Χρήση Ελληνικών γραμμάτων στα μαθηματικά, την επιστήμη και την μηχανική

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ελληνικά γράμματα χρησιμοποιούνται στα μαθηματικά, την επιστήμη, τη μηχανική, και άλλες περιοχές όπου μαθηματική σημειογραφία χρησιμοποιείται ως σύμβολο για σταθερές, ειδικές λειτουργίες, και επίσης συμβατικά για μεταβλητές που αντιπροσωπεύουν ορισμένες ποσότητες. Σε αυτά τα πλαίσια, τα κεφαλαία και τα μικρά γράμματα αντιπροσωπεύουν διακριτές και μη συνδεδεμένες ιδέες. Τα ελληνικά γράμματα τα οποία έχουν την ίδια μορφή με λατινικά γράμματα χρησιμοποιούνται σπάνια: κεφάλαιο Α, Β, Ε, Ζ, Η, Ι, Κ, Μ, Ν, Ο, Ρ, Τ, Υ, Χ. Μικρό, ι, ο και υ , επίση, χρησιμοποιούνται σπάνια, δεδομένου ότι μοιάζουν πολύ με τα λατινικά γράμματα i, o και u. Μερικές φορές παραλλαγές συτην γραμματοσειρά των ελληνικών γραμμάτων χρησιμοποιούνται ως διακριτά σύμβολα στα μαθηματικά, ιδίως για τα ε/ϵ και π/ϖ. Το αρχαϊκό γράμμα δίγαμμα (Ϝ/ϝ/ϛ) μερικές φορές χρησιμοποιείται.

Το σχήμα ονομασίας Μπάιερ για τα αστέρια χρησιμοποιεί συνήθως το πρώτο ελληνικό γράμμα, α, για το λαμπρότερο αστέρι σε κάθε αστερισμό και περνά μέσα από το αλφάβητο πριν μεταβεί στα λατινικά γράμματα.

Στη μαθηματική χρηματοδότηση, οι Έλληνες είναι οι μεταβλητές που υποδηλώνονται με ελληνικά γράμματα που χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν τον κίνδυνο ορισμένων επενδύσεων.[ασαφές]

Τυπογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι ελληνικές μορφές γραμμάτων που χρησιμοποιούνται στα μαθηματικά είναι συχνά διαφορετικές από αυτές που χρησιμοποιούνται στο κείμενο στην ελληνική γλώσσα: έχουν σχεδιαστεί για να χρησιμοποιούνται μεμονωμένα, δεν συνδέονται με άλλα γράμματα και ορισμένες χρησιμοποιούν παραλλακτικές μορφές που δεν χρησιμοποιούνται κανονικά στην τρέχουσα ελληνική τυπογραφία.

Η μορφή γραμματοσειράς OpenType έχει την ετικέτα "mgrk" "Mathematical Greek" για να προσδιορίσει μια γλυφή που αντιπροσωπεύει ένα ελληνικό γράμμα που θα χρησιμοποιηθεί σε μαθηματικά (σε αντίθεση με την ελληνική γλώσσα) περιβάλλοντα.