Κατάλογος Προέδρων της Ελληνικής Δημοκρατίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Πρόεδροι της Δημοκρατίας και οι κυβερνήσεις κατά την διάρκεια των οποίων θήτευσαν, κατά χρονολογική σειρά:


Β΄ Ελληνική Δημοκρατία (1924-1935)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εικόνα Όνομα
(Γέννηση-Θάνατος)
Θητεία Πολιτική τοποθέτηση Εκλογές Κυβερνήσεις
1 AlmiranteCoundouritis--inheartofgermani00vaka.jpg Παύλος Κουντουριώτης
(1855–1935)
25 Μαρτίου
1924
15 Μαρτίου
1926
Βενιζελικός Ελληνικό δημοψήφισμα του 1924 Αλεξάνδρου Παπαναστασίου 1924
Θεμιστοκλή Σοφούλη 1924
Ανδρέα Μιχαλακόπουλου 1924
Θεόδωρου Πάγκαλου 1925
2 Major General Theodoros Pangalos, 1920.jpg Θεόδωρος Πάγκαλος
(1878–1952)
18 Απριλίου
1926
22 Αυγούστου
1926
Βενιζελικός - Κινηματίας Ελληνικές προεδρικές εκλογές 1926 Θεόδωρου Πάγκαλου 1925
Αθανασίου Ευταξία 1926
(1) AlmiranteCoundouritis--inheartofgermani00vaka.jpg Παύλος Κουντουριώτης
(1855–1935)
24 Αυγούστου
1926
9 Δεκεμβρίου
1929
Βενιζελικός χωρίς εκλογές Γεωργίου Κονδύλη 1926
Αλέξανδρου Ζαΐμη 1926
Αλέξανδρου Ζαΐμη 1927
Αλέξανδρου Ζαΐμη 1928
Ελευθερίου Βενιζέλου 1928
Ελευθερίου Βενιζέλου Ιουνίου 1929
3 Alexandros Zaimis.jpg Αλέξανδρος Ζαΐμης
(1855-1936)
14 Δεκεμβρίου
1929
10 Οκτωβρίου
1935
Βενιζελικός Ελληνικές προεδρικές εκλογές 1929 Ελευθέριου Βενιζέλου Ιουνίου 1929
Ελευθέριου Βενιζέλου Δεκεμβρίου 1929
Αλέξανδρου Παπαναστασίου 1932
Ελευθερίου Βενιζέλου 1932
Παναγή Τσαλδάρη 1932
Παναγή Τσαλδάρη 1932

Αλέξανδρου Οθωναίου 1933
Παναγή Τσαλδάρη 1933

Στρατιωτική Δικτατορία (1967-1974)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εικόνα Όνομα
(Γέννηση-Θάνατος)
Θητεία Πολιτική τοποθέτηση Εκλογές Κυβερνήσεις
1 ΓεωργιοςΠαπαδοπουλος.PNG Γεώργιος Παπαδόπουλος
(1919–1999)
1 Ιουνίου
1973
25 Νοεμβρίου
1973
Άκρα Δεξιά Ελληνικό δημοψήφισμα του 1973 Σπύρου Μαρκεζίνη 1973
2 ΦαίδωνΓκιζίκης.jpg Φαίδων Γκιζίκης
(1917–1999)
25 Νοεμβρίου
1973
18 Δεκεμβρίου
1974
Άκρα Δεξιά διορισμένος από το δικτατορικό καθεστώς Αδαμαντίου Ανδρουτσόπουλου 1973


(Κατά την Μεταπολίτευση)

Εθνικής Ενότητας 1974

Κωνσταντίνου Γ. Καραμανλή 1974

Γ΄ Ελληνική Δημοκρατία (1974 - σήμερα)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εικόνα Όνομα
(Γέννηση-Θάνατος)
Θητεία Πολιτικό Κόμμα Εκλογές Κυβερνήσεις
1 ΜΙΧΑΗΛΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ.jpeg Μιχαήλ Στασινόπουλος
(1903–2002)
18 Δεκεμβρίου
1974
20 Ιουνίου
1975
Νέα Δημοκρατία 1974

