδοσίαFlag of Greece.svgΕλληνική Δημοκρατία
ΈδραΦραγκούδη 11 & Αλεξάνδρου Πάντου, 10163, Καλλιθέα Αθηνών, Ελλάδα
ΥπουργόςΣωκράτης Κάτσικας
Υφυπουργός Ειδικών Ψηφιακών Έργων και ΚτηματολογίουΚενή θέση
Ιστότοποςmindigital.gr

Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης συστάθηκε στις 8 Ιουλίου 2019.

Στις αρμοδιότητες του Υπουργείου περιλαμβάνονται τα δίκτυα ηλεκτρονικών επικοινωνιών, ο Ελληνικός Διαστημικός Οργανισμός και η μείωση της γραφειοκρατίας μέσω της προώθησης της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και δημοκρατίας.

Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι ο Σωκράτης Κάτσικας.

Αποστολή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Υπουργείο αποτελεί νέα μονάδα δημόσιας διοίκησης η οποία για πρώτη φορά συγκεντρώνει όλες τις δομές πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών που σχετίζονται με την παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών προς τους πολίτες και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας. Σκοπός του υπουργείου είναι πριν από την μετατροπή οποιαδήποτε διαδικασίας σε ψηφιακή αυτή να απλοποιείται προκειμένου να αποφεύγεται η ψηφιοποίηση της γραφειοκρατίας.

Μέχρι την ίδρυση του υπουργείου, η ψηφιακή πολιτική, η ηλεκτρονική διακυβέρνηση και η εξυπηρέτηση του πολίτη βρίσκονταν σε διαφορετικές οργανικές μονάδες. Ταυτόχρονα, διάσπαρτα ήταν και τα κρίσιμα κρατικά πληροφοριακά συστήματα, με αποτέλεσμα τον παράλληλο ή και αντικρουόμενο σχεδιασμό, τα αλληλεπικαλυπτόμενα έργα και εν γένει τη σπατάλη δημοσίου χρήματος.

Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ως ενιαία δομή σε επιχειρησιακό επίπεδο, έρχεται να διορθώσει τον κατακερματισμό μονάδων και συστημάτων που επηρεάζει την ποιότητα και το κόστος των παρεχόμενων υπηρεσιών. Σκοπός αυτού του υπουργείου είναι ακριβώς η διαλειτουργικότητα σε όλα τα επίπεδα.

Διοίκηση Υπουργείου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γενικές Γραμματείες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εποπτευόμενοι Φορείς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δραστηριότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κυβερνοασφάλεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Γενική Διεύθυνση Κυβερνοασφάλειας υπάγεται στη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων του υπουργείου και καταρτίζει την Εθνική Στρατηγική Κυβερνοασφάλειας, στην οποία καθορίζονται οι στρατηγικοί στόχοι, οι προτεραιότητες και τα μέτρα πολιτικής και κανονιστικής ρύθμισης, με σκοπό την εξασφάλιση υψηλού επιπέδου ασφάλειας για τα συστήματα τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής σε εθνικό επίπεδο. Τον Οκτώβριο του 2019 επί υπουργίας Πιερρακάκη ορίστηκαν οι κρίσιμες υποδομές και υπηρεσίες της χώρας και ο ίδιος καθόρισε συγκεκριμένα πρωτόκολλα πρόληψης και αντιμετώπισης κυβερνοεπιθέσεων για τους Φορείς Εκμετάλλευσης Βασικών Υπηρεσιών (ΦΕΒΥ).[1] Τον Σεπτέμβριο του 2019 αναβάθμισε τη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Κυβερνοασφάλειας (ENISA) στην Ελλάδα.[2] Επιπλέον, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανέλαβε την αναβάθμιση, την οργάνωση και τη στελέχωση της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας.[3] Τέλος, τον Μάρτιο του 2020 υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ για συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σε σχετικά ζητήματα.[4]

Τηλεπικοινωνίες – Ταχυδρομεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στρατηγικοί σκοποί για τις τηλεπικοινωνίες και τα ταχυδρομεία είναι η ανάπτυξη ποιοτικών, αξιόπιστων, ασφαλών και ανταγωνιστικών υπηρεσιών, εντός του σύγχρονου ηλεκτρονικού περιβάλλοντος, προς όφελος των πολιτών και ιδίως:

 • Η χάραξη ενιαίας αναπτυξιακής πολιτικής
 • Η διαμόρφωση και παρακολούθηση εφαρμογών και υπηρεσιών μέσω της ανάπτυξης του τομέα τηλεπικοινωνιών, του διαδικτύου, των νέων τεχνολογιών
 • Η εγκατάσταση και λειτουργία σύγχρονων και αποτελεσματικών δικτύων ηλεκτρονικών επικοινωνιών
 • Η διασφάλιση της βέλτιστης χρήσης του φάσματος ραδιοσυχνοτήτων, της ανάπτυξης σύγχρονων ασύρματων, κινητών, δορυφορικών υπηρεσιών και υπηρεσιών ευρυεκπομπής
 • Η ενίσχυση της επιστημονικής έρευνας και ανάπτυξης καινοτόμων υπηρεσιών, εφαρμογών και εξοπλισμού
 • Η χάραξη, εφαρμογή και ανάπτυξη πολιτικής ενός σύγχρονου, απελευθερωμένου και ανταγωνιστικού περιβάλλοντος ταχυδρομικών υπηρεσιών
 • Ο χειρισμός θεμάτων και η συνεργασία με εποπτευόμενους φορείς και επιτελικές δομές σε ζητήματα σχεδιασμού και εφαρμογής πολιτικών και δράσεων για την ανάπτυξη δικτύων
 • Η παρακολούθηση της Ενιαίας Ψηφιακής Αγοράς σε θέματα ηλεκτρονικών επικοινωνιών, τηλεπικοινωνιών και ταχυδρομείων.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διάστημα Ονομασία
07/07/1994 - 24/05/2004 Υπουργείο Τύπου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης
27/06/2011 - 25/01/2015 Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
04/11/2016 - 07/07/2019 Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης
08/07/2019 - σήμερα Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Διατελέσαντες υπουργοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ονοματεπώνυμο Έναρξη Θητείας Λήξη Θητείας Κυβέρνηση Σχόλια
Κυριάκος Πιερρακάκης 9 Ιουλίου 2019 25 Μαΐου 2023 Κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη 2019 Σύσταση του Υπουργείου
Σωκράτης Κάτσικας 25 Μαΐου 2023 Κυβέρνηση Ιωάννη Σαρμά 2023

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. «Δημοσιεύθηκε η Απόφαση για την προστασία των κρίσιμων υποδομών και δικτύων από κυβερνοεπιθέσεις». e-nomothesia.gr | Τράπεζα Πληροφοριών Νομοθεσίας. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Φεβρουαρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 15 Νοεμβρίου 2020. 
 2. Capital.gr. «Βουλή: Ψηφίστηκε η Συμφωνία Έδρας του ENISA». Capital.gr. Ανακτήθηκε στις 15 Νοεμβρίου 2020. 
 3. «Κυβερνοασφάλεια: Έτσι θα είναι η υπό σύσταση Εθνική Αρχή». netweek.gr. 25 Φεβρουαρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 15 Νοεμβρίου 2020. 
 4. «Συμφωνία Ελλάδας – Ισραήλ για συνεργασία στην κυβερνοασφάλεια». www.businessnews.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Φεβρουαρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 15 Νοεμβρίου 2020. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]