Βασίλης Υψηλάντης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση


Βασίλειος Νικόλαος Υψηλάντης
Κοσμήτορας της Βουλής των Ελλήνων
Εν ενεργεία
Ανέλαβε καθήκοντα
18 Ιουλίου 2019
Βουλευτής Δωδεκανήσων του Ελληνικού Κοινοβούλιου
Εν ενεργεία
Ανέλαβε καθήκοντα
7 Ιουλίου 2019
Περίοδος
6 Μαΐου 2012 – 31 Δεκεμβρίου 2014
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση25 Σεπτεμβρίου 1962 (1962-09-25) (59 ετών), Ρόδος, Ελλάδα
ΕθνικότηταFlag of Greece.svgΕλληνική
Πολιτικό κόμμαΝέα Δημοκρατία
ΕπάγγελμαΔικηγόρος
ΘρήσκευμαΧριστιανός Ορθόδοξος
Ιστοσελίδαypsilantis.gr

Ο Βασίλειος Νικόλαος Υψηλάντης είναι Έλληνας δικηγόρος και βουλευτής.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στη Ρόδο στις 25 Σεπτεβριου του 1962. Απεφοίτησε από το Βενετόκλειο Λύκειο Ρόδου και είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Φοίτησε στο Μεταπτυχιακό Τμήμα του Κολλεγίου της Ευρώπης σε θέματα Ευρωπαϊκού Κοινοτικού Δικαίου στη Μπρυζ- Βελγίου και διετέλεσε επιστημονικός συνεργάτης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Υπήρξε ιδρυτικό Μέλος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου και επί δωδεκαετία Γενικός Γραμματέας και Α΄ Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. και πρόεδρος της οικογενειακής εμπορικής και βιομηχανικής επιχείρησης «ΥΨΗΚΕΡΑΜ Α.Ε». Ως εκπρόσωπος του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου συμμετείχε στο Δ.Σ του Ινστιτούτου Αιγαίου του Δικαίου της Θάλασσας και του Ναυτικού Δικαίου Ρόδου. Είναι δικηγόρος στον Άρειο Πάγο και στο Συμβούλιο της Επικρατείας με την ιδιότητα του μέλους του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου και διατηρεί, στη Ρόδο, δικηγορικό γραφείο. Έχει συγγράψει μελέτες και άρθρα επιστημονικού και Δωδεκανησιακού ενδιαφέροντος που έχουν δημοσιευθεί.

Πολιτική σταδιοδρομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2006 τίθεται επικεφαλής της ανεξάρτητης νομαρχιακής παράταξης «Δωδεκανησιακή Ενωτική Κίνηση» (ΔΩΔ.Ε.Κ) και είναι υποψήφιος Νομάρχης Δωδεκανήσου. Η παράταξή του, παρά τη μικρή διάρκεια του προεκλογικού της αγώνα, κατετάγη τελικά δεύτερη και για την περίοδο 2006-2010 είναι ο επικεφαλής της Μείζονος Μειοψηφίας στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Δωδεκανήσου και μέλος στη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος (Ε.Ν.Α.Ε). Ένα μήνα πριν τη λήξη της θητείας του παραιτείται συμβολικά από τη θέση του διαμαρτυρόμενος για την κυβερνητική επιλογή να μην αποτελέσει η Δωδεκάνησος, στα πλαίσια του «Καλλικράτη», για εθνικούς, ιστορικούς, πολιτιστικούς, αναπτυξιακούς, διοικητικούς, λειτουργικούς λόγους, αυτοτελή περιφέρεια. Λίγες μέρες πριν τις εκλογές της 4ης Οκτώβρη 2009 καλείται να στελεχώσει το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ όπου κατετάγη δεύτερος επιλαχών. Στις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012 εκλέγεται πρώτος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στα Δωδεκανήσα και επανεκλέγεται στις εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012 και πάλι πρώτος βουλευτής.

Υπήρξε γραμματέας της Μόνιμης Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων και μέλος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Σχέσεων με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στις εθνικές εκλογές του 2015 είναι πρώτος επιλαχών βουλευτής. Στις εκλογές της 7ης Ιουλίου του 2019 εκλέγεται δεύτερος βουλευτής στα Δωδεκάνησα με την Νέα Δημοκρατία. Εκλέχθηκε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο Ά Κοσμήτορας της Βουλής.

Προσωπική ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι παντρεμένος με τη Χρυσάνθη Παπαπαύλου και έχει δυο παιδιά, τον Αναστάση – Παναγιώτη γεννημένο το 1996 και τον Αντώνη- Μιχαήλ το 1999. Είναι εγγονός του αείμνηστου Δημάρχου Ρόδου Μιχαήλ Πετρίδη.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]