Μητροπολίτης Φθιώτιδος Συμεών: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 23: Γραμμή 23:


==Βιογραφικά στοιχειά==
==Βιογραφικά στοιχειά==
Ο κατά κόσμο Ιωάννης Βολιώτης γεννήθηκε το 1977, στην [[Κοζάνη]]. Η πατρική του καταγωγή είναι από το χωριό [[Ασπρόγεια Φλώρινας|Ασπρόγεια]] στο [[Νομός Φλώρινας|νομό Φλώρινας]]. Είναι απόγονος αγωνιστών του [[Μακεδονικός Αγώνας|Μακεδονικού Αγώνα]]. Στην [[Καστοριά]] ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Ο κατά κόσμο Ιωάννης Βολιώτης γεννήθηκε το 1977, στην [[Κοζάνη]]. Η πατρική του καταγωγή είναι από το χωριό [[Ασπρόγεια Φλώρινας|Ασπρόγεια]] στο [[Νομός Φλώρινας|νομό Φλώρινας]]. Είναι απόγονος αγωνιστών του [[Μακεδονικός Αγώνας|Μακεδονικού Αγώνα]]. Στην [[Καστοριά]] ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.


Το 1995 εισήχθη στο Τμήμα Νομικής του [[Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης|Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης]] από το οποίο αποφοίτησε το 1999. Στην συνέχεια εισήχθη με κατατακτήριες εξετάσεις στο [[Θεολογική Σχολή Α.Π.Θ.|Τμήμα Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης]] και αποφοίτησε 2002 με «Άριστα», και μετά συνέχισε ως [[Διδάκτωρ|Υποψήφιος Διδάκτωρ]] στην Ιστορία της Φιλοσοφίας. Για μια διετία, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη [[Τμήμα Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης|Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης]] στην Ιστορία, Φιλοσοφία και Κοινωνιολογία του Δικαίου. Το 2002 υποστήριξε επιτυχώς την διπλωματική του εργασία στο εκκλησιαστικό δίκαιο στην Νομική Σχολή Θεσσαλονίκης και έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης με γενικό βαθμό «Άριστα». Υπήρξε μαθητής του μακαριστού Καθηγητού του Εκκλησιαστικού Δικαίου Χαράλαμπου Παπαστάθη.
Το 1995 εισήχθη στο Τμήμα Νομικής του [[Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης|Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης]] από το οποίο αποφοίτησε το 1999. Στη συνέχεια εισήχθη με κατατακτήριες εξετάσεις στο [[Θεολογική Σχολή Α.Π.Θ.|Τμήμα Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης]] και αποφοίτησε 2002 με «Άριστα». Συνέχισε ως [[Διδάκτωρ|Υποψήφιος Διδάκτωρ]] στην Ιστορία της Φιλοσοφίας και για μια διετία, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη [[Τμήμα Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης|Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης]] στην Ιστορία, Φιλοσοφία και Κοινωνιολογία του Δικαίου. Το 2002, υποστήριξε επιτυχώς την διπλωματική του εργασία στο εκκλησιαστικό δίκαιο στην Νομική Σχολή Θεσσαλονίκης και έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης με γενικό βαθμό «Άριστα». Υπήρξε μαθητής του μακαριστού Καθηγητού του Εκκλησιαστικού Δικαίου Χαράλαμπου Παπαστάθη.