(προσωρινός Πρόεδρος)

Κωνσταντίνου Γ. Καραμανλή 1974
2 Κωνσταντίνος Τσάτσος
(1899–1987)
20 Ιουνίου
1975
15 Μαΐου
1980
Νέα Δημοκρατία 1975 Κωνσταντίνου Γ. Καραμανλή 1974
Κωνσταντίνου Γ. Καραμανλή 1977
3 KaramanlisNatsinasAgora crop.jpg Κωνσταντίνος Καραμανλής
(1907–1998)
15 Μαΐου
1980
10 Μαρτίου
1985
Νέα Δημοκρατία 1980 Γεωργίου Ράλλη 1980
Ανδρέα Παπανδρέου 1981
- President Ioannis Alevras.jpg Ιωάννης Αλευράς
(1912 - 1995)
10 Μαρτίου 1985 30 Μαρτίου 1985 Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα -

(Αναπληρωτής)[1]

Ανδρέα Παπανδρέου 1981
4 Christos Sartzetakis (1989) cropped.jpg Χρήστος Σαρτζετάκης
(1929 - )
30 Μαρτίου
1985
5 Μαΐου
1990
Ανεξάρτητος 1985 Ανδρέα Παπανδρέου 1985
Τζαννή Τζαννετάκη 1989
Ιωάννη Γρίβα 1989
Ξενοφώντα Ζολώτα 1989
Κωνσταντίνου Μητσοτάκη 1990
(3) KaramanlisNatsinasAgora crop.jpg Κωνσταντίνος Καραμανλής
(1907–1998)
5 Μαΐου
1990
10 Μαρτίου
1995
Νέα Δημοκρατία 1990 Κωνσταντίνου Μητσοτάκη 1990
Ανδρέα Παπανδρέου 1993
5 Kostis stephanopoulos.jpg Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος
(1926–2016)
10 Μαρτίου
1995
12 Μαρτίου
2005
Ανεξάρτητος 1995
2000
Ανδρέα Παπανδρέου 1993
Κώστα Σημίτη Ιανουαρίου 1996
Κώστα Σημίτη Σεπτεμβρίου 1996
Κώστα Σημίτη 2000
Κώστα Καραμανλή 2004
6 Karolos Papoulias.jpg Κάρολος Παπούλιας
(1929 - )
12 Μαρτίου
2005
13 Μαρτίου
2015
Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα 2005
2010
Κώστα Καραμανλή 2004
Κώστα Καραμανλή 2007
Γεωργίου Α. Παπανδρέου 2009
Λουκά Παπαδήμου 2011
Παναγιώτη Πικραμμένου 2012
Αντώνη Σαμαρά 2012
Αλέξη Τσίπρα Ιανουαρίου 2015
7 Prokopis Pavlopoulos 2016-01-15.jpg Προκόπης Παυλόπουλος
(1950 - )
13 Μαρτίου
2015
13 Μαρτίου
2020
Νέα Δημοκρατία 2014-15 Αλέξη Τσίπρα Ιανουαρίου 2015
Βασιλικής Θάνου 2015
Αλέξη Τσίπρα Σεπτεμβρίου 2015
Κυριάκου Μητσοτάκη 2019
8 Κατερίνα Σακελλαροπούλου
(1956 - )
14 Μαρτίου
2020
εν ενεργεία Ανεξάρτητη 2020 Κυριάκου Μητσοτάκη 2019

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Για το διάστημα μεταξύ της αποχώρησης του Κ. Καραμανλή και της όρκισης του Χρ. Σαρτζετάκη, καθήκοντα Αναπληρωτή Προέδρου της Δημοκρατίας, άσκησε - όπως ορίζει το Σύνταγμα, (άρθρο 34) ο Πρόεδρος της Βουλής.http://www.greeklaws.com/pubs/results.php?id=975