Κατάλογος Προέδρων της Ελληνικής Δημοκρατίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Πρόεδροι της Δημοκρατίας και οι κυβερνήσεις κατά την διάρκεια των οποίων θήτευσαν, κατά χρονολογική σειρά:


Β΄ Ελληνική Δημοκρατία (1924-1935)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εικόνα Όνομα
(Γέννηση-Θάνατος)
Θητεία Πολιτική τοποθέτηση Εκλογές Κυβερνήσεις
1. AlmiranteCoundouritis--inheartofgermani00vaka.jpg Παύλος Κουντουριώτης
(1855–1935)
25 Μαρτίου
1924
15 Μαρτίου
1926
Βενιζελικός Ελληνικό δημοψήφισμα του 1924 Κυβέρνηση Αλεξάνδρου Παπαναστασίου 1924
Κυβέρνηση Θεμιστοκλή Σοφούλη 1924
Κυβέρνηση Ανδρέα Μιχαλακόπουλου 1924
Κυβέρνηση Θεόδωρου Πάγκαλου 1925
2. Major General Theodoros Pangalos, 1920.jpg Θεόδωρος Πάγκαλος
(1878–1952)
18 Απριλίου
1926
22 Αυγούστου
1926
Βενιζελικός - Κινηματίας Ελληνικές προεδρικές εκλογές 1926 Κυβέρνηση Θεόδωρου Πάγκαλου 1925
Κυβέρνηση Αθανασίου Ευταξία 1926
(1.) AlmiranteCoundouritis--inheartofgermani00vaka.jpg Παύλος Κουντουριώτης
(1855–1935)
24 Αυγούστου
1926
9 Δεκεμβρίου
1929
Βενιζελικός χωρίς εκλογές Κυβέρνηση Γεωργίου Κονδύλη 1926
Κυβέρνηση Αλέξανδρου Ζαΐμη 1926
Κυβέρνηση Αλέξανδρου Ζαΐμη 1927
Κυβέρνηση Αλέξανδρου Ζαΐμη 1928
Κυβέρνηση Ελευθερίου Βενιζέλου 1928
Κυβέρνηση Ελευθερίου Βενιζέλου Ιουνίου 1929
3. Alexandros Zaimis.jpg Αλέξανδρος Ζαΐμης
(1855-1936)
14 Δεκεμβρίου
1929
10 Οκτωβρίου
1935
Βενιζελικός Ελληνικές προεδρικές εκλογές 1929 Κυβέρνηση Ελευθερίου Βενιζέλου Ιουνίου 1929
Κυβέρνηση Ελευθερίου Βενιζέλου Δεκεμβρίου 1929
Κυβέρνηση Αλέξανδρου Παπαναστασίου 1932
Κυβέρνηση Ελευθερίου Βενιζέλου 1932
Κυβέρνηση Παναγή Τσαλδάρη 1932
Κυβέρνηση Παναγή Τσαλδάρη 1932
Κυβέρνηση Αλέξανδρου Οθωναίου 1933
Κυβέρνηση Παναγή Τσαλδάρη 1933

Στρατιωτική Δικτατορία (1967-1974)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εικόνα Όνομα
(Γέννηση-Θάνατος)
Θητεία Πολιτική τοποθέτηση Εκλογές Κυβερνήσεις
4. ΓεωργιοςΠαπαδοπουλος.PNG Γεώργιος Παπαδόπουλος
(1919–1999)
1 Ιουνίου
1973
25 Νοεμβρίου
1973
Άκρα Δεξιά Ελληνικό δημοψήφισμα του 1973 Κυβέρνηση Σπύρου Μαρκεζίνη 1973
5. Φαίδων Γκιζίκης
(1917–1999)
25 Νοεμβρίου
1973
18 Δεκεμβρίου
1974
Άκρα Δεξιά διορισμένος από το δικτατορικό καθεστώς Κυβέρνηση Αδαμαντίου Ανδρουτσόπουλου 1973

Μεταπολίτευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εικόνα Όνομα
(Γέννηση-Θάνατος)
Θητεία Πολιτική τοποθέτηση Εκλογές Κυβερνήσεις
5. Φαίδων Γκιζίκης
(1917–1999)
25 Νοεμβρίου
1973
18 Δεκεμβρίου
1974
Άκρα Δεξιά διορισμένος από το δικτατορικό καθεστώς Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας 1974
Κυβέρνηση Κωνσταντίνου Γ. Καραμανλή 1974