Το 2001 χειροθετήθηκε [[Αναγνώστης]] και τον Αύγουστο του 2002 εκάρη [[Μοναχός]] (λαμβάνοντας το όνομα Συμεών), από τον [[Μητροπολίτης Καστορίας Σεραφείμ Παπακώστας|Μητροπολίτη Καστορίας Σεραφείμ]], στην [[Μονή Αγίων Αναργύρων Μελισσοτόπου Καστοριάς|Μονή Αγίων Αναργύρων Μελισσοτόπου]], της [[Ιερά Μητρόπολις Καστορίας|Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας]], όπου και εγκαταβίωσε έως το 2011.
Το 2001 χειροθετήθηκε [[Αναγνώστης]] και τον Αύγουστο του 2002 εκάρη [[Μοναχός]] (λαμβάνοντας το όνομα Συμεών), από τον [[Μητροπολίτης Καστορίας Σεραφείμ Παπακώστας|Μητροπολίτη Καστορίας Σεραφείμ]], στην [[Μονή Αγίων Αναργύρων Μελισσοτόπου Καστοριάς|Μονή Αγίων Αναργύρων Μελισσοτόπου]], της [[Ιερά Μητρόπολις Καστορίας|Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας]], όπου και εγκαταβίωσε έως το 2011.

Έκδοση από την 00:22, 23 Ιανουαρίου 2020

Συμεών Βολιώτης
Μητροπολίτης Φθιώτιδος
Από11 Οκτωβρίου 2019
ΠροκάτοχοςΝικόλαος
Προσωπικά στοιχεία
Κοσμικό ΌνομαΙωάννης Βολιώτης
Γέννηση9 Μαΐου 1977 (1977-05-09) (47 ετών)
Κοζάνη, Ελλάδα
ΕθνικότηταΕλληνική
ΔόγμαΧριστιανός Ορθόδοξος
Πρώην τίτλοςΕπίσκοπος Θεσπιών (2018-2019)

Ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος Συμεών είναι Έλληνας Θεολόγος και Μητροπολίτης Φθιώτιδος. Στο παρελθόν ήταν Επίσκοπος Θεσπιών και Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Βιογραφικά στοιχειά

Ο κατά κόσμο Ιωάννης Βολιώτης γεννήθηκε το 1977, στην Κοζάνη. Η πατρική του καταγωγή είναι από το χωριό Ασπρόγεια στο νομό Φλώρινας. Είναι απόγονος αγωνιστών του Μακεδονικού Αγώνα. Στην Καστοριά ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Το 1995 εισήχθη στο Τμήμα Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από το οποίο αποφοίτησε το 1999. Στη συνέχεια εισήχθη με κατατακτήριες εξετάσεις στο Τμήμα Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και αποφοίτησε 2002 με «Άριστα». Συνέχισε ως Υποψήφιος Διδάκτωρ στην Ιστορία της Φιλοσοφίας και για μια διετία, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στην Ιστορία, Φιλοσοφία και Κοινωνιολογία του Δικαίου. Το 2002, υποστήριξε επιτυχώς την διπλωματική του εργασία στο εκκλησιαστικό δίκαιο στην Νομική Σχολή Θεσσαλονίκης και έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης με γενικό βαθμό «Άριστα». Υπήρξε μαθητής του μακαριστού Καθηγητού του Εκκλησιαστικού Δικαίου Χαράλαμπου Παπαστάθη.

Το 2001 χειροθετήθηκε Αναγνώστης και τον Αύγουστο του 2002 εκάρη Μοναχός (λαμβάνοντας το όνομα Συμεών), από τον Μητροπολίτη Καστορίας Σεραφείμ, στην Μονή Αγίων Αναργύρων Μελισσοτόπου, της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας, όπου και εγκαταβίωσε έως το 2011.

Το 2011, εντάχθηκε στο δυναμικό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ως Μοναχός στην Ιερά Μονή Ασωμάτων Πετράκη. Χειροτονήθηκε Διάκονος από τον Μητροπολίτη Καστορίας Σεραφείμ, στο Καθολικό της Μονής Πετράκη και Πρεσβύτερος από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου Θεολόγου Βοιωτίας. Το 2012 έλαβε το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτη και χειροθετήθηκε Πνευματικός, από τον Μητροπολίτη Καστορίας Σεραφείμ.

Το 2011 διορίζεται από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο στην Α΄ Γενική Διεύθυνση Διοικητικής Μερίμνης της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και υπηρετεί ως Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος και Υπεύθυνος του Ιδιαιτέρου Γραφείου της Πρωτοσυγκελλίας. Παράλληλα, διορίζεται ως εφημέριος του Ιερού Παρεκκλησίου του Αγίου Φανουρίου Ιλίου του Ορφανοτροφείου Βουλιαγμένης. Με άδεια και ευλογία του Μητροπολίτου Θηβών και Λεβαδείας Γεωργίου υπηρετεί από το 2011 και ως πνευματικός υπεύθυνος στο Κέντρο Εκκλησιαστικής Διακονίας Οινοφύτων, όπου ασχολείται με το έργο της κατηχήσεως παιδιών και εφήβων.

Στις 25 Ιουνίου του 2014, διορίστηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο και την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος Πρωτοσύγκελλος και Γενικός Διευθυντής των Διοικητικών Υπηρεσιών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Ως νόμιμος αναπληρωτής του Αρχιεπισκόπου προέδρευε σε πλήθος εκκλησιαστικών Νομικών Προσώπων με σημαντικότερο το Μητροπολιτικό Συμβούλιο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ενώ τυγχάνει Αντιπρόεδρος του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου, του Ιδρύματος Νεότητος, του Ιδρύματος «ΚΟΚΚΟΡΗ», του Κέντρου Παιδείας, Πολιτισμού και Εθελοντισμού της Αρχιεπισκοπής και άλλων Ιδρυμάτων.

Παράλληλα με το Ιερό Παρεκκλήσιο του Αγίου Φανουρίου Ιλίου διορίσθηκε και Πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ιερού Αρχιεπισκοπικού Παρεκκλησίου της Αγίας Τριάδος οδού Φιλελλήνων.

Στις 29 Ιουνίου 2016 εξεφώνησε από τον Ιερό Βράχο της Ακροπόλεως, τον αρχαίο Άρειο Πάγο στην Πνύκα, ομιλία με θέμα: «Άγιος Απόστολος Παύλος: Απόστολος των εθνών και όχι των εθνικισμών».

Στις 7 Φεβρουαρίου 2018, μετά από πρόταση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και ψήφο της Ιεραρχίας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, εξελέγη Επίσκοπος Θεσπιών, Βοηθός Επίσκοπος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών[1]. Χειροτονήθηκε Επίσκοπος στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, στις 11 Φεβρουαρίου 2018, από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο Β´, συμπαραστούμενο από 30 Μητροπολίτες και Επισκόπους της Εκκλησίας της Ελλάδος, του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και της Εκκλησίας Κρήτης[2].

Στις 11 Οκτωβρίου 2019 εξελέγη Μητροπολίτης Φθιώτιδος με 62 ψήφους (επί συνόλου 79)[3]. Αμέσως μετά την εκλογή, υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση του Πρωτοσυγγέλου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Ενθρονίστηκε στην Λαμία, στις 16 Νοεμβρίου 2019[4].

Παραπομπές

  1. «Επίσκοπος Θεσπιών εξελέγη ο Αρχιμ. Συμεών Βολιώτης». ROMFEA. Ανακτήθηκε στις 17 Ιανουαρίου 2020. 
  2. «Η Χειροτονία του Επισκόπου Θεσπιών Συμεών (ΦΩΤΟ)». Ο Άρχων. 11 Φεβρουαρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 17 Ιανουαρίου 2020. 
  3. «Νέος Μητροπολίτης Φθιώτιδος ο Θεσπιών Συμεών». ROMFEA. Ανακτήθηκε στις 17 Ιανουαρίου 2020. 
  4. Φιλιππάκος, Γιάννης. «Λαμία: Ενθρονίστηκε ο νέος μητροπολίτης Φθιώτιδος Συμεών (videos)». Newsbomb. Ανακτήθηκε στις 17 Ιανουαρίου 2020.