Γ΄ Ελληνική Δημοκρατία (1974 - σήμερα)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εικόνα Όνομα
(Γέννηση-Θάνατος)
Θητεία Πολιτικό Κόμμα Εκλογές Κυβερνήσεις
6. ΜΙΧΑΗΛΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ.jpeg
προσωρινός
Μιχαήλ Στασινόπουλος
(1903–2002)
18 Δεκεμβρίου
1974
20 Ιουνίου
1975
Νέα Δημοκρατία Ελληνικές προεδρικές εκλογές 1974 Κυβέρνηση Κωνσταντίνου Γ. Καραμανλή 1974
7. Konstantinos Tsatsos.JPG Κωνσταντίνος Τσάτσος
(1899–1987)
20 Ιουνίου
1975
15 Μαΐου
1980
Νέα Δημοκρατία Ελληνικές προεδρικές εκλογές 1975 Κυβέρνηση Κωνσταντίνου Γ. Καραμανλή 1974
Κυβέρνηση Κωνσταντίνου Γ. Καραμανλή 1977
8. KaramanlisNatsinasAgora crop.jpg Κωνσταντίνος Καραμανλής
(1907–1998)
15 Μαΐου
1980
10 Μαρτίου
1985
Νέα Δημοκρατία Ελληνικές προεδρικές εκλογές 1980 Κυβέρνηση Γεωργίου Ράλλη 1980
Κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου 1981
9. Christos Sartzetakis (1989) cropped.jpg Χρήστος Σαρτζετάκης
(1929)
30 Μαρτίου
1985
5 Μαΐου
1990
Ανεξάρτητος Ελληνικές προεδρικές εκλογές 1985 Κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου 1985
Κυβέρνηση Τζαννή Τζαννετάκη 1989
Υπηρεσιακή κυβέρνηση Ιωάννη Γρίβα 1989
Οικουμενική κυβέρνηση Ξενοφώντα Ζολώτα 1989
Κυβέρνηση Κωνσταντίνου Μητσοτάκη 1990
(8.) KaramanlisNatsinasAgora crop.jpg Κωνσταντίνος Καραμανλής
(1907–1998)
5 Μαΐου
1990
10 Μαρτίου
1995
Νέα Δημοκρατία Ελληνικές προεδρικές εκλογές 1990 Κυβέρνηση Κωνσταντίνου Μητσοτάκη 1990
Κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου 1993
10. Kostis stephanopoulos.jpg Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος
(1926–2016)
10 Μαρτίου
1995
12 Μαρτίου
2005
Ανεξάρτητος Ελληνικές προεδρικές εκλογές 1995
Ελληνικές προεδρικές εκλογές 2000
Κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου 1993
Κυβέρνηση Κώστα Σημίτη Ιανουαρίου 1996
Κυβέρνηση Κώστα Σημίτη Σεπτεμβρίου 1996
Κυβέρνηση Κώστα Σημίτη 2000
Κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή 2004
11. Karolos Papoulias.jpg Κάρολος Παπούλιας
(1929)
12 Μαρτίου
2005
13 Μαρτίου
2015
Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα Ελληνικές προεδρικές εκλογές 2005
Ελληνικές προεδρικές εκλογές 2010
Κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή 2004
Κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή 2007
Κυβέρνηση Γεωργίου Α. Παπανδρέου 2009
Κυβέρνηση Λουκά Παπαδήμου 2011
Υπηρεσιακή κυβέρνηση Παναγιώτη Πικραμμένου 2012
Κυβέρνηση Αντώνη Σαμαρά 2012
Κυβέρνηση Αλέξη Τσίπρα Ιανουαρίου 2015
12. Prokopis Pavlopoulos 2016-01-15.jpg Προκόπης Παυλόπουλος
(1950)
13 Μαρτίου
2015
13 Μαρτίου
2020
Νέα Δημοκρατία Ελληνικές προεδρικές εκλογές 2014-15 Κυβέρνηση Αλέξη Τσίπρα Ιανουαρίου 2015
Υπηρεσιακή κυβέρνηση Βασιλικής Θάνου 2015
Κυβέρνηση Αλέξη Τσίπρα Σεπτεμβρίου 2015
Κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη 2019
13. Katerina Sakellaropoulou.jpg Κατερίνα Σακελλαροπούλου
(1956)
13 Μαρτίου
2020
εν ενεργεία Νέα Δημοκρατία Ελληνικές προεδρικές εκλογές 2020 Κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη 2019

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]